Was me dat even schrikken. Om 22u30 kom ik thuis van een les en krijg ik het nieuws te horen dat ik weer oma ben geworden van een kleindochtertje. Een schrikkeljaar babytje en dat terwijl de geboorte was voorzien op 7 maart. Ik wist niet eens dat mijn dochter in het ziekenhuis was. 3kg580 en 51cm groot is ze en ze kreeg de naam Nora. Supperfier ben ik . Proficiat voor mijn dochter en schoonzoon en aan de schoonouders en aan peter en meter en eigenlijk aan iedereen van de familie ! Ben zo benieuwd , morgen ga ik kijken. Ik heb wel al een foto van Nora.
crea
▼
woensdag 29 februari 2012
dinsdag 28 februari 2012
molentjes Quilt
Dit is het resultaat van de molentjes quilt , een techniek die we ook leerden bij Clara Janssens. Alles is gebaseerd op vierkanten van dezelfde grootte. Die worden machinaal aan elkaar gezet tot een rechthoek of vierkant. Op de kruising van vier vierkantjes worden telkens nieuwe vierkanten gesneden die dan in een bepaalde volgorde weer terug aan elkaar gestikt worden. Zo kan je spelen met de kleuren die je gebruikte. Deze quilt heb ik met de hand gequilt.
maandag 27 februari 2012
Mariner 's Compass
Met vier zijn we als we naar Erps-Kwerps trekken om een workshop in patchwork te volgen bij Clara Janssens. Zij is lid van de Belgische Quilters vereniging en erkend lesgeefster. Je kan kiezen uit een programma met verschillende technieken . Tijdens onze vorige workshop leerden we de techniek van het Mariner's Compass . Wij kozen ervoor om met de hand te naaien maar het kan ook met de naaimachine.
donderdag 23 februari 2012
zonder telpatroon
Een tijdje geleden stelde ik aan de dames van 't Vingerhoedje voor om te borduren zonder telpatroon. Daar werd aanvankelijk argwanend en aarzelend op gereageerd. Toch waagden enkelen zich eraan om de opdracht uit te voeren. Met enkel vijf soorten platsteken en max. 6 dégradé kleuren in zesdraad starten ze het borduren in een vlak van willekeurige grootte. Het resultaat mag gezien worden. Het zijn stuk voor stuk unieke werkjes waarvan er geen tweede is, want de dames werken zonder bestaand telpatroon.
maandag 20 februari 2012
bye-bye griep
Plots, zonder aankondiging en ondanks een vaccinatie, had ze me in een wurggreep: de griep !
Maar goed, je weet dat je ervan geneest en dan schijnt de zon weer. Er zijn ergere dingen. Alleen: geen lessen meer geven, geen vergadering bijwonen, en niet naar het jaarlijkse familiefeestje waar ik zo naar uit keek. Toch hier een foto van mijn lieve, knotsgekke familie in feestkledij want het was immers karnaval !
maandag 13 februari 2012
Appeltaart
Mijn appeltaart is de lievelings taart van Klara. Onlangs was ze met haar mama bij de homeopaat. Bij zo'n eerste bezoek worden altijd veel vragen gesteld. Zo ook de vraag : wat eet je het liefst Klara?
dit heb je nodig voor het deeg: basisrecept gistdeeg voor taarten of vlaaien uit 'Ons Kookboek' van kvlv
Klara: oma's appeltaart . Ja, toen ik dat verhaal hoorde smolt ik toch wel weg van contentement .
Dus voor haar verjaardag bakte ik ook deze taart.
dit heb je nodig voor het deeg: basisrecept gistdeeg voor taarten of vlaaien uit 'Ons Kookboek' van kvlv
- 250 g bloem
- 15 g gist
- 1 mespunt zout
- 50 g vetstof
- 25 g suiker
- 1 ei
- 1 dl melk
- 1 el olie
bereiding deeg:
- Zeef de bloem in een kom , maak in het midden een kuiltje en strooi het zout aan de buitenrand van de bloem.
- Breek de gist in 1 el lauwe melk en voeg de suiker toe. Giet dit mengsel in het kuiltje en dek af met wat bloem.
- Klop het ei los, voeg er de melk en de olie bij.
- Meng met de hand stilaan de bloem onder de opgeloste gist en voeg de helft van het melkmengsel toe, daarna de vetstof en de overige melk.
- Kneed het deeg dan op het werkvlak gedurende 10'.
- Laat vervolgens 30' rijzen.
- Doorkneed even. Rol uit, leg in een ingevette taartvorm ca 28 cm diameter.
- Laat 15' rijzen.
