crea

zondag 29 november 2015

Peer-gember kruimeltaart

Deze kruidige taart smaakt naar meer. Je kan eventueel de peren vervangen door appels en de gember door kaneel, zo varieer je dit recept.


Dit heb je nodig: voor een ronde of vierkante bakvorm van ca. 20 cm doormeter, ingestreken met vetstof en bekleed met bakpapier

  • 125 g zachte boter
  • 125 g suiker
  • 2 eieren op kamertemperatuur
  • 125 g bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 2 stevige peren, geschild, klokhuizen verwijderd en in blokjes gesneden
  • 1 el versgeperst citroensap
voor het gember-kruimellaagje:
  • 60 g bloem
  • 1 tl gemberpoeder
  • 50 g koude boter, in blokjes gesneden
  • 3 el bruine suiker

Bereiding:
  • verwarm de oven voor op 180°C
  • maak eerst het kruimellaagje. Doe de bloem en het gemberpoeder in een kom. Voeg de blokjes koude boter toe en wrijf ze met de vingertoppen door de bloem. Voeg de suiker toe en wrijf weer tot het mengsel op groef zand lijkt. Zet het kruimelmengsel tot gebruik in de koelkast.
  • klop de zachte boter met de suiker in een grote kom tot een lichtgeel en romig mengsel
  • klop er een voor een de eieren door en klop goed na elke toevoeging
  • voeg de bloem en het bakpoeder toe en klop 1 minuut tot alles goed gemengd is en het beslag glad is
  • schep het beslag in de vorm en strijk de bovenkant glad
  • schep de peren met het citroensap om en schik ze op de bovenkant van de taart
  • strooi er het kruimellaagje over
  • bak 40 tot 45 minuten in de oven tot de taart gerezen en goudbruin is
  • laat volledig afkoelen voor je de taart uit de vorm neemt en in punten op blokjes snijdt
de bloem en het bakpoeder kunnen vervangen worden door zelfrijzende bloem

recept uit: Cakes & bakes , zoet & hartig. Linda Collister. bij Creatief culinair.

vrijdag 20 november 2015

taart met clafoutis van peren


een clafoutis is eigenlijk een gebakken nagerecht uit de Franse keuken, oorspronkelijk met kersen. Het beslag dat over de kersen wordt gegoten lijkt op pannenkoekenbeslag.
Auteur Christophe Declercq geeft in zijn boek ' Basic, gebak en taarten ' het recept voor deze clafoutistaart met peren. Een lekker taartje voor de herfst.


Dit heb je nodig voor een taartring van 20 cm doormeter:
 1. voor het vetdeeg:
  • 125 g boter
  • 250 g bloem
  • 125 g suiker
  • 1 ei
  • snuifje zout
  • vanille
2. voor de vulling:
  • 50 g room
  • 20 g melk
  • 1 ei
  • 1 eidooier
  • 35 g suiker
  • 8 g gezeefde bloem
  • 1 groot blik peren
3. voor de afwerking:
  • geschaafde amandelen
  • afdekgelei



Bereiding:
  • meng de bloem met de zachte boter, de suiker, het ei, het zout en de vanille en kneed alles kort tot een homogeen deeg
  • wikkel het deeg in plasticfolie en leg enkele uren in de koelkast
  • vermeng voor de vulling de ingrediĆ«nten met elkaar
  • verwarm de oven voor op 180°C
  • rol het deeg uit tot ongeveer 2,5 mm dik en beleg de taartring ermee en druk voorzichtig aan
  • het deeg moet in de rand een hoek van 90° vormen want anders zakt het weg naar de bodem
  • zet de ring op een bakplaat met bakpapier en prik de vetdeegbodem een aantal keren in met een vork
  • strooi een beetje amandelbroyage ( helft gemalen amandelen + helft suiker) op de bodem
  • lek de stukken peer waaiervormig op de bodem en giet de vulling over de peren
  • bak de taart in 35 Ć  40 minuten af
  • laat de taart afkoelen en werk de bovenkant volledig af met afdekgelei
  • werk de rand af met geschaafde amandelschilfers
Ik gebruikte een ring als bakvorm maar een taartvorm met rechte rand en losse bodem kan ook
Van de rest van het deeg kan je koekjes bakken.

donderdag 12 november 2015

Handgeschilderde zijden sjaal

Gisteren heb ik mijn penselen en zijdeverf nog eens bovengehaald om een zijden sjaal te schilderen. Ik ben namelijk gek op sjaals en wil graag bij ongeveer elke outfit een bijpassende sjaal. En als ik er geen vind in de goede kleuren dan moet ik hem wel zelf maken. Nu had ik er eentje nodig in grijze, licht-blauwe en roze tinten. Daarvoor moest ik eerst de verf mengen tot de juiste kleurtinten en dan kon het schilderwerk beginnen.

het resultaat 

Ik werkte met de afbindtechniek, op volgende foto's zie je de volgorde van de handelingen:


Het afgewerkte resultaat, enkel nog met de hand het rolzoompje naaien: