crea

zaterdag 15 oktober 2016

Chocoladegebak met kastanjepuree

Het is herfst en overal kan je nu afgevallen noten en kastanjes rapen. Ik verwerk ze graag in gebak en een nieuw recept uitproberen is een uitdaging. In dit gebak zijn kastanjes verwerkt in de vorm van puree. Die kan je kant en klaar kopen maar de puree is gemakkelijk zelf te maken. Het recept vond ik op de Spaanse blog "Kanela y lemon". De fotografie van deze blogster is zo overweldigend mooi dat ze uitnodigd om de recepten te lezen en nog meer, je wil ze zelf proberen.


Dit heb je nodig:
  • 200 g fondant (pure) chocolade
  • 200 g zachte boter
  • 150 g bruine suiker
  • 30 g honing
  • 200 g bloem
  • 3 eieren op kamertemperatuur
  • 130 ml melk
  • 16 g bakpoeder
  • een snufje zout
  • 130 g gekookte kastanjes
  • voor het glazuur:
  • 80 g zwarte chocolade
  • 80 ml 35% slagroom
  • 15 g gezouten boter
  • een cake- of tulbandvorm
  • boter en wat bloem voor bakvorm


Bereiding:
  • pel de kastanjes en verwijder zo veel mogelijk de vliesjes
  • kook de kastanjes in licht gezouten water , ca.40 minuten
  • mix de gekookte kastanjes met de melk tot een puree
  • laat de chocolade au bain marie smelten
  • klop de boter met de honing en de bruine suiker 5 minuten tot een schuimig mengsel
  • voeg de eieren één voor één toe en klop goed
  • roer er dan 2 eetlepels bloem onder
  • meng er de gesmolten chocolade en de kastanjepuree onder
  • zeef de bloem met het bakpoeder en het zout en meng goed met het overige beslag
  • smeer de bakvorm in met boter en bestuif die met wat bloem
  • giet het beslag in de bakvorm en laat bakken in een voorverwarmde oven op 160°C hete lucht of 180°C boven- en onderwarmte gedurende 50 minuten.
  • controleer de gaarheid
  • neem het gebak uit de oven en laat 15 minuten rusten alvorens te ontvormen en laat dan volledig afkoelen
  • laat voor het glazuur de chocolade smelten met de room en de boter
  • giet het glazuur over het gebak


Ik gebruikte zelfrijzende bloem i.p.v. bloem en bakpoeder
na 45 minuten baktijd op 160°C verhoogde ik de temperatuur tot 175°C en liet de cake nog 15 minuten bakken. 
De kastanjes proef je eigenlijk niet echt maar de chocolade smaakt des te meer door. 

Recept: blog Kanela y Limon ( Aangepast recept )

7 opmerkingen:

  1. Eindelijk... een recept dat jij deelt waarbij het water niet in mijn mond loopt hihihihi!
    Ik heb namelijk niets met kastanjes. Dat wil zeggen; om te eten.
    In de natuur of zoals op de mooie foto's als decoratie zijn ze geweldig. Ik zou er bijna kastanjes door gaan eten. Bijna. :-))))
    Fijn weekend!
    Lieve groetjes,
    Sandra

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. En toch heb je het mis Sandra! Dit gebak smaakt overheerlijk! Ik heb mogen testen en punten geven... een 10 op 10! En die kastanjes proef je eigenlijk niet echt ... wel jammer van dat vele werk. Maar het was wel smikkelen!
    Ymmeke, je hebt je potje vergeten maar dat bewaar ik goed voor je tot een volgende keer! Nog bedankt voor de fijne namiddag en de assistentie bij het kleinemeneerkestruitje! xxx

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Zo lief van haar dat ze deze lekkernij met u kan delen Krisje, ymmeke benieuwd naar het volgende herfst recept
    gr bi

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ohh, yummi yummi!! Thanks for the recipe :-).
    Weekend greetings, Nata

    BeantwoordenVerwijderen