Dit heb je nodig voor de bekleding van het deeg:
- 3 à 4 appels ( ik gebruik het liefst boscoop appels of een andere stoofappel)
- 2 el suiker
- 1 el maïszetmeel
- kaneel
- eventueel bloemsuiker
- taartgelei (Aveve)
Bereiding:
- meng de suiker en het maïszetmeel en strooi dit over de deegbodem .
- schil de appels, verwijder het klokhuis en snij in fijne schijfjes.
- bekleed het deeg met de appel schijfjes.
- bestrooi met wat kaneel en bak de taart in een voorverwarmde oven van 200° gedurende ca 30 '
- Ontvorm de taart , leg op een rooster en laat afkoelen.
- Bestrijk de taart met taartgelei. (zie werkwijze verpakking)
- Bestrooi de taartrand met wat bloemsuiker.
zondag 12 februari 2012
rouladebiscuit met slagroom
nodig voor een bakplaat van 40 x 30 cm:
bestrijk de bakplaat met gesmolten boter en beleg met bakpapier
bereiding:
afbakken van de rouladebiscuit:
- 4 eieren
- 120g suiker
- 60g bloem
- 60g maïszetmeel
- 20g gesmolten boter
- gesmolten boter voor het bakblik
bestrijk de bakplaat met gesmolten boter en beleg met bakpapier
bereiding:
- vermeng de eieren met de suiker en verwarm al kloppend tot 37°
- klop koud tot een stevig en luchtig beslag
- zeef de bloem en het maïszetmeel en spatel voorzichtig door het beslag
- meng de gesmolten boter met het bovenste laagje van het beslag en spatel vervolgens voorzichtig door de rest
- verdeel de rouladebiscuit gelijkmatig over het bakpapier
afbakken van de rouladebiscuit:
- verwarm de oven voor op 220° en bak gedurende 6 à 8 minuten
- keer onmiddellijk na het bakken de bakplaat met de biscuit om op een schone keukenhanddoek die lichtjes bestrooid is met suiker.
- verwijder de bakplaat pas als de biscuit geheel is afgekoeld
afwerking:
nodig:
nodig:
- 500ml slagroom
- 2 zakjes klopfix
- suiker naar smaak
- 2 kiwi's
- 1 blik mandarijntjes
- chocoladeschilfers
afwerking:
- klop de slagroom met de suiker en de zakjes klopfix
- verwijder het bakpapier en rol de biscuit voorzichtig op met behulp van de handdoek
- leg de rol op bakpapier
- bestrijk de buitenkant met slagroom en druk tegen de zijkanten de chocolade schilfers
- werk de bovenkant af met mandarijntjes en stukjes kiwi
zaterdag 11 februari 2012
Chocolade rouladebiscuit
Klara wordt maandag zeven jaar maar ze mag morgen al de kaarsjes uitblazen. Zoals gewoonlijk bak ik voor het feestje. Deze keer een chocolade rouladebiscuit met botercrème , een rouladebiscuit met slagroom , mandarijntjes en kiwi en een appeltaart.
De recepten voor de biscuit komen uit Basic gebak en taarten, de botercrème leerde ik van een bakker en de appeltaart is gebakken volgens het recept uit Ons bakboek van kvlv
Vandaag krijg je het recept voor de chocolade rouladebiscuit.
Dit heb je nodig voor een bakplaat van ca 40 x 30 cm:
Bereiding:
De recepten voor de biscuit komen uit Basic gebak en taarten, de botercrème leerde ik van een bakker en de appeltaart is gebakken volgens het recept uit Ons bakboek van kvlv
Vandaag krijg je het recept voor de chocolade rouladebiscuit.
Dit heb je nodig voor een bakplaat van ca 40 x 30 cm:
- 4 eieren
- 120g suiker
- 60g bloem
- 48g maïszetmeel
- 12g cacaopoeder
- 20g gesmolten boter (niet te warm)
- gesmolten boter voor de bakplaat
voorbereiding:
- Bestrijk de bakplaat met gesmolten boter en beleg met bakpapier.
