crea

zondag 13 juli 2014

Crostata met tomaten

Toen ik de foto van dit gebak zag en het recept las op de blog van Caroline, wist ik het meteen, dit zou ik ooit eens maken. En zie, vandaag was het zover. Dit hartig gebak is heerlijk  en het deeg smaakt croissant-achtig lekker.


Dit heb je nodig:
1. voor het deeg:

  • 125 g bloem
  • 75 g maismeel
  • 1/2 tl zeezout
  • 150 g koude roomboter, in blokjes
  • 35 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • 4-6 el ijskoud water
2. voor de vulling:
  • 70 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • 750 g tomaten, verschillende soorten en kleuren
  • 15 g tijm
  • 1,1/2 tl honing
  • 3 el olijfolie
  • 3 el rode balsamicoazijn
  • 3 tenen knoflook, in kleine stukjes gesneden
  • zout en peper
  • 1 ei, los geklopt

Bereiding:

Caroline beschrijft de bereiding van deze crostata zo voortreffelijk dat ik het niet beter zou kunnen.
Wil je weten hoe moet kijk dan op haar blog.



zaterdag 12 juli 2014

Chocolade tulband met kersen

Ondanks mijn grote hoeveelheid aan kook- en bakboeken gebruik ik af en toe een recept dat ik vind op één van de blogs die ik volg. Sommige blogs trekken gewoon door hun prachtige foto's al de aandacht en als dan ook nog de recepten uitnodigend zijn dan laat ik me snel overhalen. Het Italiaanse foodblog ' Gedachten en Taarten is er zo één. Je hebt er natuurlijk veel meer maar kijk ook eens op het blog van Caroline Brouwer
 Mooie foto's maken van gerechten, dat zou ik nu ook graag goed willen doen. Ik doe wel pogingen maar ik heb slechts een gewoon compact toestelletje. Toch liet ik me verleiden om me het boek aan te schaffen van Simone van den Berg, "digitale fotografie food" . Ik hoop op die manier wat kennis te vergaren om zo de kwaliteit van mijn foto's te verbeteren.


 Simone is een professionele food-fotografe en heeft zelf ook een blog: Simoneskitchen

Nu dus het recept van de chocolade tulband met kersen:


Dit heb je nodig:

  • 300 g gewassen en ontpitte kersen
  • 120 g bruine suiker
  • 160 g bloem voor gebak
  • 60 g ongezoet cacaopoeder
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 1,2 dl water
  • 1,2 dl zonnebloempit olie
  • een snuifje zout
  • 3 eieren
  • een beetje boter om de vorm in te vetten



Bereiding:

  • verwarm het water en los er het cacaopoeder in op, roer het goed door met een klopper
  • klop de eieren met de suiker en het snuifje zout tot een schuimig geheel
  • roer er de olie onder
  • voeg de in het water opgeloste cacao en de 140 g bloem met het bakpoeder toe, meng goed
  • giet het deeg in een ingevette tulbandvorm ( of cakevorm ) en laat 55 minuten bakken in een voorverwarmde oven met boven- en onderwarmte van 180°C
  • controleer de gaarheid van het gebak na de baktijd, laat het gebak 10 minuten rusten in de vorm en ontvorm dan op een rooster om af te koelen
  • bestrooi het gebak voor het opdienen met bloemsuiker




maandag 7 juli 2014

Torentje met aubergine, tomaat en mozarella


Dit vegetarische torentje zag ik op deze Italiaanse food-blog. En vermits wij wel houden van gebakken groenten maakte ik het vandaag klaar.  Ik diende het op met een gemengde salade en gebakken ui. Lekker met een stukje stokbrood.


