crea

dinsdag 5 april 2016

Hazelnootgebak

Van dit hazelnootgebak heb je ongeveer 20 stukken, dus een gebak om met velen van te snoepen.


Dit heb je nodig:
  • 5 eieren
  • 250 ml slagroom
  • 5 el suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 200 g hazelnootpasta
  • 250 g + een beetje zachte boter
  • 250 g + een beetje bloem
  • 5 eiwitten
  • zout
  • 425 g poedersuiker
  • 175 g gemalen hazelnoten
  • 2 el citroensap
  • 1 tl cacao
  • 1 wegwerpspuitzak
  • 1 houten spies


Bereiding:
  • splits de eieren, zet de eiwitten in de koelkast
  • breng de slagroom aan de kook en laat hem ca. 2 minuten afkoelen
  • roer de eierdooiers, de suiker en de vanillesuiker kort door elkaar
  • roer de slagroom portiegewijs erdoorheen
  • verwarm al roerend op laag vuur (niet laten koken) totdat de slagroom dik wordt
  • smelt de hazelnootpasta al roerend erin
  • laat afkoelen
  • verwarm de oven voor (hete lucht : 200° C)
  • vet een bakblik ( ca. 35 x 40 cm ) in met een beetje boter en bestrooi met wat bloem
  • klop 10 eiwitten met een snuifje zout stijf en voeg geleidelijk 175 g poedersuiker toe
  • zeef 250 g bloem boven het mengsel en spatel samen met de hazelnoten erdoorheen
  • strijk de helft van het mengsel dun uit over het bakblik
  • bak ca. 8 minuten in de oven
  • snijd de bodem doormidden zodat 2 kleinere bodems ontstaan
  • laat afkoelen
  • bak de rest van het meringuebeslag op dezelfde manier


  • klop met een mixer 250 g boter in ca. 8 minuten licht en romig
  • roer het slagroommengsel beetje bij beetje erdoorheen
  • strijk 1/3de van de room op 1 bodem
  • schik de rest van de bodems en de room afwisselend erbovenop
  • zet de taart ca. 3 uur afgedekt in de koelkast
  • roer 250 g poedersuiker, het citroensap en ca. 2 el heet water goed door elkaar
  • roer 2 - 3 el van het mengsel door de cacao en ca. 1 tl heet water
  • strijk het lichte glazuur over het gebak
  • vul de spuitzak met het donkere glazuur en snijd het puntje van de zak
  • spuit in de lengte strepen met een afstand van 2 cm over het licht glazuur
  • trek de houten spies in de andere richting over de donkere strepen zodat een mooi patroon ontstaat
  • laat op een koele plaats ca. 4 uur drogen
  • snijd het gebak aan wanneer het helemaal afgekoeld is


Recept: 'Het superdikke taartenboek' Koken & Genieten. ( de taartenspecials 6 t/m 9 )

4 opmerkingen: