crea

woensdag 28 mei 2014

limoen-kaastaart

Dit is nu eens een eenvoudige en snel te maken taart waarvoor je geen oven nodig hebt en bovendien is ze arm aan caloriën. Ik versierde de taart met zelfgebakken macarons maar die kan je eenvoudig weglaten. Het was al de vierde keer dat ik macarons bakte en nu lukten ze eindelijk en omdat ik er toch genoeg had plaatste ik ze tegen de zijkant van de taart

.
Dit heb je nodig voor een taartring van ca. 26 cm doormeter.
  • 80 g boter
  • 200 g volkorenkoekjes
  • olie om in te vetten
  • evt. takjes citroenmelisse
  • 1,25 kg volle platte kaas ( kwark)
  • 1 - 2 tl limoensap
  • 2 - 3 zakjes vanillesuiker
  • 10 blaadjes gelatine
  • 150 ml slagroom
  • 100 g + 1 el suiker
  • evt. limoenschijfjes 
  • 1 grote diepvrieszak



Bereiding:
  • smelt de boter op laag vuur
  • vul de diepvrieszak met de koekjes, sluit de zak af en verbrokkel de koekjes met een deegroller
  • meng de koekjes met de gesmolten boter
  • bestrijk de taartring met olie en verdeel het koekjesmengsel over de bodem. Druk het mengsel goed aan
  • zet de taartbodem ca. 30 minuten in de koelkast
  • week de gelatine in koud water
  • maak de citroenmelisse schoon, pluk de blaadjes van de takjes en snijd ze in kleine reepjes
  • roer de kaas met het limoensap, de vanillesuiker, de citroenmelisse en 100 g suiker glad
  • knijp de gelatine uit, warm enkele lepels van het kaasmengsel op, los de gelatine er in op
  • roer dit gelatine mengsel onder de kaasmassa
  • strijk het mengsel over de taartbodem en zet de taart ca. 2 uur in de koelkast
  • klop de slagroom stijf met 1 el suiker
  • vul een spuitzak met de room en versier de taart
  • versier met limoenschijfjes
recept: Heerlijke taarten special 6 . Koken & Genieten

dinsdag 27 mei 2014

Cake met aardbeien en ricotta

Deze week zal er heel wat gebakken worden ten huize creaymme want:
 ten eerste: er is er vandaag eentje jarig. Ja, dit blogvrouwtje nog wel. Dus bakte ik gisteren al deze cake met aardbeien want als er iemand van de kinderen langs komt dan mag  er een tractatie zijn.
ten tweede: morgen vieren we mijn verjaardag met 3 vriendinnen.Dat doen we al jaren. Drie van ons zijn in de zomer jarig en ééntje pal in de winter. Dus vandaag bakdag voor morgen . Welk gebak dat wordt daar bericht ik later deze week over.
ten derde: zaterdag is het feest, communiefeest van kleindochter Lena. Dus, je raadt het al: weer bakken.  Niet geklaagd want nu kan ik mij eens helemaal uitleven. Mijn oven krijgt de tijd niet om af te koelen. Maar na deze week mag die oven een tijdje rusten en blogvrouwtje moet dan even afkikken en waarschijnlijk  afvallen !
Maar nu, de cake.


 Dit heb je nodig:
  • 200 g aardbeien + 5 aardbeien
  • 300 g bloem
  • 300 g suiker
  • 140 g boter (op kamertemperatuur)
  • 250 g ricotta
  • 2 eieren + 2 eigelen
  • 1 theelepel bakpoeder
  • poedersuiker
  • eventueel enkele blaadjes citroenmelisse

Bereiding:
  • meng de zachte boter met de suiker en klop 5 min. met de mixer
  • voeg de ricotta toe en roer tot een gladde massa
  • klop de eieren en eigelen eronder 
  • voeg de bloem en het bakpoeder toe en meng goed
  • snij de aardbeien in stukken en schep ze voorzichtig onder het deeg
  • schep het deeg in een ingevette cakevorm en zet 50 à 60 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.
  • laat afkoelen, versier met aardbeien en met enkele citroenmilisse blaadjes 
  • bestrooi de cake met poedesuiker

recept: Mein Land Rezept , Kuchen & Torten ( Sommer 2014)

zaterdag 24 mei 2014

Appelfrietjestaart

Deze namiddag gingen we naar het optreden van kleinzoon Jan op het feest van de plaatselijke kleuterschool. Nieuw dit jaar was de taartenbakwedstrijd georganiseerd door het oudercomité. Iedereen die het wenste kon deelnemen. En ja , ik nam deel, met een  appelfrietjestaart . Lena en haar mama maakten een koude plattekaastaart met aardbeien, versierd als lieveheersbeestje.