Dit heb je nodig voor twee torentjes:

  • 1 grote aubergine
  • 2 tomaten
  • 1 bolletje ( licht) mozzarella
  • olijfolie
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • een bakplaat
  • 2 satèstokjes ( vooraf gedrenkt in water )



Bereiding:
  • was de groenten en snijd ze in dikke schijven
  • snijd de bol mozarella in plakken
  • stel de torentjes samen: een schijf aubergine afgewisseld met een schijf tomaat en een plak mozarella
  • houd alles bij elkaar met een satèstokje
  • kruid alles goed met zout en peper en overgiet het torentje met olijfolie
  • vervarm de oven tot 180°C en bak de groententorentjes ongeveer 30 minuten
Ik liet ook nog een in schijven gesneden ui en de rest van de aubergine mee bakken op de bakplaat.
 Verwijder de stokjes en dien de torentjes op met een gemengde salade en stokbrood.




zondag 6 juli 2014

Honing slingeren

Vandaag was het eindelijk zo ver, we zijn gaan kijken hoe onze oudste "imker" zoon de honing van zijn bijenvolk slingerde. En dat mag ik nu toch wel zeggen, daar ben ik fier op zie. Na een imkeropleiding van een jaar kreeg hij vorig jaar in september zijn eerste bijenvolk. Geregeld kwam hij langs en bracht dan verslag uit over wat hij leerde op de cursus. Heel boeiende verhalen want wist ik veel wat een imker allemaal moet weten. Ik dacht dat een bijenkast daar gewoon stond te staan tot er honing was maar er komt zoveel meer bij kijken. En vandaag is er dus honing, 20 kg om te beginnen want volgende maand zou hij nog eens kunnen slingeren. Natuurlijk had ik mijn fotostoestel mee want dat moest vereeuwigd worden.

De bijenkast en het uithalen van de ramen met honing


het gereedschap: de slinger , het druiprek en steun voor de ramen



de ramen met honing, het verwijderen van de waslaag die de honing afsluit , het slingeren en uiteindelijk, de honing




zaterdag 5 juli 2014

Kleine tulbandgebakjes met rode bessen

In het recept voor deze gebakjes werd rabarber gebruikt maar omdat onze rode bessen rijp zijn gebruikte ik deze in plaats van de rabarber. De hoeveelheid deeg is voldoende om meer dan 12 vormpjes te vullen. En of je nu tulbandvormen gebruikt of er muffins mee bakt dat doet er helemaal niet toe. Ook met bosbessen zal dit gebak heerlijk zijn.


Dit heb je nodig voor 12 vormpjes van 200 ml inhoud:
  • 300 g rode bessen
  • 50 g bakvaste chocolade druppels
  • 200 g suiker
  • 500 g bloem
  • 1 pakje bakpoeder
  • een mespunt zout
  • 250 g zachte boter
  • 5 eieren
  • 1 dl melk
  • bloemsuiker voor het bestrooien
bereiding:
  • rits de bessen van de steeltjes en was ze
  • klop de boter met de suiker, het zout en de eieren tot een crèmige massa
  • meng de bloem met het bakpoeder en meng dit met het ei-boter mengsel
  • roer er de melk onder
  • schep de chocolade en de rode bessen voorzichtig onder het deeg
  • vul de ingevette vormpjes en vul ze met het deeg
  • bak ze  30 - 35  minuten in een voorverwarmde oven van 175°C met boven en onderwarmte ( als de vormpjes kleiner zijn dan moeten ze minder lang bakken, probeer 20 minuten en controleer dan of ze gaar zijn )
  • controleer de gaarheid van het gebak 
  • laat ze 5 minuten rusten alvorens ze te storten op een rooster
  • laat de tulbandjes afkoelen en bestrooi ze dan met bloemsuiker


Deze tulbandjes zijn helemaal niet te zoet. Dat heb je meer met Duitse recepten. Proef dus voor het bakken eens van het deeg, je kan eventueel wat suiker toevoegen.
i.p.v. bessen kan je natuurlijk ook bosbessen gebruiken.

Recept: Mein Landrezept, Kuchen & Torten, Unsere 101 Lieblingsrezepte

dinsdag 1 juli 2014

Gehaakte kolsjaal

Daar is vakantie ook goed voor, om te haken en er voor te zorgen dat iets af geraakt. Zo kon ik onderweg in de auto op de autostrade haken aan de kleine lapjes. En omdat het niet zo een groot werkstuk is was het eigenlijk wel snel klaar op die manier.




Dit is de beschrijving voor het haken van een vierkantje. Ik haakte er 30 en dan worden ze per 3 op een rij aan elkaar gehaakt en tot een kol of koker gesloten.  Ik haakte met katoenen garen in pastelkleurtjes, 'candy' van het merk Katia 
 De werkbeschrijving van de vierkantjes vond ik in 'Haken', alle steken verzameld van Betty Barnden.