crea

zondag 1 oktober 2017

Vanillebavarois met citroensaus

Zoet en zuur vullen elkaar perfect aan in dit dessertje.


Dit heb je nodig voor 6 personen:

  • 2,5 dl melk
  • 2 dl room
  • 1 vanillestokje
  • 3 eieren
  • 80 g suiker
  • 25 g poedersuiker
  • 3 blaadjes gelatine van 3 g
  • voor de citroensaus:
  • sap van 3 citroenen
  • 50-75 g suiker
  • 4 el vloeibare ( acaciahoning)
  • 1 koffielepel maïzena
  • 6 individuele vormpjes
  • eventueel enkele blaadjes verse munt of citroenmelisse
Bereiding:
  • los de maïzena op in wat citroensap
  • kook voor de saus het citroensap met de suiker. Voeg er de honing aan toe
  • giet een deel van de opgeloste maïzena onder voortdurend roeren bij het citroenmengsel en laat het lichtjes binden, voeg eventueel de rest naar smaak toe. Het sausje moet zacht gebonden maar nog goed vloeibaar zijn
  • laat de gelatine weken in koud water
  • splits de eieren en klop de eidooiers met de suiker wit-schuimig
  • snijd het vanillestokje overlangs middendoor en schraap er het merg uit
  • breng de melk met het vanillestokje en het merg tot net tegen het kookpunt
  • verwijder het vanillestokje en klop de melk al roerend in een dun straaltje bij de eidooiers
  • doe terug in de kookpot en laat zachtjes indikken, maar laat niet meer koken
  • knijp de gelatineblaadjes uit en los ze op in het mengsel
  • laat afkoelen en 30 minuten opstijven in de koelkast
  • klop de room half stijf met de poedersuiker en spatel voorzichtig onder de massa
  • klop ook het eiwit stijf en spatel het onder de massa
  • giet de vanillebavarois in individuele vormpjes en laat minstens 2 uur opstijven in de koelkast
  • ontvorm de bavarois en serveer met de citroensaus
  • versier eventueel met een munt- of citroenmelisse blaadje



Zet voor het ontvormen het vormpje even in heet water en maak de zijkant met een scherp mes los, zo glijdt de inhoud er gemakkelijker uit.

Recept: Ons Kookboek . Kvlv (aangepast recept )

5 opmerkingen: