crea

dinsdag 26 februari 2013

Gebreide kol in blauw en wit

De winter is dan wel bijna aan zijn eind maar toch heb ik nog een warme kol gebreid. Via de blog 'Blei dat ik brei' vond ik deze kol in twee kleuren.



Het originele model kan je twee keer rond de hals dragen maar ik wilde een korte versie breien.

Dit heb je nodig voor een korte sjaal:
  • rondbreinaalden nr 4,5 , 80 cm lang
  • breiwol voor nldn nr. 4, stekenverhouding: 23 steken en 30 naalden = 10 cm:1bol blauw en 1 bol wit
  • maasnaald
  • stekenmarkeerder
werkwijze:
  • zet 160 steken op met de hoofdkleur ( hier blauw) en sluit weer aan bij het begin. Pas op dat je werk niet ergens gedraaid is.
  • plaats een stekenmarkeerder bij het begin van je ronde
  • 1ste toer hoofdkleur: * 1 rechts, 1 st.rechts afhalen * herhalen van * tot *
  • 2de toer hoofdkleur: * 1 averechts, 1 st averechts afhalen met de draad achter het werk * herhaal van * tot *
  • 3de toer bijkleur ( wit ): * 1 st rechts afhalen, 1 rechts * herhaal van * tot *
  • 4de toer bijkleur : * 1 st averechts afhalen met de draad achter het werk , 1 averechts * herhaal van * tot *
  • herhaal deze naalden tot de gewenste lengte.( Hier 12 cm)
  • ga verder met de hoofdkleur, brei 1 toer rechts
  • 2de toer: * 1 st averechts afhalen, 1 averechts * herhaal van * tot *
  • kant de steken af

Als ik deze sjaal nog eens zou breien dan nam ik een dikkere naald voor een soepeler, losser resultaat, bijvoorbeeld naald nr. 6 voor deze soort wol, ofwel zou ik een dunnere wol nemen.
Ik breidde de twee bollen wol volledig op.
Als je de sjaal dichter bij de hals wil dragen dan kan dat met behulp van een speld.










maandag 25 februari 2013

Notenbrood



Enkele weken geleden bakte ik dit notenbrood als één van de broden om te eten met verschillende kaassoorten. Het is de eerste keer dat ik het bakte en het is zeker voor herhaling vatbaar.

Dit heb je nodig voor twee kleine broodjes of één groot brood:
  • 600 g fijn tarwemeel
  • 360 g koud water
  • 36 g verse gist
  • 10 g boter
  • 10 g zout 
  • 200 g noten

Bereidingswijze: (met de machine )
  • los de gist op in de vloeistof
  • start de machine en voeg langzaam één derde van de bloem, het zout en de rest van de bloem toe
  • voeg de boter toe als het deeg is gevormd
  • laat de machine gedurende ongeveer 5 minuten in een hoge versnelling kneden
  • hak de noten en meng ze onmiddellijk na het kneden door het deeg
  • bol het deeg op en laat 30' rijzen
  • druk het deeg plat en vorm opnieuw een bol
  • laat terug tussen 2 doeken met plasticfolie erover 15' rijzen
  • vorm het brood, lang of rond, en plaats het op een ingevette plaat of in een vorm
  • laat 60' rijzen
  • bak af op 220 °C, voor broden van ca 920 g deeg gedurende 45' en voor broden van 480 g deeg 35'
  • leg na het bakken het brood onmiddellijk op een rooster om af te koelen

recept: Basic brood van Frank Deldaele

Ik gebruikte een notenmengeling: walnoten, hazelnoten en pecannoten
De auteur geeft in zijn ingrediëntenlijst ook 10 g bereidingsmiddel aan maar bij gebrek verving ik het door 10 g boter. 
In totaal dus 20 g boter voor dit recept.
Ik hakte de noten niet maar deed ze in een plastic zak en brak ze door er met een deegrol over te gaan.












dinsdag 12 februari 2013

Appel-knolseldergratin met mimolettekaas

Zoet, zuur en zout zijn de smaken die je proeft in deze gratin. Zelf vind het niet vanzelfsprekend om appel naast knolselder als ingrediënten te gebruiken voor een gratin maar ik probeerde het en we vonden het lekker.

Dit heb je nodig voor 4 personen:


  • 4 appels
  • 1/2de knolselder
  • 2 stengels bleekselderij
  • 200 g mimolettekaas ( of cheddar )
  • 400 ml room
  • 2 eieren
  • 125 g rozijnen
  • sap van 1 citroen
  • boter
  • nootmuskaat, zout en peper
  • 200 g gebakken spekblokjes

Bereidingswijze:


  • maak de selderijstengels schoon en snij ze in boogjes
  • schil de appels, snij ze in partjes en besprenkel meteen met citroensap
  • schil de knolselder, snij hem in blokjes en besprenkel met citroensap
  • blancheer de knolselder 8 tot 10 minuten in kokend gezouten water. Voeg de selderijboogjes toe en kook ze 5 minuten mee.
  • verwarm de oven voor op 200 °C 
  • beboter de ovenschaal
  • klop de eieren los met de room. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
  • smelt in een pan een klont boter. Doe er de appels bij en laat aan beide kanten kleuren.
  • leg in de schaal afwisselend laagjes selder, appel,spekjes en rozijnen. 
  • giet er het eimengsel over
  • beleg met plakjes kaas en zet 20 minuten in de voorverwarmde oven




recept: Libelle

In plaats van room gebruikte ik soja light cuisine

zondag 10 februari 2013

Wortelcake met chocoladesaus


Een wortelcake bakken stond al een tijdje op mijn te-bakken-lijstje. In de nieuwe uitgave van kvlv " Aan de kook" vond ik het recept. Het is heel gemakkelijk en vlug te maken en hij is heerlijk smeuïg. Een aanrader.

Dit heb je nodig voor  6 - 8 personen:
  • 125 g maïsolie
  • 3 middelgrote wortelen
  • 400 g suiker
  • 320 g bloem
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 4 eieren
Voor de saus:
  • 1 eetlepel boter
  • 3 eetlepels cacaopoeder
  • 100 g suiker
bereiding:
  • rasp de wortelen
  • meng de eieren met de olie en voeg er de wortelen aan toe
  • meng er de suiker onder
  • voeg de bloem en het bakpoeder toe en meng tot een gladde massa
  • bak 40 minuten in een voorverwarmde oven van 180° C
  • meng voor de saus alle ingrediënten en zet op het vuur
  • roer tot alles goed gemengd is
  • laat de cake 10 minuten afkoelen in de vorm
  • ontvorm, giet de saus erover en laat volledig afkoelen


Zoals gewoonlijk moet ik iets kunnen wijzigen aan het recept of de ingrediënten. 
  • In plaats van bloem en bakpoeder nam ik zelfrijzende bloem.
  • de chocoladesaus verving ik door chocoladeglazuur:
smelt 300 g pure chocolade met 15 boter en giet dat over de taart

Ik versierde de cake met  worteltjes van marsepein en die maak je zo:
  • kneed 50 g marsepein met 15 g bloemsuiker, 2 druppels rode en 3 druppels gele voedingskleurstof.
  • rol in de handpalmen kleine bolletjes die je dan tot worteltjes vormt
  • steek pistachenootje bovenop het worteltje en leg ze in de nog vochtige chocolade
De taart is voor 6 tot 8 personen maar je hebt zeker voldoende voor 12 personen.






maandag 4 februari 2013

Gehaakt beursje

Via de blog "blij dat ik brei" ontdekte ik dit schattig gehaakt beugelbeursje. Omdat ik nog in het bezit was van een paar beugeltjes wilde ik er graag eentje haken. Het is een Spaans ontwerp van Lanas y ovillos en hier vind je een filmpje over de werkwijze.


Door de vertaling vanuit het Spaans en met het filmpje lukte het haken. Toch heb ik de beschrijving wat moeten wijzigen want de doormeter van het geopend beugeltje bepaald uiteindelijk de doormeter en dus het aantal toeren van het gehaakt beursje.

Dit heb je nodig:
  • een beugelsluiting met een doormeter van 6 cm
  • katoen voor haaknaald 2,5
  • haaknaald nr. 2,5
  • een naald waarvan het oog met draad door de gaatjes van het beugeltje kan
  • schaar

Werkwijze:
  • toer 1: haak een magische ring ( filmpje ) met 6 vasten ( 6 st.) 
  • sluit de ring met een halve vaste en herhaal dit na elke toer
  • merk het begin van elke toer
  • toer 2: haak in elke kettingsteek 2 vasten ( 12 st )
  • toer 3: haak *1 vaste - 2 vasten in 1 steek * , herhaal van * tot * ( 18 st )
  • toer 4: haak * 2 vasten - 2 vasten in 1 steek *, herhaal van * tot * ( 24 st )
  • toer 5: haak * 3 vasten - 2 vasten in 1 steek *, herhaal van * tot * ( 30 st )
  • toer 6: haak * 4 vasten - 2 vasten in 1 steek *, herhaal van * tot * ( 36 st )
  • toer 7: haak * 5 vasten - 2 vasten in 1 steek *, herhaal van * tot * ( 42 st )
  • toer 8 tot en met toer 24: 1 vaste in elke steek
  • naai het gehaakte tasje aan de beugelsluiting