crea

vrijdag 30 december 2016

Bloemkoolsoep met paprika en mascarpone

Een heel lekker soepje in een zacht oranje kleurtje, lekker romig door de toegevoegde mascarpone.


Het recept komt uit het lijvige 'Ons Kookboek' van kvlv. Ik serveerde het soepje met een getoast stukje brood in de vorm van een sterretje. Echt een aanrader, dit soepje.

Dit heb je nodig: voor 4 à 6 personen

  • 500 g bloemkool
  • 1 rode paprika
  • 2 uien 
  • 1,5 l  bouillon
  • 125 g mascarpone
  • 2 el fijngehakte peterselie
  • 20 g boter of 1 el olie
  • peper en zout
Bereiding:
  • verdeel de bloemkool in kleine roosjes
  • verwijder de zaadjes en zaadlijsten van de paprika en snijd in stukjes
  • snipper de uien fijn
  • stoof de uien glazig in de boter of olie
  • voeg de bloemkool en paprika toe en laat meestoven
  • voeg de bouillon toe en laat afgedekt 20 minuten koken
  • voeg de helft van de mascarpone toe en laat smelten in de soep
  • laat de soep niet meer koken
  • mix de soep fijn en breng op smaak met peper en zout
  • werk elk bord of kommetje af met een lepel mascarpone en wat peterselie



woensdag 28 december 2016

Panna cotta van pompoen met tomatensalsa

Dit jaar serveerde ik op ons kerstfeest als voorgerecht een panna cotta van pompoen met tomatensalsa. Een hartige versie van de zoete dessert panna cotta. In mijn zoektocht naar een voor mij geschikt recept vond ik het bij haar . Het gerecht is ook geschikt voor vegetariërs.



Dit heb je nodig voor 8 personen: (pompoen panna cotta )
  • 500 g pompoen
  • 2,5 dl soja cuisine
  • 2 g agar-agar (vegetarisch alternatief voor gelatine)
  • sap 1/2 citroen
  • 1/2 pepertje
  • 1 à 2 cm gember
  • chilipoeder
  • peper en zout
voor de tomatensalsa:  recept carrefour
  • 400 g tomaatjes in verschillende kleuren
  • 2 el pesto van gedroogde tomaten
  • 10 sprietjes bieslook
  • 4 takjes peerselie
  • sap van een halve citroen
  • 2 el olijfolie
  • zout en zwarte peper

Bereiding van de panna cotta:
  • schil de pompoen en snijd in stukken. Kook hem gaar in gezouten water. 
  • giet het water weg en vervang het door de soja cuisine, voeg het citroensap, het in kleine stukjes gesneden pepertje en gember, het chilipoeder erbij. Mix alles heel fijn
  • verwarm alles terug en voeg het agar-agar poeder toe. kruid met pezo en laat alles een 2 tal minuten doorkoken
  • giet de panna cotta in schaaltjes die je gemakkelijk kan ontvormen. Ik vette de schaaltjes in met wat olijfolie
  • laat alles enkele uren opstijven in de koelkast
Bereiding van de tomatensalsa:
  • snijd de bieslook en de peterselie fijn
  • snijd de tomaten doormidden, verwijder de zaadjes en halveer ze nog eens
  • meng de tomatenpesto met het sap van de halve citroen en de olijfolie
  • breng op smaak met zout en peper
  • meng deze saus met de tomaten en de kruiden
stort de panna cotta op bordjes en werk af met de tomatensalsa.

maandag 26 december 2016

Kersttafel in koperkleur anno 2016

Dat onze kersttafel  dit jaar een koperkleurige aankleding kreeg, was al duidelijk uit vorige berichten,  maar ik had nog niet eerder de tijd om wat foto's te tonen van het resultaat.


