crea

vrijdag 29 november 2013

Halssnoer met Chinese knopen

Af en toe maak in eens een halssnoer, zo ook dit met Chinese knopen.


Voor deze techniek van knopen heb je hopen geduld nodig want het is een heel bewerkelijke knoop en als hij dan toch voltooid is zit hij soms niet op de plaats waar je hem hebben wil en dan moet je hem nog verschuiven. Maar alles lukt met 'geduld'.


Je hebt er parels voor nodig waarvan het gaatje voldoende groot is om er het zijdekoord (2 mm) doorheen te rijgen. Ik gebruikte platte aquamarijn stenen. Ik ben er eigenlijk niet zeker van dat het dit soort steen is maar ik denk van wel.
Op de volgende tekening zie je de weg die het touw moet afleggen om tot het gewenste resultaat te komen.
Je hebt er 2 à 3 m koord voor nodig


Hier zie je hoe je de knoop moet verplaatsen als dat nodig is:




bron: Stijlvolle sieraden met kralen en Chinees knoopwerk . Auteur: Suzen Millodot

zondag 24 november 2013

Romige wortelsoep met mandarijn

Het recept van deze soep ontdekte ik ergens op een blog. Ik noteerde vlug de ingrediëntenlijst en dacht dat ik wel wist op welke blog het terug te vinden was maar ik hield geen rekening met mijn geheugen dat mij af en toe in de steek laat. Je herkent dat wel (of nog niet) maar zo komt het dat ik dus niet kan verwijzen naar die kookblog. Maar als ik hem terug tegenkom dan verwijs ik er alsnog naar.
 Het is een soepje waarin je heel goed het mandarijnsap proeft en het is dus een geslaagde afwisseling van onze alledaagse soepen. Ze is ook romig alhoewel er geen room aan te pas komt.


Dit heb je nodig:
  • 500 g wortelen
  • 1 aardappel
  • 2 à 3 mandarijntjes
  • 1 teentje knoflook
  • 3 el olijfolie
  • zout en peper
  • groentebouillon

Bereiding:
  • schraap de wortelen, schil de aardappel en  snijd ze in blokjes
  • stoof  de fijngesneden ui en knoflook in de olijfolie
  • voeg de wortelen en aardappel er aan toe en overgiet met de groentebouillon. (de hoeveelheid stond niet vermeld maar ik voegde net genoeg vloeistof toe om de groenten te laten garen)
  • pers de mandarijntjes uit en giet het sap erbij
  • laat garen, mix dan alles, voeg groentebouillon toe en kruid met peper en zout naar smaak



zaterdag 23 november 2013

Armbanden breien

Breien is weer hip. Niet alleen kleding maar zeker ook accessoires vind je bij de vleet. Onlangs zag ik een ring met een gebreid strikje. En toen dacht ik aan deze armbanden die ik vorig jaar breide voor een demonstratie op de boekenbeurs bij het verschijnen van "Ons Breiboek", een KVLV uitgave


Je hebt er plastic of metalen armbandjes voor nodig die je overtrekt met een gebreide strook.


 Voor dit breed exemplaar heb je nodig:

  • een armband van 8 cm doorsnede, hoogte 3 cm
  • breiwol : bijvb Rowan Wool Cotton
  • 2 breinaalden nr 3 of 3,5

Werkwijze:

  • zet 47 steken op (aantal gedeeld door 5 + 2 st)
  • brei 16 nldn in gepiqueerde boordsteek als volgt:
  • 1e nld: (goede kant van het werk): 2 r, 3 av, heh.
  • 2e nld: brei de steken zoals ze voorkomen
  • 3e nld: 2 r , 3 av
  • 4e nld: brei alle steken rechts
  • herhaal deze 4 nldn nog 3 x
  • maas de steken aan de opzet met de armband ertussen
  • maas de zelfkanten aan elkaar

De beschrijving van de andere modellen vind je terug in "Ons Breiboek".







vrijdag 22 november 2013

Appelkruimelkwarktaart

Appels, platte kaas (kwark) en kruimels, een zalige combinatie, vind ik persoonlijk en het wordt hier gesmaakt.


Dit heb je nodig:


  • 750 g appels
  • 15 el citroensap ( ca. 3 citroenen)
  • boter voor de vorm
  • 185 g zachte boter
  • 3 eieren
  • 250 g bloem
  • 1/2 zakje bakpoeder
  • 200 g suiker
  • zout
  • 375 g magere kwark
  • 2 el griesmeel



bereiding:

  • schil de appels, deel ze in vieren en verwijder het klokhuis
  • druppel 5 el citroensap over de appels
  • vet een springvorp ( 26 cm doormeter) in met boter
  • smelt 125 g boter op een laag vuur
  • splits 1 ei
  • meng de bloem, het bakpoeder en 125 g suiker met een snuifje zout
  • voeg 1 eidooier en 4 el citroensap toe
  • meng al deze ingrediënten met de mixer (kneedhaken) en giet er geleidelijk in een dun straaltje de gesmolten boter bij
  • kneed het deeg daarna kort met de handen
  • verleel 2/3 van het kruimeldeeg over de bodem van de springvorm en druk het aan
  • splits 2 eieren
  • roer 60 g boter en 75 g suiker tot een crème
  • roer hierdoor de kwark, 2 eidooiers, 6 el citroensap en het griesmeel
  • sla 3 eiwitten stijf en spatel ze door de crème
  • schenk de kwarkmassa over de kruimeldeegbodem en strijk hem glad
  • verdeel de appelpartjes erover
  • strooi de rest van het kruimeldeeg erover
  • bak de taart ca. 1 uur in een voorverwarmde oven van 200°C ( hetelucht 175°C)
  • dek de taart af als ze te bruin wordt
  • laat afkoelen in de vorm en ontvorm

