Dit brood met olijven en gedroogde tomaatjes mag hartig heten, je kan het zelfs zo eten of met een beetje boter hoeft het geen beleg.
Dit heb je nodig:
- 600 g fijn volkoren of tarwemeel
- 360 g koud water
- 36 g verse gist
- 15 g boter
- 10 zout
- 100 g zongedroogde tomaatjes in olijfolie (houd de olijfolie apart)
- 100 g ontpitte zwarte olijven
- grof zeezout
Bereiding: (met de machine )
- meng het water met de gist in de machinepot
- voeg de boter en het meel toe en strooi het zout er op
- start het toestel langzaam om alles te mengen en laat alles dan op een hogere versnelling ongeveer 5 minuten kneden tot je een dun vliesje kunt vormen
- snijd de olijven en de tomaatjes in kleine stukjes
- leg het deeg op het met bloem bestoven tafeloppervlak, duw het goed plat en en open
- verdeel er de olijven en tomaatjes over en rol het deeg op met alles erin
- kneed het deeg nog wat verder zodat alles zich goed overal verspreid in het deeg
- laat het deeg afgedekt op een warme plaats 30 minuten rijzen
- kneed het deeg opnieuw door en verdeel het in drie stukken
- vorm elk deegdeel tot een soort baguette en geef er enkele draaien aan
- laat het deeg terug 40 minuten rijzen
- bestrijk het gerezen deeg met de olijfolie van de tomaatjes en bestrooi met het grof zeezout
- bak de broden in een voorverwarmde oven van 220°C gedurende ongeveer 30 minuten
basis broodrecept: (aangepast) : Basic brood . Frank Deldaele