In de Christelijke wereld wordt Goede Vrijdag van oudsher herdacht met gepaste soberheid. Toch ontwikkelden zich rondom deze dag rijke culinaire tradities. Eén daarvan zijn de hot cross buns, broodjes die in Engeland al sinds eeuwen op Goede Vrijdag worden gegeten voor het ontbijt. ( Sacré cuisine, over eten en Christelijke feesten ).
Dit heb je nodig voor 8 broodjes:
- 225 g bloem
- 1 tl zout
- 6 g instantgist
- 40 g suiker
- 55 g gemengde droge vruchten
- 25 g appelsien- en citroenschil
- 1 tl koekkruiden
- 150 ml halfvolle melk
Kruisen:
- 25 g boter
- 4 el water
- 55 g bloem
Glazuur:
- zeef de bloem en het zout in een mengkom en kneed de boter eronder tot een kruimelig geheel
- roer er de gist, de suiker, de vruchten, de schil en de koekkruiden door
- warm de melk op tot lichaamstemperatuur, giet de melk bij het bloemmengsel en meng tot een zacht deeg
- leg het deeg op een met bloem bestrooid oppervlak en kneed het deeg tot het elastisch is en niet meer kleeft
- verdeel het in 8 stukken en vorm er ronde broodjes van
- leg ze op een ingevette bakplaat
- dek het deeg af met licht ingeoliede vershoudfolie en laat het op een warme plek rijzen, 45 minuten of tot de broodjes dubbel zo groot zijn
- verwarm intussen de oven voor op 220°C ( hete lucht 200°C )
- voor de kruisen : meng de boter met de bloem en 4 el water, doe het mengsel in een plastic zak waarvan je het puntje verwijdert
- verwijder voorzichtig de folie en spuit het mengsel in de vorm van een kruis op elk broodje
- bak de broodjes ongeveer 15 minuten tot ze goudbruin zien
- voor het glazuur: verwarm de suiker met de melk zachtjes tot de suiker is opgelost
- borstel het glazuur over de hete broodjes, zet ze terug in de oven en laat ze nog een 2 minuten bakken
recept: Solo, open kitchen.