crea

woensdag 23 april 2014

Bruine Paaseitjes

Dit jaar bestelde ik bij de paashaas eitjes met een bruin kleurtje. Dit bruine kleurtje krijg je door de natuurlijke kleurstof van uienschillen. Ik begin al enkele weken voor Pasen met het verzamelen van de uienschillen . ( ongeveer van 20 uien ). Op het moment dat ik de eitjes wil verven dan laat ik de schillen een tiental minuten koken of tot ze zacht beginnen te worden en hun kleur afgegeven hebben aan het kookwater. Daar giet ik dan een flinke geut azijn bij en dan kan het koken van de eitjes beginnen in dit gekleurde water. 



De paastafel werd deze keer aangekleed in warme, zonnige geeltinten gecombineerd met de bruine eitjes en de bloempotbroodjes.






vrijdag 18 april 2014

Goedevrijdagbroodjes of hot cross buns


In de Christelijke wereld wordt Goede Vrijdag van oudsher herdacht met gepaste soberheid. Toch ontwikkelden zich rondom deze dag rijke culinaire tradities. Eén daarvan zijn de hot cross buns, broodjes die in Engeland al sinds eeuwen op Goede Vrijdag worden gegeten voor het ontbijt. ( Sacré cuisine, over eten en Christelijke feesten ).


Dit heb je nodig voor 8 broodjes:
  • 225 g bloem
  • 1 tl zout
  • 6 g instantgist
  • 40 g suiker
  • 55 g gemengde droge vruchten
  • 25 g appelsien- en citroenschil
  • 1 tl koekkruiden
  • 150 ml halfvolle melk
Kruisen:
  • 25 g boter
  • 4 el water
  • 55 g bloem
Glazuur: 
  • 2 el suiker
  • 1 el melk

Bereiding:
  • zeef de bloem en het zout in een mengkom en kneed de boter eronder tot een kruimelig geheel
  • roer er de gist, de suiker, de vruchten, de schil en de koekkruiden door
  • warm de melk op tot lichaamstemperatuur, giet de melk bij het bloemmengsel en meng tot een zacht deeg
  • leg het deeg op een met bloem bestrooid oppervlak en kneed het deeg tot het elastisch is en niet meer kleeft
  • verdeel het in 8 stukken en vorm er ronde broodjes van
  • leg ze op een ingevette bakplaat
  • dek het deeg af met licht ingeoliede vershoudfolie en laat het op een warme plek rijzen, 45 minuten of tot de broodjes dubbel zo groot zijn
  • verwarm intussen de oven voor op 220°C ( hete lucht 200°C )
  • voor de kruisen : meng de boter met de bloem en 4 el water, doe het mengsel in een plastic zak waarvan je het puntje verwijdert
  • verwijder voorzichtig de folie en spuit het mengsel in de vorm van een kruis op elk broodje
  • bak de broodjes ongeveer 15 minuten tot ze goudbruin zien
  • voor het glazuur: verwarm de suiker met de melk zachtjes tot de suiker is opgelost
  • borstel het glazuur over de hete broodjes, zet ze terug in de oven en laat ze nog een 2 minuten bakken
recept: Solo, open kitchen.

woensdag 16 april 2014

Esdoornbrood met pecannoten

Twee geliefde Amerikaanse ingrediënten worden in dit recept gecombineerd tot een heerlijk brood. Door het gebruik van volkorenmeel en het roosteren van de pecannoten wordt de nootachtige smaak versterkt.


Dit heb je nodig:
  • 350 g volkorenmeel
  • 350 g tarwebloem
  • 2 theelepels zout
  • 200 g pecannoten, licht geroosterd en grof gehakt
  • 15 g verse gist
  • 375 ml lauw water
  • 150 g esdoornsiroop
Bereiding:
  • meng in een grote kom het meel en de bloem met het zout en de noten. 
  • maak een kuiltje in het midden
  •  verkruimel de gist in een kom en giet er de helft van het lauwe water bij, roer tot alles goed gemengd is
  • giet het mengsel met de rest van het lauwe water en de esdoornsiroop in het kuiltje
  • meng de natte ingrediënten en meng er geleidelijk de droge ingrediënten door tot een zacht, maar niet kleverig deeg
  • kneed het deeg in 10 minuten tot een elastisch deeg
  • laat  het deeg 1 uur op een warme plaats rijzen
  • druk de lucht uit het gerezen deeg en verdeel het in twee delen
  • bol het deeg op en leg het in de ingevette broodblikken
  • laat nog 45 tot 60 minuten rijzen
  • bak de broden op 200°C gedurende 30 à 35 minuten
recept: Cakes & Bakes, zoet & hartig: Linda Collister