Uit de foto's kan je niet afleiden dat het tafellaken zacht crème-roze achtig van kleur is wat beter matcht met de koperkleurige versiering, maar toch is het zo. Ik werk  graag met tafellopers, zo ook dit jaar weer.



voor de kindjes een lichtgevend sneeuwmannetje

vrijdag 23 december 2016

Tafeldecoratie voor kerst

Vandaag maakte ik mijn tafeldecoratie voor kerstdag. Mijn kersttafel zal dit jaar een koperen kleurtje krijgen maar dat had je al wel begrepen.


voor dit tafelstukje gebruikte ik als basis een smal langwerpig stukje oasis dat helemaal bekleed wordt met toefjes gedroogde hortensia. Dan gaf ik alles een laagje koperkleur uit een spray-bus en in de nog natte verf strooide ik koperkleurig glitterpoeder. Ik werkte het tafelstukje af met mini-kerstbolletjes, vast gezet met een tandenstoker. 



woensdag 21 december 2016

Glitter theelichtjes

Heb je nog geen passende theelichtjes voor de feesttafel, dan kan je die snel en gemakkelijk zelf maken. Je hebt alleen wat oude glazen, hobbylijm en glittertjes nodig. Geen glazen? ga dan even een kringwinkel binnen, daar heb je keuze genoeg voor geen geld.


Glittertjes zijn er in verschillende kleuren , ik koos voor de koperkleurige.

werkwijze:

  • was en droog de glazen zorgvuldig
  • neem een varkensharen penseel en strijk hiermee de lijm af op de bodem en wanden van het glas. Je moet de penseelstreken snel en ongelijk aanbrengen. Zie foto.
  • strooi wat glitterpoeder in het glas en draai ermee zodat de glittertjes volledig de lijm bedekken.


vrijdag 9 december 2016

Gehaakte sjaal met twee kleuren

kvlv heeft een nieuw handwerkboek uitgebracht: "Ons haakboek" en gekoppeld daaraan twee haaklessen , "haken met twee kleuren". Afdelingen kunnen deze korte cursus plannen vanaf het voorjaar 2017.



 


 In deze korte cursus leren de cursisten meerdere steken haken met twee kleuren die ze kunnen toepassen in een sjaal. De beschrijving van de sjaals op de foto's vind je terug in dit dikke haakboek.

zondag 13 november 2016

Zachte zoete broodjes

Tijdens onze vakantie in Duitsland vond ik in een winkel voor bakbenodigdheden, een broodstempel voor het maken van een afdruk in de vorm van een gezichtje. Ik heb hem nu voor de eerste keer gebruikt, leuk voor als de kleinkinderen komen.



Dit heb je nodig voor 16 broodjes van ongeveer 50 g:
  • 500 g tarwebloem
  • 200 ml melk
  • 25 g verse gist of 11 g droge gist
  • 20 g boter
  • 2 eieren
  • een mespunt zout
  • 30 g suiker
  • boter om in te smeren
  • losgekopt ei om in te strijken

Bereiding: (met de machine:
  •  meng in de kom de lauwe melk met de gist, boter, suiker en de eieren
  • voeg de bloem er aan toe en strooi bovenop het zout
  • laat alles goed kneden , en 10 tal minuten
  • laat het deeg 30 minuten rijzen 
  • kneed het deeg terug door en weeg bolletjes af van 50 g
  • bol de bolletjes op en druk ze plat tot ongeveer 8 cm doormeter
  • leg ze op een ingevette bakplaat en laat 10 minuten rusten
  • druk de stempel in de deegbolletjes tot op de plaat
  • laat het deeg 1 uur rijzen
  • bestrijk de bolletjes met losgeklopt ei
  • bak de broodjes in een voorverwarmde oven van 200°C gedurende ca. 12 à 15 minuten
  • laat ze afkoelen op een rooster

Recept: Ons bakboek KVLV , zacht zoet gistdeeg
Stempel van het merk Birkmann

vrijdag 11 november 2016

Breien met twee kleuren


Breien met 2 kleuren kan soms lastig zijn omdat je in eenzelfde naald volgens het motief, om de paar steken moet wisselen van draad. Maar met de techniek van afgehaalde steken kan je kleurenpatronen breien die er ingewikkeld uitzien, maar het niet zijn. Je breidt elke naald met één kleur tegelijk. De tweede kleur komt naar voren doordat je steken van de voorgaande naald in de andere kleur afhaalt.