recept: Het superdikke taartenboek Special van Koken & Genieten

woensdag 13 november 2013

Roos in kruissteek

Voor één van de handwerktentoonstellingen van 't Vingerhoedje werkten we rond het thema "Rozen".
Ik borduurde een rode roos in kruissteek naar een ontwerp van de Franse Monique Bonnin, uit haar boek 'Les Roses'.
Als stof koos ik linnen in een groene tint en borduurde met mouliné van DMC .



Voor de presentatie verwerkte ik de roos in het deksel van een zelfgemaakte doos bekleed met groen en rood handgeschept papier. Deze doos doet nu dienst voor het opbergen van oude foto's.



Het originele ontwerp



woensdag 6 november 2013

Vergeten groenten met feta & spekjes

Nu is het toch de laatste keer dat ik het ga hebben over " vergeten " groenten, want ze zijn al zo ingeburgerd dat ze eigenlijk niet zo vergeten meer zijn. Het is een gerecht voor 4 tot 6 personen met pastinaken, aardperen, zoete aardappelen en  winterwortelen, echt  iets voor de herfst, vind ik.


Dit heb je nodig: 
  • 300 g pastinaken
  • 300 g winterwortelen
  • 300 g aardperen
  • 300 g zoete aardappelen
  • 150 g spekblokjes
  • 200 g feta
  • 2 rode uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 5 el ahornsiroop
  • 2 el gekonfijte gember
  • 2 kl komijn
  • 2 kl tijm
  • olijfolie


Bereiding:
  • verwarm de oven voor op 200°C
  • schil de pastinaken, wortelen, zoete aardappelen en aardperen en snij de groenten in lange repen
  • verdeel over een met pakpapier beklede ovenplaat
  • doe een flinke scheut olijfolie, knoflook, gember en ahornsiroop in een maatbeker en mix fijn
  • verdeel over de groenten, strooi de tijm en komijn er nog over en zet 25 minuten in de oven tot de groenten beetgaar zijn
  • bak de spekblokjes in een pan, laat uitlekken op keukenpapier 
  • snij de feta in blokjes, strooi er de feta en spek over en bak nog 10 à 15 minuten verder
  • serveer lauwwarm
recept : Libelle Lekker , "ovenschotels " januari 2013

Krokant appelgebak met pompoen

We zijn nu toch volop in de pompoen- en appeltijd dat een gebak met deze twee ingrediënten wel geschikt is. Een beetje wantrouwig begon ik eraan maar eenmaal gebakken, afgekoeld en geproefd is ze unaniem goedgekeurd. Met een heel krokant laagje en zacht zoet-zurige binnenkant.


Dit heb je nodig:

  • een springvorm of taartvorm met losse bodem:
  • 100 g hele amandelen
  • 250 g bloem
  • 150 g suiker
  • 1 tl kaneel
  • 200 g boter
  • 2 el honing
  • 750 g appels
  • 2 el citroensap
  • 250 g hokkaïdo pompoen
  • 1 pakje vanillesuiker
  • 2 eieren
  • 75 g maïzena
  • 1/2 pakje bakpoeder


Bereiding:

  • hak de amandelen
  • meng 50 g suiker, 125 g bloem,  kaneel en de amandelen
  • smelt 75 g boter met de honing, giet over het bloemmengsel en kneed tot een kruimelig geheel
  • schil de appels, snijd in vier, verwijder het klokhuis en halveer ze nog eens. Overgiet ze met het citroensap
  • schil de pompoen, ontpit en rasp fijn. Weeg 125 g af 
  • klop 125 g zachte boter, 100 g suiker en de vanillesuiker tot crème
  • roer er de eieren met 25 g maïzena onder
  • meng 125 g bloem, 50 maïzena en het bakpoeder en roer met de geraspte pompoen onder de eiermassa
  • strijk het deeg in een ingevette en met bloem bestoven bakvorm
  • verdeel de appelpartjes op het deeg en strooi het kruimeldeeg er over
  • bak de taart in een voorverwarmde oven van 175° C gedurende 45 minuten
  • laat het gebak in de taartvorm afkoelen op een rooster
de amandelen heb ik vervangen door een mengsel van allerlei noten. 



recept:Laura Backen im Herbst  03/2013


vrijdag 1 november 2013

Geborduurd kalligrafie alfabet

Voor de drie jaarlijkse tentoonstelling van onze handwerkgroep 't Vingerhoedje werkten we telkens rond een bepaald thema. In 2004 was dat "alfabet in kalligrafie", in kruissteek geborduurde alfabetten. We gebruikten daarvoor de ontwerpen uit " Calligraphie, de nombreux abécédaire à broder aux points de croix", een uitgave van DMC.
Dit is mijn alfabet, geborduurd op kaaslinnen met 12 dr. per cm. en uitgevoerd met mouliné van DMC in groene tinten.




Het origineel telpatroon


Enkele tentoongestelde alfabetten