Er waren 5 prijzen te winnen: voor de mooiste, de grootste, de lekkerste, de origineelste en de kleurrijkste taart.
 De jury, de juffen, proefden de genummerde taarten. Alleen het oudercomité kende de bakkers achter de nummers.
 En zo kwam het moment van de prijsuitdeling. Toevallig werd kleindochter Lena door de presentator op het podium geroepen om voor de 5 winnaars de prijzen te trekken. De prijs voor de lekkerste taart ging naar: ............. Lena's mama en Lena zelf met hun koude plattekaastaart. Van toeval gesproken! Heel eigenaardig ook, je staat daar met een onschuldige hand en die hand wint zelf.  En heb ik daar nu toch geen foto's van zeker. Ook niet van hun taart. Ik kan me voor de kop slaan. 
 Lena trekt nu de prijs voor de origineelste taart: ooooooh, het is toch niet waar zeker! De winnaar is: ' de appelfrietjestaart '. Lena zegt tegen de man met de micro: dat is de taart van mijn oma.   De man krijgt het nu toch wel benauwd want dit lijkt wel doorgestoken kaart. Dat kan meen je niet, zegt hij.
 Al 2 prijzen voor de  familie van Jan en zusje Lena. 
Maar goed, schoondochter en Lena winnen een fruitkorf aangeboden door de plaatselijke winkel en ik win: een bon voor een maand lang elke dag een brood bij onze bakker. Een prachtige prijs vind ik, alleen, ik bak mijn brood zelf.
Eind goed, al goed, schoondochter en ik wisselden de bonnen en zo kunnen we genieten van onze mooie prijs.

Deze taart bakte ik al eens eerder met een gistdeeg bodem maar nu maakte ik ze met Bretoens zanddeeg.
De taartbodem van zanddeeg, bedekt met een laagje amandelcrème, wordt eerst afzonderlijk  gebakken. Als deze is afgekoeld bedek je hem met half om half banketbakkersroom en  op geklopte slagroom, daarop leg je dan de appelfrietjes. 
Het is een heel bewerkelijke taart maar het is de moeite waard.


Dit heb je nodig:

Voor het deeg:
  • 250 g bloem + 6 g bakpoeder
  • 180 g zachte boter
  • 90 g suiker + 90 g kandijcassonade
  • 1 eidooier
  • snuifje zout
  • vanille
Voor de amandelcrème:
  • 100 g banketbakkersroom
  • 200 g frangipane
Voor de appelfrietjes
  • 4 appels
Bereiding:

Bereid eerst de banketbakkersroom en de frangipane: dat kan de dag ervoor

  1. De banketbakkersroom
  • kook 500 ml melk met 62,5 g suiker
  • vermeng 50 g puddingpoeder met 62,5 suiker, voeg een beetje lauwe melk en 1 eidooier toe en roer goed door elkaar ( dit is de compositie)
  • giet de compositie bij de kokende melk, roer goed  en laat kort doorkoken
  • giet onmiddellijk uit op een schaal bedekt met plasticfolie en dek af met plasticfolie
  • laat snel afkoelen in de koelkast
2.   de frangipane:
  • klop 125 g zachte boter luchtig
  • spatel er 250 amandelbroyage 50/50 ( = 125 g amandelpoeder + 125 g suiker ) en 2 eieren onder
  • meng 40 g bloem kort door het beslag
  • bewaar de frangipane in de koelkast. ( beperkt tot 1 week)
3.   Bretoens zanddeeg:
  • meng de bloem met het bakpoeder
  • vermeng dit kort met de boter, suiker, eidooier, zout en vanille
  • wikkel het deeg in plasticfolie en leg enkele uren in de koelkast
4.   de amandelcrème:
  • roer de banketbakkersroom glad en meng onder de frangipane
5.   de  appelfrietjes:
  • schil 4 appels en snijd ze met een fijne frietensnijder in frietjes
  • schik de frietjes op een bakplaat en bak ze 10 minuten op 190°C met hete lucht
  • laat ze afkoelen
6.  de taart:
  • rol het Bretoense zanddeeg uit tot 7 mm dik en steek met een taartring van 24 cm een bodem uit
  • leg de uitgestoken bodem met de taartring op een bakplaat met bakpapier
  • spuit op de bodem een dun laagje amandelcrème ( tot 1 cm van de rand)
  • verwarm de oven voor op 180°C en bak 20 minuten
  • verwijder onmiddellijk de ring en laat afkoelen
  • meng 125 g  half opgeklopte slagroom met 125 g banketbakkersroom
  • spuit deze crème op de gebakken amandelcrème en leg er de appelfrietjes op
  • bestrooi overvloedig met bloemsuiker
Recept: Basic patisserie: Christophe Declerq