Het raamwerk van ruitjes geeft een elastisch breiwerk dat mooi is voor een kledingstuk of voor interieuraccessoires.

Je werkt met een lichte en een donkere kleur en als je de kleuren verwisselt dan krijg je een ander effect:




Zo ga je te werk: kleur A en kleur B
zet een veelvoud op van 6 steken + 2 met kleur A

  • nld 1 : kleur A : brei de steken averecht
  • nld 2: kleur B: 1r, * 1 av afhalen, draad achter het werk, 4 r, 1 av afh dr a, * herhaal van * tot * , eindig met1 r
  • nld 3: 1 av, * 1 av afh dr voor, 4 av, 1 av afh dr v, * herhaal van * tot * , eindig met1 av
  • nld 4: kleur A:  herhaal nld 2
  • nld 5: 1 av;* 1 av afh dr v, 4 r, 1 av af dr v, * ,herhaal van * tot * ,eindig met1 av
  • nld 6: met kleur B: 1r, * 2 r, (1 av afh dr a) 2x , 2 r*, herhaal van * tot *,eindig met 1r
  • nld 7: 1av, * 2 av, ( 1 av afh dr v ) 2 x, 2 av,* herhaal van * tot *, eindig met 1 av
  • nld 8: met kleur A , herhaal nld 6
  • nld 9: 1 av, * 2r, ( 1 av afh dr v ) 2 x, 2 r, * , herhaal van * tot *, eindig met 1 av
  • herhaal telkens nld 2 tot en met 9


Bron: De nieuwe breibijbel: Debbie Tomkies

zondag 6 november 2016

Red velvet cake met rode biet

Deze cake is een variant van de traditionele Amerikaanse roodgekleurde chocolade cake met een glazuurlaag van witte chocolade en roomkaas. Maar in dit recept is de rode kleurstof vervangen door geraspte rode bieten en de glazuurlaag wordt gemaakt met verse kaas, bloemsuiker en rode bietensap. Eigenlijk een gezondere variant.


Dit heb je nodig:
  • 2 eieren
  • 200 g rode biet
  • sap en zeste van 1 citroen
  • 5 cm gember
  • 40 g gemalen hazelnoten
  • 250 g bloem
  • 20 g bakpoeder
  • 2 el cacaopoeder
  • 250 g bruine suiker
  • 1 el boter
  • 1 dl olijfolie
  • snuifje zout
voor het glazuur:
  • 5 cl rode bietensap bio
  • 250 g verse kaas ( philadephia)
  • 200 g poedersuiker
  • 50 g zachte boter

Bereiding:
  • verwarm de oven voor op 180°C
  • schil en rasp de bieten
  • schil, rasp en pers de gember voor het sap
  • maak het glazuur: klop de boter met de verse kaas op en voeg beetje bij beetje de poedersuiker en het rodebietensap toe. Zet weg in de koelkast
  • maak het deeg: klop de eieren met de bruine suiker op. Voeg de bloem toe, het bakpoeder, het cacaopoeder, de olijfolie, de hazelnoten, de geraspte rode bieten, het gember- en citroensap, de zeste en een snufje zout. Klop tot een homogeen mengsel
  • smeer een cakevorm in met boter
  • giet het beslag in de vorm en bak de cake ongeveer 55 minuten ( als een mes er droog uitkomt is de cake gaar)
  • laat de cake afkoelen op een rooster
  • garneer de cake met het glazuur en dien koel op


Recept: Delhaize

  • Ik paste het recept wat aan:- ik gebruikte zelfrijzende bloem i.p.v. bloem en bakpoeder
                                                      -de verse gember verving ik door een halve tl gemberpoeder
                                              -ik maakte zelf rode bietensap: ik mixte wat verse rode biet met wat water heel fijn en wreef alles door een zeefje. Het sap gebruikte ik dan voor het glazuur
  • De hoeveelheid voor het glazuur is wel heel groot, de helft zou volstaan.

dinsdag 25 oktober 2016

Appel-perencake

Een echt herfstgebak dat heel smeuïg wordt door een geraspte appel en peer aan het deeg toe te voegen.


