crea

zaterdag 11 februari 2012

Chocolade rouladebiscuit

Klara wordt maandag zeven jaar maar ze mag morgen al de kaarsjes uitblazen. Zoals gewoonlijk bak ik voor het feestje. Deze keer een chocolade rouladebiscuit met botercrème , een rouladebiscuit met slagroom , mandarijntjes en kiwi en een appeltaart.
De recepten voor de biscuit komen uit Basic gebak en taarten, de botercrème leerde ik van een bakker en de appeltaart is gebakken volgens het recept uit Ons bakboek van kvlv

 Vandaag krijg je het recept voor de chocolade rouladebiscuit.


Dit heb je nodig voor een bakplaat van ca 40 x 30 cm:

  • 4 eieren
  • 120g suiker
  • 60g bloem
  • 48g maïszetmeel
  • 12g cacaopoeder
  • 20g gesmolten boter (niet te warm)
  • gesmolten boter voor de bakplaat
voorbereiding:
  • Bestrijk de bakplaat met gesmolten boter en beleg met bakpapier.
  • Leg een schone keukenhanddoek op tafel en bestrooi met fijne suiker 
  • verwarm de oven tot 220° C

Bereiding:
  • vermeng de eieren met de suiker en verwarm al kloppend tot ongeveer 37° C ( au bain-marie)
  • klop koud tot een stevig en luchtig beslag
  • zeef de bloem met het maïszetmeel en het cacaopoeder drie keer, zodat er een gelijkmatige verdeling van het cacaopoeder ontstaat en spatel voorzichtig door het beslag
  • meng de gesmolten boter met het bovenste laagje van het beslag en spatel vervolgens voorzichtig door de rest
  • verdeel het rouladebiscuit gelijkmatig over het bakpapier
  • bak gedurende 6 à 8 minuten
  • keer onmiddellijk na het bakken de bakplaat met het biscuit om op de handdoek
  • verwijder de bakplaat en daarna het papier pas als de biscuit geheel is afgekoeld 
botercrème:

300g suiker  -  300g boter  -  2 eieren

kook de suiker tot 128°C - klop de eieren luchtig in een kom die je in een koud water bad zet. Voeg er de gekookte suiker al kloppende aan toe. Klop tot het mengsel koud is. Doe er de boter (kleine blokjes) bij en blijf kloppen tot het licht geel mengsel pieken vormt

afwerking:
  • strijk een dunne laag botercrème op de biscuit en rol voorzichtig op met behulp van de handdoek
  • leg de biscuit op boterpapier en bestrijk de rol volledig met botercrème
  • Bedek de zijkanten met chocoladeschilfers
  • werk het gebak af met gespoten crème en chocolaatjes
  • Leg het geheel op een mooie schaal




4 opmerkingen:

  1. Het ziet er weer lekker uit.
    Alles prima beschreven!
    "Talent in actie" bij KVLV

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het ziet er zalig uit! En nog van harte gefeliciteerd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt om even op mijn blog te kijken. Ook een dikke proficiat met jouw blog.

      Verwijderen
  3. Ik heb ervan gegeten en het was zeer lekker.

    BeantwoordenVerwijderen