dinsdag 15 april 2014

Chocoladebroodjes met macaron


Deze broodjes met een krokant amandellaagje stonden al een tijdje op mijn 'te bakken' lijstje en met de paasdagen in zicht mag er wel eens een luxe broodje op tafel komen.



Dit heb je nodig voor 15 kleine of 6 kleine en 1 groter broodje:

Voor het deeg:
  • 500 g bloem
  • 35 g verse gist
  • 1 eidooier
  • 225 g lauw water of melk
  • 50 g suiker
  • 9 g zout
  • 75 g vetstof
  • 100 g chocoladedruppels
  • bloemsuiker voor het bestrooien van het deeg
voor de macaron:
  • 80 g eiwit
  • 100 g gemalen amandelen
  • 60 g suiker
Bereiding: in een keukenmachine
  • meng voor de macaron alle ingrediënten goed door elkaar en laat rusten in de koelkast
  • los de gist op in het water of in de melk
  • voeg er de suiker, boter, eidooier aan toe en meng
  • voeg er de bloem bij en strooi het zout erover
  • meng en kneed het geheel tot een soepel deeg
  • laat het deeg 30 minuten rijzen
  • meng er dan de chocoladedruppels onder en bol het deeg op
  • laat 10 minuten rijzen onder plasticfolie
  • weeg stukjes van 60 g af, bol ze op en doe ze in vormpjes of leg ze op een bakplaat
  • laat 30 minuten rijzen en strijk ze dan in met de makaron
  • laat ze nu nog 30 minuten rijzen
  • bestrooi ze met bloemsuiker
  • bak ze op 220°C gedurende 10 minuten

recept: Basic broodjes en koeken. Frank Deldaele. (Lannoo)

zondag 6 april 2014

Liever met twee

Kleinzoon Jan (bijna 5) en kleindochter Nora (2) zitten voor de laptop en mogen wat filmpjes kijken van kabouter Plop.
Ik sta achter hen en kijk even mee. Jan draait zich om, bekijkt me en zegt : oma, gij moet nog werken !

dinsdag 1 april 2014

Eitjes in vilt


Als paasdecoratie had ik de vorige jaren de keuze uit "mijn gouden ei" of de " eitjes in craquelé met decoupage" motiefjes, maar nu wilde ik wel eens wat anders, met meer kleur. En omdat ik toch nog beschik over een voorraad viltwol in verschillende kleuren was de beslissing snel genomen.

Dit heb je nodig:
  • eitjes in piepschuim en van verschillende grootte
  • resten viltwol in lonten
  • een fijne naald voor droogvilten
werkwijze:



  • neem voor de basiskleur een pluk vilt van ongeveer 8cm lengte
  • trek de vezels lichtjes uit elkaar en leg ze op het ei
  • prik met de viltnaald meerdere malen door de wol in het piepschuim zodat deze zich vastzet
  • bedek het ei met de wol, doe dat geleidelijk en in verschillende richtingen en prik telkens vast
  • doe dat tot het ganse ei bedekt is met de wol
  • trek nu voor de versiering een fijn stukje ( ca. 15 cm) lont in een contrasterende kleur
  • begin boven op het ei en prik vast
  • leidt de lont geleidelijk in een kronkelende meander rond het ei en prik telkens stukje per stukje vast
  • herhaal dit eventueel met een tweede kleur


tip:  als het te moeilijk is om de contrasterende fijne viltlont vanuit de losse hand in een mooie kronkelende  lijn te voeren en vast te prikken, dan kan je eerst met een zwarte stift met fijne punt de te volgen lijn op de vilt basis tekenen.