Dit heb je nodig:

  • 2 appelen
  • 1 peer
  • 200 g zachte boter
  • 150 g rietsuiker
  • 200 g zelfrijzende bloem
  • 4 eieren
  • 1 koffielepel kaneel
  • 1 snuifje zout

Bereiding:
  • schil het fruit, rasp de peer en 1 appel en snij de andere appel in schijfjes
  • verwarm de oven voor op 180°C
  • mix de eieren en de zachte boter 
  • meng de bloem met het zout en de geraspte appel en peer in een mengkom
  • voeg het eiermengsel, de rietsuiker en 1 koffielepel kaneel toe en meng goed
  • vet een cakevorm in en bestuif met wat bloem
  • giet het beslag in de vorm en duw de appelschijfjes naast elkaar in het deeg
  • bak de cake ongeveer 1u in de voorverwarmde oven
Recept: Colruyt

donderdag 20 oktober 2016

Tarte tatin met prei

Een originele tarte tatin is een gekarameliseerde appeltaart die onderste boven wordt gebakken, dus met het deeg bovenop het fruit. Maar een tatin met groenten is er ook eentje om duimen en vingers mee af te likken. Het niet eens zo veel werk en het resultaat mag er zijn.



Dit heb je nodig:
  • een tatin- of ovenvaste bakvorm van 22 cm 
  • 6 à 8 preien
  • 60 g boter
  • 2 el fijne suiker
  • een rol bladerdeeg
  • vers gemalen zout en peper
  • 100 g verse geitenkaas of feta
  • enkele verse blaadjes tijm en/of dragon
  • oven op 200°C



Bereiding:
  • verwijder de buitenste bladeren en was de prei zorgvuldig
  • snijd rolletjes van 3 cm en zorg ervoor dat ze goed samenblijven
  • smelt in de tatinvorm 40 g boter met 2 el water en zet de preirolletjes dicht tegen elkaar aan in de pan
  • kruid met versgemalen zout en peper
  • laat ze een 10 minuten stoven zonder te keren
  • smelt in een ander kookpotje 20 g boter met de suiker
  • laat zachtjes karameliseren en giet dit bij de preirolletjes
  • leg de rol bladerdeeg ca. 28 cm over de prei en druk de randen goed aan 
  • prik enkele keren in het deeg en zet de vorm in een voorverwarmde oven van 200°C
  • laat de tatin 20 tot 25 minuten bakken
  • leg een groot bord op de tatinvorm en keer het geheel snel om, het deeg zit nu aan de onderkant
  • bestrooi alles eventueel nog met wat zout en peper en met de kruiden
  • verdeel enkele lepels kaas over het gebak
  • dien lauwwarm op met een slaatje
Recept: Matt Prestons 100 beste recepten.

maandag 17 oktober 2016

Herfstintrede

De herfst kleurt onze tuin stilletjes aan goudkleurig. Eventjes delen met een paar foto's.





De laatste courgettes

zaterdag 15 oktober 2016

Chocoladegebak met kastanjepuree

Het is herfst en overal kan je nu afgevallen noten en kastanjes rapen. Ik verwerk ze graag in gebak en een nieuw recept uitproberen is een uitdaging. In dit gebak zijn kastanjes verwerkt in de vorm van puree. Die kan je kant en klaar kopen maar de puree is gemakkelijk zelf te maken. Het recept vond ik op de Spaanse blog "Kanela y lemon". De fotografie van deze blogster is zo overweldigend mooi dat ze uitnodigd om de recepten te lezen en nog meer, je wil ze zelf proberen.


Dit heb je nodig:
  • 200 g fondant (pure) chocolade
  • 200 g zachte boter
  • 150 g bruine suiker
  • 30 g honing
  • 200 g bloem
  • 3 eieren op kamertemperatuur
  • 130 ml melk
  • 16 g bakpoeder
  • een snufje zout
  • 130 g gekookte kastanjes
  • voor het glazuur:
  • 80 g zwarte chocolade
  • 80 ml 35% slagroom
  • 15 g gezouten boter
  • een cake- of tulbandvorm
  • boter en wat bloem voor bakvorm


Bereiding:
  • pel de kastanjes en verwijder zo veel mogelijk de vliesjes
  • kook de kastanjes in licht gezouten water , ca.40 minuten
  • mix de gekookte kastanjes met de melk tot een puree
  • laat de chocolade au bain marie smelten
  • klop de boter met de honing en de bruine suiker 5 minuten tot een schuimig mengsel
  • voeg de eieren één voor één toe en klop goed
  • roer er dan 2 eetlepels bloem onder
  • meng er de gesmolten chocolade en de kastanjepuree onder
  • zeef de bloem met het bakpoeder en het zout en meng goed met het overige beslag
  • smeer de bakvorm in met boter en bestuif die met wat bloem
  • giet het beslag in de bakvorm en laat bakken in een voorverwarmde oven op 160°C hete lucht of 180°C boven- en onderwarmte gedurende 50 minuten.
  • controleer de gaarheid
  • neem het gebak uit de oven en laat 15 minuten rusten alvorens te ontvormen en laat dan volledig afkoelen
  • laat voor het glazuur de chocolade smelten met de room en de boter
  • giet het glazuur over het gebak


Ik gebruikte zelfrijzende bloem i.p.v. bloem en bakpoeder
na 45 minuten baktijd op 160°C verhoogde ik de temperatuur tot 175°C en liet de cake nog 15 minuten bakken. 
De kastanjes proef je eigenlijk niet echt maar de chocolade smaakt des te meer door. 

Recept: blog Kanela y Limon ( Aangepast recept )

woensdag 12 oktober 2016

Kussen met reliëfsteken ( 3 )


Voor dit kussen zijn de reliëfstokjes zo gehaakt dat het motief gevlochten lijkt. In de gebreide achterkant is de rits verwerkt.






maandag 10 oktober 2016

Muffins met havermout en wortel

Intussen zijn mijn 'blogproblemen' opgelost en kan ik weer af en toe lezen wat andere bloggers te vertellen hebben.
Vandaag bakte ik havermout muffins. De geraspte wortel en de yoghurt maken de muffins smeuïg en de havermout geeft ze stevigheid.


Dit heb je nodig voor 12 muffins:
  • 200 g bloem
  • 75 g havermoutvlokken
  • 1/2 zakje bakpoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • 125 g suiker
  • 1/2 theelepel kaneelpoeder
  • 1/4 theelepel gemalen nootmuskaat
  • 2 eieren
  • 200 ml yoghurt
  • 30 ml zonnenbloemolie
  • 1/2 theelepel vanilleextract
  • 50 g fijngeraspte wortel
  • een muffinplaat met 12 holtes
  • 12 papieren muffinvormpjes


Bereiding:
  • Bekleed de kuipjes van de muffinplaat met papieren vormpjes
  • verwarm de oven voor op 175 °C
  • meng in een kom de droge ingrediënten en in een andere kom alle 'natte' ingrediënten
  • voeg de droge mengeling bij de natte en roer alles kort door elkaar
  • doe het beslag in de muffinvormpjes en bestrooi elk hoopje met wat havermoutvlokken
  • bak de muffins in 30 minuten goudbruin
Ik gebruikte  zelfrijzende bloem i.p.v. bloem en bakpoeder
Na 20 minuten baktijd verhoogde ik de temperatuur naar 200 °C

Recept: Landleven Bakt - brood, taart, cake en koekjes.

zondag 2 oktober 2016

Blog problemen

Bloggen kan zo leuk zijn om te doen, tot er plots eigenaardigheden gebeuren met je blog die je niet in de hand hebt. Zo gebeurde het al twee keer dat ik een tijdje lang geen berichten kon plaatsen op mijn eigen blog of dat ik geen andere blogs kon volgen. En nu is plots de lijst met de blogs die ik volg en deze met interessante, culinaire en creatieve links zomaar in het niets verdwenen. En dat terwijl ik daar zelf niets meer aan toevoegde of er zelfs maar mee werkte. Het is mij een raadsel. Heel irritant. Ik ga proberen zoveel mogelijk te recupereren maar of het me zal lukken daar twijfel ik sterk aan. Dus lieve volgers en bloggers, ik heb jullie niet moedwillig verwijderd. Ik probeer jullie terug te halen maar misschien nog even geduld en wie weet gebeurt er op een dag een wonder en is alles weer terug op zijn plaats. 

