crea
▼
woensdag 31 december 2014
Nieuwjaarswensen
Voor al mijn volgers en de bezoekers van mijn blog wens ik in 2015 een goede gezondheid, veel geluk, veel gelach, veel crea-, kook- en blogplezier. Bedankt voor al de lieve opmerkingen die jullie achterlieten en die ik met veel genoegen gelezen heb.
zondag 28 december 2014
Gebak voor de feestdagen
- Frambozenbavarois
- Progrestaart
- Rouladebiscuit met chocolademousse
- Chocolademoussetaart
- Rouladebiscuit met boterroom
- Rouladebiscuit met slagroom en fruit
Frambozenbavarois |
Progrestaart |
Rouladebiscuit met chocolademousse |
Chocolademoussetaart |
Rouladebiscuit met boterroom |
rouladebiscuit met slagroom en fruit |
vrijdag 26 december 2014
Kersttafel in rood en groen
De tafel voor het kerstfeest werd dit jaar aangekleed in de typische kerstkleuren rood en groen.
Rond de opgerolde servetten een groen koordje met een zelfgemaakt labeltje met kerstwensen en een dennentakje, mini kerstroosjes op een rode satijnen tafelloper, groene theelichten met kerstmotief en schuddebollen voor de kindjes
woensdag 24 december 2014
maandag 22 december 2014
Yoghurtbavarois met frambozencoulis
Zestig leden van onze kvlv-afdeling kregen vorige vrijdag dit dessert als afsluiter van het kerstfeestmaal.
Yoghurtbavarois
met frambozencoulis (voor 8 kleine glaasjes of 5 à 6 grotere, afhankelijk van het glas)
Nodig:
1 voor de
frambozencoulis:
- 200 g frambozen (diepvries)
- 40 g suiker
- 1 blaadje gelatine
2. voor de yoghurtbavarois:
- 200 g magere yoghurt
- 200 ml room met 30 g suiker halfvast opgeklopt
- 2 blaadjes gelatine
Bereiding:
- Laat 1 blaadje gelatine weken in koud water
- verwarm de frambozen in een pannetje tot ze helemaal ontdooit zijn
- mix ze fijn en verwarm verder maar laat zeker niet koken
- Haal de gelatine uit het water, knijp uit en los de gelatine op in de warme gemixte frambozen
- laat afkoelen en giet een bodempje coullis in de glazen, Houd wat coullis ( 1 soeplepel per glas) apart voor de afwerking
- zet de glazen in de koelkast en maak ondertussen de yoghurtbavarois
- Laat voor de bavarois de 2 blaadjes gelatine weken in water
- Haal ze uit het water, knijp uit, los ze op in wat verwarmde yoghurt en meng dat onder de resterende yoghurt
- Spatel de helft van de yoghurt onder de halfvast opgeklopte room
- Meng alles met de resterende yochurt
- Haal de glaasjes uit de koelkast en vul ze met de bavarois
- Plaats terug in de koelkast
- lepel 1 soeplepel coulis over de opgesteven bavarois, draai even met het glas zodat de coulis zich gelijkmatig over het oppervlak verdeeld
- werk af met een verse framboos en bestuif eventueel met wat bloemsuiker.
de glaasjes voor het kvlv-kerstfeest, nog onafgewerkt |
Recept: Basic patisserie van Christophe Declercq (aangepast )
zaterdag 20 december 2014
Amigurumi beer
Beer mag eindelijk zijn intrede doen en samen met vriendje Rendier , waarover je al eerder kon lezen, deelnemen aan de eindejaarsfeesten. Ze zijn in feestkleding, een truitje in dennengroen met kruissteek versiering voor Beer en Rendier in de kerstkleuren rood met groen.
maandag 15 december 2014
zondag 14 december 2014
Citroenkrans
Dit cakegebak is gemakkelijk te maken en smaakt lekker fris door de toegevoegde yochurt en het citroensap
Dit heb je nodig:
Dit heb je nodig:
- het sap van 1 citroen
- 3 eieren
- 120 ml yochurt
- 110 g suiker
- 100 g poedersuiker + een beetje
- 1 zakje vanillesuiker
- 120 g gesmolten boter
- 200 g zelfrijzende bloem
- 1 el maanzaad
- een half eiwit
Bereiding:
- klop de eieren met de suiker en de vanillesuiker schuimig
- klop er de yochurt, de gesmolten boter , het sap van de citroen ( houd 1 kl sap apart voor het glazuur ) en de bloem onder en tenslotte het maanzaad
- beboter een ringvormige bakvorm en giet het beslag erin
- bak de cake ongeveer 35 minuten
- laat het gebak enkele minuten rusten, ontvorm op een rooster en laat afkoelen
- meng voor het glazuur het halve eiwit met 1 koffielepel citroensap en de poedersuiker
- klop goed los en klop nog 1 à 2 el poedersuiker er onder tot het glazuur dik en glanzend is
- giet het glazuur over de citroenkrans
Recept: Libelle ( aangepast recept )
donderdag 11 december 2014
Sfeerlicht met draden
De led-lichtjes in deze draadvormige schaal zorgen voor de nodige kerstsfeer. Je maakt deze kom door in hars- of porceleingips gedrenkte draden willekeurig te draperen over een halve piepschuimbol van 30 cm doormeter. Eenmaal gedroogd en verhard, heb je een bolvormige schaal. Hier zie je hoe het in zijn werk gaat maar dan deze keer dan met een bolvorm als basis.
maandag 8 december 2014
Wollen kerstbollen
De techniek van het droogvilten paste ik eerder al een keer toe bij het maken van paaseieren. Nu dus voor de kerstbollen. Wat kleurgebruik betreft, hield ik het deze keer sober, gewoon het naturel van het wolwit gecombineerd met cognackleur, niet als kleuraccent maar opgaand met de rest in het interieur. Hier zie je hoe het in zijn werk gaat.