- Leg een schone keukenhanddoek op tafel en bestrooi met fijne suiker
- verwarm de oven tot 220° C
- vermeng de eieren met de suiker en verwarm al kloppend tot ongeveer 37° C ( au bain-marie)
- klop koud tot een stevig en luchtig beslag
- zeef de bloem met het maïszetmeel en het cacaopoeder drie keer, zodat er een gelijkmatige verdeling van het cacaopoeder ontstaat en spatel voorzichtig door het beslag
- meng de gesmolten boter met het bovenste laagje van het beslag en spatel vervolgens voorzichtig door de rest
- verdeel het rouladebiscuit gelijkmatig over het bakpapier
- bak gedurende 6 à 8 minuten
- keer onmiddellijk na het bakken de bakplaat met het biscuit om op de handdoek
- verwijder de bakplaat en daarna het papier pas als de biscuit geheel is afgekoeld
botercrème:
300g suiker - 300g boter - 2 eieren
kook de suiker tot 128°C - klop de eieren luchtig in een kom die je in een koud water bad zet. Voeg er de gekookte suiker al kloppende aan toe. Klop tot het mengsel koud is. Doe er de boter (kleine blokjes) bij en blijf kloppen tot het licht geel mengsel pieken vormt
afwerking:
- strijk een dunne laag botercrème op de biscuit en rol voorzichtig op met behulp van de handdoek
- leg de biscuit op boterpapier en bestrijk de rol volledig met botercrème
- Bedek de zijkanten met chocoladeschilfers
- werk het gebak af met gespoten crème en chocolaatjes
- Leg het geheel op een mooie schaal
donderdag 9 februari 2012
Hoorde ik daar een muis lopen?
Gisterenavond startten we met de lessen " kokersjaal breien in dubbelzijdige ajour "
Dit mailtje en foto's stuurde Irene naar onze leden:
17 dames stilhouden in een les dat kan alleen Emmy als ze ons ajoursteken leert breien!!!
Tellen, tellen en nog eens tellen, anders ......terug beginnen.
Je kunt de concentratie zien in de volgende collage.
Dit mailtje en foto's stuurde Irene naar onze leden:
17 dames stilhouden in een les dat kan alleen Emmy als ze ons ajoursteken leert breien!!!
Tellen, tellen en nog eens tellen, anders ......terug beginnen.
Je kunt de concentratie zien in de volgende collage.
woensdag 8 februari 2012
Warme sjaal
Onze oudste zoon is dringend aan een nieuwe warme sjaal toe heb ik gezien. Ik had nog wat bolletjes blauwe petrolkleurige tweed breiwol liggen en nu brei ik dus voor hem een sjaal in patentsteek.
De tweed wol is genoemd naar de wol afkomstig van schapen die graasden rond de rivier de Tweed in Schotland. Onlangs zag ik een documentaire over de productie van deze wol.
Ruwe wol in verschillende felle kleuren werd samen in een machine ( type droogkast ) gemengd . Vervolgens gebeurde het kaarden ( = kammen ) en spinnen. De felle kleurtjes werden omgetoverd tot zachte gedempte tinten met hier en daar de voor tweed wol typische noppen in de oorspronkelijke gebruikte kleuren.
zondag 5 februari 2012
winterse wafeltjes
Ik zou het nog vergeten , mijn winterse wafelenbak . In de winter heb ik altijd een voorraad wafels in huis. Als ik er bak dan vries ik een deel in . Ze zijn zo ontdooid en komen als vers op tafel. Dus nu maar vlug eraan beginnen. Hier het recept:
Het deeg:
- 500g bloem
- 300g suiker
- 250g boter of margarine
- 1 zakje bakpoeder
- 1 zakje vanille suiker
- 4 eitjes
- 250ml water
Het deeg:
- smelt de boter ( niet te warm )
- meng de bloem met het bakpoeder en de suikers
- kluts de eitjes met het water, voeg bij het bloem en suiker mengsel en roer al gedeeltelijk onder
- voeg de gesmolten boter toe en meng alles goed tot een glad deeg
- verwarm het wafelijzer en bakken maar !
poncho afwerking
Nog even het afwerkings biesje breien aan de hals en de rechter- en linker voorkant en de poncho is klaar. De beschrijving in " accessoires zelfgemaakt" geeft moeilijkheidsgraad 4 aan maar met de duidelijke beschrijving en mooie foto's lukt het heel goed. Weer een breistukje meer klaar voor de breicursus.
zaterdag 4 februari 2012
kleine gaatjes, grote oogjes
Klara en Lena hebben hun borduurwerkjes bij en willen er samen met oma aan werken. Na een tijdje verminderd de concentratie en maakt Lena veel foutjes.
Lena: oma, ik wil niet meer naaien want mijn grote oogjes kunnen de kleine gaatjes niet meer zien.
Lena: oma, ik wil niet meer naaien want mijn grote oogjes kunnen de kleine gaatjes niet meer zien.
donderdag 2 februari 2012
bijzondere vogelsoort
Klara, Lena en Jan logeren een paar dagen bij oma en opa.
Na het eten mogen ze met opa's zware verrekijker naar de vogeltjes buiten kijken.
Lena: opa waar is nu die pimpelvogel ?
Bijna juist Lena: 't is pimpelmees !