vrijdag 23 mei 2014

Kolsjaal met vierkantjes

Nee, ik heb de sjaal nog niet gehaakt maar het is wel de bedoeling. Gisteren ben ik begonnen met het haken van de eerste 3 vierkantjes met margriet motief. Nu wil ik deze vierkantjes verwerken tot een zomers kolsjaaltje. Ik haak met katoenen garen in pastelkleurtjes, 'candy' van het merk Katia . Hoe het resultaat zal zijn is afwachten want ik heb geen foto of beschrijving van zo'n sjaal maar ik zag al wel iets in die aard. De werkbeschrijving van de vierkantjes vond ik in 'Haken', alle steken verzameld van Betty Barnden. 




zondag 18 mei 2014

Gehaakte sjaal

Hij is klaar, mijn sjaal die ik haakte met het garen dat ik kocht in de winkel van Jeanet van 'Blij dat ik brei' in Arnemuiden.


unicat


Hier lees je hoe de sjaal haakt, maar ik maakte er een gewone sjaal van i.p.v. een kolsjaal.

dinsdag 13 mei 2014

Quiche met ratatouille

Deze  vegetarische quiche is eigenlijk een samensmelting van twee aparte bereidingen. Ik las in 'Libelle Lekker' de beschrijving voor het maken van een ratatouilletaart met een kant en klaar kruimeldeeg. Omdat ik dat niet had zocht ik in 'Basic broodjes en koeken' van Frank Deldaele het recept voor een quichedeeg en gebruikte uit dit boek ook het recept voor de bijhorende basisvulling (ei-room). Want de originele ratatouilletaart bestond enkel uit het deeg en de groenten. 


Dit heb je nodig voor het deeg en de ei-room vulling:
  • een taart of quiche vorm van ca. 30 cm doormeter
  • 250 g bloem
  • 108 g water
  • 30 g olijfolie
  • 30 g boter of margarine
  • 13 g verse gist
  • 5 g zout

  • 4 eieren
  • 250 g room
  • 250 g melk
  • peper en zout
  • nootmuskaat
voor de groenten vulling:
  • 150 g mozzarella
  • 1 kg trostomaten
  • 1 courgette, in stukken
  • 1 aubergine, in stukken
  • 1 ui, in ringen
  • 1 teentje knoflook, gehalveerd
  • olijfolie
  • 2 takjes rozemarijn
  • 1 kl Provençaalse kruiden
  • peper en grof zout

Bereiding:
  • kneed van de ingrediënten voor het deeg een glad brooddeeg, laat het ongeveer 40 minuten rijzen
  • verwarm de oven voor op 175°C
  • doe de courgette, aubergine en de uiringen in een ovenschaal, samen met de knoflook en de rozemarijn. Kruid met peper uit de molen. Besprenkel met olijfolie
  • laat een half uur bakken in de oven. Schep af en toe om
  • spoel de tomaten, snij ze in kwartjes en verwijder de pitten. Zet ze een kwartier in de oven bij de andere groenten
  • laat de groenten na de baktijd wat afkoelen
  • kneed het gerezen deeg nog eens door, rol het dun uit en bekleed er de ingevette taartvorm mee
  • meng alle ingrediënten voor de ei-room vulling
  • schep de groenten op de deegbodem, kruid met grof zout en de Provençaalse kruiden
  • giet de ei-room vulling erover, beleg met de in plakjes gesneden mozzarella
  • bak de quiche in ongeveer 45 minuten gaar
De quiche is het lekkerst al ze lauwwarm gegeten wordt met eventueel een groen slaatje.

De hoeveelheid voor het ei-roommengsel was te groot voor deze taart. De bereiding met 2 eieren en dus de helft van de room en melk zou voldoende geweest zijn. Dus dat ga ik een volgende keer halveren. 
De room verving ik door soja cuisine light en ik gebruikte ook de light versie voor de mozzarella.

zaterdag 10 mei 2014

Zebracake

Een tijdje geleden zag ik op tv een kookprogramma waarin deze cake werd gemaakt. Ik vond het fascinerend en grappig hoe de cake tot stand kwam. Ik noteerde de ingrediëntenlijst en vandaag bakte ik hem. Het is eigenlijk te vergelijken met een gemarmerde cake maar dan nu met streepjes. 


Dit heb je nodig: 

  • een springvorm van 24 cm doormeter
  • 4 eieren
  • 250 ml zonnebloemolie
  • 250 g suiker
  • 100 ml melk
  • 300 g zelfrijzende bloem
  • 25 g cacao
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 tl bakpoeder

Bereiding:
  • meng en mix in een maatbeker de olie, melk suiker en de eieren
  • giet de helft van het beslag in een tweede beker of kom
  • voeg aan de ene helft het zakje vanillesuiker, 175 g zelfrijzende bloem en een halve theellepel bakpoeder
  • meng en zeef boven de andere deeg helft 125 g zelfrijzende bloem, de halve theelepel bakpoeder en de cacao
  • giet nu het dik-vloeibare deeg elk in een spuitzak 
  • vet de springvorm in en spuit een hoopje vanilledeeg in het midden op de springvormbodem

  • spuit dan midden in dit kringetje wit deeg een hoopje chocoladedeeg, het deeg vloeit langzaam naar de zijkant van de vorm
  • doe dit afwisselend tot het deeg is opgebruikt
  • bak de cake in een voorverwarmde oven van 180°C 35 minuten ( hete lucht: 165 °C 50 min.)
  • controleer de gaarheid van de cake, ontvorm hem en laat afkoelen op een rooster
Het gebruik van spuitzakken vond ik toch wel moeilijk omdat het vloeibare deeg te gemakkelijk eruit loopt en dat vond ik knoeiwerk. Ik had nog een deegbusje (foto) en deed daar het chocoladedeeg in en het vanilledeeg in een maatbeker en dat werkte veel gemakkelijker.



vrijdag 9 mei 2014

Diestse kruidkoek

Elk jaar rond deze tijd bak ik kruidenpannenkoeken.  Deze  Diestse kruidkoek is hier een streekspecialiteit die je vooral in het begijnhof kan eten. Vroeger maakte mijn moeder ze met alleen de fijngesneden blaadjes van de paardebloem maar mijn schoonmoeder bakte ze met de jonge blaadjes van het boerewormkruid. Dat was heel nieuw voor mij en zo ontdekte ik deze specialiteit. Hier vind je het Diestse recept met beide kruiden erin. Ik voeg er ook nog fijn gesnipperde bieslook en peterselie aan toe.

Hier en hier lees je meer over Diestse streekprodukten en -gerechten.



Dit keer voegde ik jonge blaadjes boerenwormkruid, paardebloem en peterselie toe aan het pannenkoekenbeslag.

Zo maak ik het beslag:
 meng en mix:
  • 500 g bloem
  • 1 l melk 
  • 1 dl spuitwater
  • 4 eieren
  • 2 el suiker
  • was een paar handen vol blaadjes van boerenwormkruid, paardebloem en peterselie,
  • snijd de blaadjes fijn en voeg ze bij het beslag
  • mix alles tot de kruiden fijn gemalen zijn
  • bak met het beslag groene pannenkoeken

woensdag 7 mei 2014

Slaatje met groene asperges en gerookte zalm

Asperges zijn nu overal verkrijgbaar en ik maak ze graag klaar. Aan de groene asperges heb je heel weinig werk vooraf want alleen het onderste gedeelte moet geschild worden en dan zijn ze klaar voor gebruik. Gebakken in boter en wat olijfolie en vergezeld van gerookte zalm zijn ze lekker in een geïmproviseerd slaatje zoals dit.


Dit heb je nodig: ( voor 2 personen )
  • sla ( gewone of een mengeling van enkele soorten)
  • kerstomaatjes
  • lenteui (2)
  • 500 g groene asperges
  • 200 g gerookte zalm
  • vinaigrette of olijfolie en balsamicoazijn
  • verse peper en zout 
  • boter en olijfolie om te bakken
bereiding
  • was de sla, tomaatjes, lenteui en de asperges
  • schil het onderste derde deel van de asperges en snij ze in drie stukken
  • verdeel de zalm  in sliertjes
  • leg de sla op een bord
  • bak de asperges in de boter met wat olijfolie en kruid met peper en zout
  • laat ze enkele minuten bakken, voeg dan de in stukken gesneden lenteuitjes erbij en laat nog een paar minuutjes bakken
  • verdeel de asperges en uitjes over de sla op het bord
  • leg er de zalmsliertjes over en de gehalveerde tomaatjes
  • kruid met verse peper 
  • dien, indien gewenst, op met een vinaigrette naar keuze of met enkele druppels olijfolie en balsamicoazijn

dinsdag 6 mei 2014

Rabarber-kaastaart met amaretttini

Deze heerlijke taart met de frisse, licht zurige smaak van rabarber met verse kaas maakte ik vorig weekend. Je hebt er helemaal geen oven voor nodig want de taart met gelatine moet opstijven in de koelkast.


