Deze namiddag gingen we naar het optreden van kleinzoon Jan op het feest van de plaatselijke kleuterschool. Nieuw dit jaar was de taartenbakwedstrijd georganiseerd door het oudercomité. Iedereen die het wenste kon deelnemen. En ja , ik nam deel, met een appelfrietjestaart . Lena en haar mama maakten een koude plattekaastaart met aardbeien, versierd als lieveheersbeestje.
Er waren 5 prijzen te winnen: voor de mooiste, de grootste, de lekkerste, de origineelste en de kleurrijkste taart.
De jury, de juffen, proefden de genummerde taarten. Alleen het oudercomité kende de bakkers achter de nummers.
En zo kwam het moment van de prijsuitdeling. Toevallig werd kleindochter Lena door de presentator op het podium geroepen om voor de 5 winnaars de prijzen te trekken. De prijs voor de lekkerste taart ging naar: ............. Lena's mama en Lena zelf met hun koude plattekaastaart. Van toeval gesproken! Heel eigenaardig ook, je staat daar met een onschuldige hand en die hand wint zelf. En heb ik daar nu toch geen foto's van zeker. Ook niet van hun taart. Ik kan me voor de kop slaan.
Lena trekt nu de prijs voor de origineelste taart: ooooooh, het is toch niet waar zeker! De winnaar is: ' de appelfrietjestaart '. Lena zegt tegen de man met de micro: dat is de taart van mijn oma. De man krijgt het nu toch wel benauwd want dit lijkt wel doorgestoken kaart. Dat kan meen je niet, zegt hij.
Al 2 prijzen voor de familie van Jan en zusje Lena.
Maar goed, schoondochter en Lena winnen een fruitkorf aangeboden door de plaatselijke winkel en ik win: een bon voor een maand lang elke dag een brood bij onze bakker. Een prachtige prijs vind ik, alleen, ik bak mijn brood zelf.
Eind goed, al goed, schoondochter en ik wisselden de bonnen en zo kunnen we genieten van onze mooie prijs.
Deze taart bakte ik al eens eerder met een gistdeeg bodem maar nu maakte ik ze met Bretoens zanddeeg.
De taartbodem van zanddeeg, bedekt met een laagje amandelcrème, wordt eerst afzonderlijk gebakken. Als deze is afgekoeld bedek je hem met half om half banketbakkersroom en op geklopte slagroom, daarop leg je dan de appelfrietjes.
Het is een heel bewerkelijke taart maar het is de moeite waard.
Dit heb je nodig:
Voor het deeg:
- 250 g bloem + 6 g bakpoeder
- 180 g zachte boter
- 90 g suiker + 90 g kandijcassonade
- 1 eidooier
- snuifje zout
- vanille
Voor de amandelcrème:
- 100 g banketbakkersroom
- 200 g frangipane
Voor de appelfrietjes
Bereiding:
Bereid eerst de banketbakkersroom en de frangipane: dat kan de dag ervoor
- De banketbakkersroom
- kook 500 ml melk met 62,5 g suiker
- vermeng 50 g puddingpoeder met 62,5 suiker, voeg een beetje lauwe melk en 1 eidooier toe en roer goed door elkaar ( dit is de compositie)
- giet de compositie bij de kokende melk, roer goed en laat kort doorkoken
- giet onmiddellijk uit op een schaal bedekt met plasticfolie en dek af met plasticfolie
- laat snel afkoelen in de koelkast
2. de frangipane:
- klop 125 g zachte boter luchtig
- spatel er 250 amandelbroyage 50/50 ( = 125 g amandelpoeder + 125 g suiker ) en 2 eieren onder
- meng 40 g bloem kort door het beslag
- bewaar de frangipane in de koelkast. ( beperkt tot 1 week)
3. Bretoens zanddeeg:
- meng de bloem met het bakpoeder
- vermeng dit kort met de boter, suiker, eidooier, zout en vanille
- wikkel het deeg in plasticfolie en leg enkele uren in de koelkast
4. de amandelcrème:
- roer de banketbakkersroom glad en meng onder de frangipane
5. de appelfrietjes:
- schil 4 appels en snijd ze met een fijne frietensnijder in frietjes
- schik de frietjes op een bakplaat en bak ze 10 minuten op 190°C met hete lucht
- laat ze afkoelen
6. de taart:
- rol het Bretoense zanddeeg uit tot 7 mm dik en steek met een taartring van 24 cm een bodem uit
- leg de uitgestoken bodem met de taartring op een bakplaat met bakpapier
- spuit op de bodem een dun laagje amandelcrème ( tot 1 cm van de rand)
- verwarm de oven voor op 180°C en bak 20 minuten
- verwijder onmiddellijk de ring en laat afkoelen
- meng 125 g half opgeklopte slagroom met 125 g banketbakkersroom
- spuit deze crème op de gebakken amandelcrème en leg er de appelfrietjes op
- bestrooi overvloedig met bloemsuiker
Recept: Basic patisserie: Christophe Declerq