crea

vrijdag 20 november 2015

taart met clafoutis van peren


een clafoutis is eigenlijk een gebakken nagerecht uit de Franse keuken, oorspronkelijk met kersen. Het beslag dat over de kersen wordt gegoten lijkt op pannenkoekenbeslag.
Auteur Christophe Declercq geeft in zijn boek ' Basic, gebak en taarten ' het recept voor deze clafoutistaart met peren. Een lekker taartje voor de herfst.


Dit heb je nodig voor een taartring van 20 cm doormeter:
 1. voor het vetdeeg:
  • 125 g boter
  • 250 g bloem
  • 125 g suiker
  • 1 ei
  • snuifje zout
  • vanille
2. voor de vulling:
  • 50 g room
  • 20 g melk
  • 1 ei
  • 1 eidooier
  • 35 g suiker
  • 8 g gezeefde bloem
  • 1 groot blik peren
3. voor de afwerking:
  • geschaafde amandelen
  • afdekgelei



Bereiding:
  • meng de bloem met de zachte boter, de suiker, het ei, het zout en de vanille en kneed alles kort tot een homogeen deeg
  • wikkel het deeg in plasticfolie en leg enkele uren in de koelkast
  • vermeng voor de vulling de ingrediënten met elkaar
  • verwarm de oven voor op 180°C
  • rol het deeg uit tot ongeveer 2,5 mm dik en beleg de taartring ermee en druk voorzichtig aan
  • het deeg moet in de rand een hoek van 90° vormen want anders zakt het weg naar de bodem
  • zet de ring op een bakplaat met bakpapier en prik de vetdeegbodem een aantal keren in met een vork
  • strooi een beetje amandelbroyage ( helft gemalen amandelen + helft suiker) op de bodem
  • lek de stukken peer waaiervormig op de bodem en giet de vulling over de peren
  • bak de taart in 35 à 40 minuten af
  • laat de taart afkoelen en werk de bovenkant volledig af met afdekgelei
  • werk de rand af met geschaafde amandelschilfers
Ik gebruikte een ring als bakvorm maar een taartvorm met rechte rand en losse bodem kan ook
Van de rest van het deeg kan je koekjes bakken.

7 opmerkingen:

  1. Het ziet er weer héérlijk uit Ymme. Als het met ander fruit dan kersen wordt gemaakt, heet het eigenlijk een flaugnarde.
    Fijn weekend, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel Caroline. Ik leer weer al iets bij want van een flaugnarde heb ik nog nooit gehoord.
      Ook een fijn weekend.

      Verwijderen
  2. Niet alleen lekker maar nog leerrijk ook. Nog nooit eerder gemaakt, dus je kan het al raden hé ... :-)
    Nog een fijne dag, liefs Tinne

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heerlijk lijkt me ,bedakt weer die van jouw ziet er mooi uit

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mmmmjammmmm....
    Spontaan zin in een lekker taartje nu! :-))
    Mmmm.... Volgens mij heb ik (bij gebrek aan een lekkere flaugnarde) nog een stukje cake liggen :-)))
    Lieve groetjes,
    Sandra

    BeantwoordenVerwijderen
  5. O wat een heerlijke taart .....
    dankjewel voor het recept ...
    een heel fijn weekend
    groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ja Emmy, je gaat de Franse tour op, ziet er weer heerlijk uit !
    Benieuwd naar het volgend recept.
    gr bi

    BeantwoordenVerwijderen