Dit heb je nodig:
  • een springvorm van ca. 26 cm doormeter
  • olie voor de vorm
  • 100 g + 14 à 16 ( voor de afwerking) amarettini
  • 100 g lange vinger koekjes
  • 125 g boter
  • 750 g rabarber
  • 150 g suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 4 el frambozensiroop of grenadine
  • 9 blaadjes gelatine
  • 500 g magere platte kaas ( kwark )
  • 600 ml slagroom
  • 1-2 el frambozengelei
  • groot plastic zakje
rabarber

Bereiding:
  • zet de ring van de springvorm op een taartschaal en bestrijk de schaal binnen de vorm in met olie
  • vul het plastic zakje met de koekjes, sluit de zak en verkruimel de koekjes door er met een deegrol over te rollen
  • kneed de boter en de koekjeskruimels met de deeghaken op de mixer
  • verdeel de deegmassa over de schaal binnen de springvormring, druk goed aan met de vingers
  • verwijder de bladeren van de rabarber en snijd hem in kleine stukjes ( zorg dat er uiteindelijk 450 g overblijft )
  • schep de rabarber in een pan, meng ze met de suiker, 1 zakje vanillesuiker en de frambozensiroop
  • kook de rabarber tot een moes, laat 3 minuten zachtjes doorkoken en vervolgens 5 minuten afkoelen
  • week de gelatine in koud water
  • druk de gelatine uit en laat hem smelten in de warme rabarber
  • laat het geheel afkoelen
  • roer 1 zakje vanillesuiker door de kaas en schep hem door de rabarbermoes
  • zet het rabarber-kaas mengsel ca. 20 minuten in de koelkast tot het begint te geleren ( controleer tijdig)
  • klop 400 ml slagroom stijf en spatel deze door de rabarber-kaascrème
  • verdeel de crème over de taartbodem en zet de taart minstens 12 uur in de koelkast
  • klop 200 ml slagroom stijf en verwarm de frambozengelei een beetje tot hij wat vloeibaar wordt
  • versier de taart met toefjes slagroom en giet er met een lepeltje voorzichtig de gelei over
  • garneer met de amarettini 
recept: Het superdikke taartenboek. ( 1 t/m 5 ) Koken & Genieten

vrijdag 2 mei 2014

Bessen-yoghurt tulband

Deze tulband smaakt lekker fris met de bosbessen en de rode bessen, maar iedere bessenmengeling is goed en je kan ze diepgevroren of vers gebruiken.


Dit heb je nodig:
  • 5 eieren
  • 190 g boter + voor het bestrijken van de vorm
  • 225 g suiker
  • een mespunt zout
  • 225 g bloem
  • 40 g gemalen amandelen
  • 100 g natuuryoghurt
  • 150 g gemengde bessen
  • poedersuiker


Bereiding:
  • breek de eieren en doe het eigeel en het eiwit apart in een kom
  • klop de eiwitten stijf met het snuifje zout
  • voeg de suiker bij het eigeel en klop tot een crème
  • laat de boter smelten en laat die dan afkoelen
  • roer de bloem met de gemalen amandelen onder de eigeelmassa
  • voeg er aansluitend de boter en de yoghurt aan toe en meng
  • schep er dan voorzichtig het stijfgeklopte eiwit onder en dan de bessen
  • giet het deeg in de vorm en bak op 175°C in een oven met boven-en onderwarmte gedurende 50 à 60 minuten
  • stort het gebak op een rooster en laat afkoelen
  • bestrooi de tulband met bloemsuiker en dien op

recept: Mein LandRezept, Kuchen & Torten. Unsere 101 Lieblingsrezepte

donderdag 1 mei 2014

Bremen

We zijn terug van onze voorjaarsvakantie met de caravan. We wilden al een tijdje naar Nedersaksen in  het noorden van Duitsland om vooral  Bremen eens te bezoeken. Bremen is bekend van het sprookje " de Bremer stadsmuzikanten ". 


Nedersaksen is te groot om het op 8 dagen gezien te hebben want met het goede weer (toch bijna) en omdat er overal fietspaden zijn hebben we ook veel gefietst. Wat ik vooral zal onthouden is dat het een enorme landbouwstreek is met ver uit elkaar liggende dorpen. De kuststreek en de havens zullen  we waarschijnlijk een andere keer moeten bezoeken.

Bremen