Liefs,
Ymme / Emmy

maandag 26 september 2016

Kwetsentaart

De kwets ,Zwetschge in het Duits en  bakpruim bij ons,  is voor mij van de  lekkerste fruitsoort om er een taart mee te bakken. Ik bracht een kilootje kwetsen mee van onze vakantie in Duitsland want hier vind je ze niet zo veel. In Duitsland daarentegen gooien ze er bij wijze van spreken mee in het rond. Bij de bakkers vind je in de vroege herfst volop die lekkere kwetsentaarten en ik heb deze keer eens goed gekeken hoe ze die vruchten schikken op het deeg. Ik deed het op dezelfde manier en dit is het resultaat:


Dit heb je nodig voor een grote taart van 22 à 24 cm:

  • 250 g bloem
  • 50 g boter + een beetje voor de taartvorm
  • 25 g suiker
  • 1 ei
  • 1 dl lauwe melk
  • 20 g verse gist
  • 2 el suiker
  • 1 el maïszetmeel
  • wat bloemsuiker voor de afwerking
  • 700  g kwetsen , gewassen, ontpit en gehalveerd 


Bereiding:
  • meng de suiker met de lauwe melk en los er de gist in op
  • voeg de boter en het ei erbij en meng
  • voeg de bloem toe, meng alles en kneed alles kort door
  • vorm een bolletje van het deeg en laat het 30 minuten rijzen
  • kneed het deeg nog even en rol het dan uit
  • leg het uitgerolde deeg in de ingevette taartvorm, prik met een vork meerdere keren in het deeg
  • rol het overtollige deeg met de deegrol langs de rand van de vorm weg
  • laat nog 15' rijzen
  • meng de overige suiker met het maïszetmeel en strooi dit over de deegbodem
  • snijd de halve kwetsen in de lengte nog eens voor de helft in en zet ze zo goed als mogelijk, met de insnijdining naar boven, rechtop  op het deeg
  • bak de taart in een voorverwarmde oven van 200°C in ongeveer 15 à 20 minuten, het deeg moet mooi goudbruin zijn
  • haal de taart uit de oven en laat ze zonder de vorm afkoelen op een rooster
  • bestrooi de taart eventueel voor het opdienen met wat bloemsuiker


donderdag 22 september 2016

Saarland en Hunsrück

Onze laat-zomer vakantie zit er op. We waren dit keer, niet zo ver van huis ca. 250 km, in Saarburg, een klein maar zo lief stadje, gelegen in de driehoek Luxemburg, Frankrijk en Duitsland. Een voor mij tot nu toe onbekend , eigenlijk ook niet zo toeristisch gebied, aan de rivier de Saar en de Leuk, in de Saar-Hunsrück, tussen Saarland en de Rijnland Palts.
Ideaal voor fietsers , wandelaars en liefhebbers van wijn. Je fietst er langs de Saar en wat verder langs de Moezel of wandelt er tussen de wijnvelden.





In de buurt , 22 km verderop, ligt Mettlach,  Dat zegt u waarschijnlijk niets maar het stadje is bekend om het  hoofdkantoor, de porceleinfabrieken en het museum van  Villeroy & Boch, We bezochten het museum dat gevestigd is in een oude abdij dat ooit door de familie V & B gekocht werd en dat oorspronkelijk diende als fabriek. Dat was echt iets voor mij want ik kon niet genoeg krijgen van de mooi gedekte tafels. Even wat foto's voor een kleine indruk.







In het museum kon je ook je eigen bord beschilderen. Op aandringen van de echtgenoot waagde ik er mij ook aan met dit als resultaat.