crea

maandag 29 juli 2013

Etagères zelf maken


Etagères kan je gemakkelijk zelf en goedkoop maken met materiaal uit de kringwinkel.

































Dit heb je nodig:
  • kopjes, eierdopjes, kommetjes en schoteljes die van  kleur bij elkaar passen
  • een goede secondenlijm
  • potlood en lintmeter
  • schuurpapier
  • een vod of keukenpapier
  • een zwaar voorwerp of een boek
zo ga je te werk:

voor de samenstelling van een etagère zorg je ervoor dat de gestapelde borden in volgorde van groot naar klein bovenaan in verhouding zijn wat de grootte betreft. Ook de kopjes of het materiaal tussen de borden neem je ook best van groot naar klein in de opbouw, als je het zo kan vinden in de kringwinkel. Want het is toch wel even zoeken om alles op elkaar af te stellen.
  • als de opstelling van de etagère klaar is schuur dan eerst de boven - en onderkant van de kopjes die tussen de schoteltjes komen te staan
  • wrijf met een vochtig doekje over het geschuurde oppervlak
  • begin nu met het onderste bord:
  • zoek met behulp van een lintmeter het midden van het bord en duid dit aan met een potlood
  • doe hetzelfde in de andere richting 




  • meet de doormeter van het kopje dat je op het bord wil plakken 
  • pas op de middellijnen vanuit het middelpunt aan beide kanten de helft van de opgemeten maat af
  • breng lijm aan op dat deel van het kopje dat op het bord wordt gelijmd
  • plak het kopje op de aangeduide lijnen op het bord
  • lijm dan de andere delen op elkaar, zorg ervoor dat alles goed in het midden staat
  • plaats een zwaar voorwerp op de stapel en laat drogen
Op 19 oktober 2013 is het de 'Dag van de Kringwinkel', opendeurdag van alle Vlaamse Kringwinkels.
In zo een 50 Kringwinkels zullen KVLV-vrijwilligers, en ik ben één van hen, de bezoekers verrassen met demonstraties en/of workshops 'Etagères maken met Kringwinkelmateriaal.




zondag 28 juli 2013

Frittata met rucola en pruimtomaatjes


Een lekker zomers gerecht dat ook nog in een handomdraai klaar is.

Dit heb je nodig voor 4 personen:


  • 1 kuipje Boursin Cuisine sjalot & bieslook
  • 250 g pruimtomaatjes
  • 50 g rucola
  • 7 eieren
  • boter
  • 1 tl paprikapoeder
  • versgemalen peper
  • zout

Bereiding:


  • verwarm de oven voor op 180°C
  • beboter een quichevorm
  • doe de rucola en tomaatjes in de schaal en schep het een beetje door elkaar
  • klop de eieren, paprikapoeder, zout en peper los in een kom
  • voeg de helft van de Boursin Cuisine toe en roer door elkaar
  • giet het eimengsel in de vorm
  • leg de tomaatjes en de rucola in de vorm en druk de rucola blaadjes onder het eimengsel
  • verdeel met een lepel de resterende Boursin over de quiche vorm
  • plaats de vorm in het midden van de oven en bak in ca. 30 min. goudbruin en gaar





Je kunt de frittata zowel koud als warm opdienen
Heerlijk om de dag erna nog koud als lunch te eten.

recept: Boursin 

vrijdag 19 juli 2013

Klaartje, de koe

Ik berichte al een paar keer over amigurumi-haken en hoe plezierig het is om te doen. Nu is Klaartje de koe afgewerkt en tijd om voorgesteld te worden.






















" Beestig haken " staat op het kvlv-programma van 2014 en Klaartje maakt deel uit van een reeks gehaakte boerderijdieren die ontworpen zijn door Christel Krukkert. Govert de geit is het volgende diertje dat ik ga haken.

 Klaartje is gehaakt met 100% katoen , catania in de kleuren:  roomwit 105, restje roze 263 en bruin 254 en met haaknaald nr 2,5
                                                                                                             

dinsdag 16 juli 2013

Plattekaas met verse vruchten en aardbeiencoulis


Dit dessert is  vitaminerijk en caloriearm, en echt zomers.
Dit heb je nodig voor 4 personen.
  • 300 g magere platte kaas ( kwark)
  • 12 verse aardbeien
  • een handvol blauwe bessen
  • enkele trosjes rode bessen
  • 50 g suiker
  • 2 eieren
bereiding:
  • breek de eitjes, houd de eiwitten apart en voeg de eigelen bij de suiker
  • klop het eiwit stijf
  • klop suiker en eigeel wit-schuimig
  • meng dit suiker mengsel onder de platte kaas
  • schep het eiwit er voorzichtig onder
  • mix voor de coulis 10 aardbeien fijn en voeg naar smaak wat suiker toe
  • schep een paar lepels coulis op de bodem van de glazen
  • vul het glas voor de helft met de kaas en lepel er weer wat coulis over 
  • verdeel wat gewassen vruchten over de kaas
  • vul het glas met de rest van de kaas
  • werk af met de stukjes aardbei, enkele bessen en de rest van de coulis


vrijdag 12 juli 2013

Het snoepje

Lena en Jan logeren een paar dagen bij oma en opa en daar horen af en toe snoepjes bij. Ze hebben er net alle twee eentje in hun mond gestopt maar Jan komt al vlug naar mij: oma, mijn snoepje is in mijn buik geglijd en nu kan ik niet meer knabbelen. Ja, dat was niet de bedoeling en het is niet eerlijk, want dat van zijn zus is nog lang niet afgedaald. Dus heeft hij recht op een ander snoepje !

Frambozen-cheesecake

Onlangs opende bij ons in de omgeving de Frambozerie, waar bio-frambozen worden geleelt en waar je terecht kan voor verschillende produkten vervaardigd op basis van frambozen. Wij dus gisteren op de fiets er naar toe en naar huis gekomen met een doosje verse frambozen die ik gebruikte in een  caloriearme cheesecake.



Dit heb je nodig voor een springvorm van 26 cm doormeter.

  • 150 g frambozen (vers of diepvries)
  • 6 eieren
  • 75 g boter + een beetje zachte boter voor de bakvorm
  • 185 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 kg magere platte kaas
  • 1 zakje vanillepuddingpoeder (om te koken, voor 500 ml melk)
  • zout
  • frambozen om te versieren
  • poedersuiker om te bestrooien


bereiding:

  •  was de verse frambozen of laat de diepvriesframbozen ontdooien
  • vet de springvorm in met boter
  • splits 2 eieren en zet de eiwitten in de koelkast
  • roer 75 g boter, 110 g suiker en de vanillesuiker met de mixer romig
  • voeg na elkaar 4 eieren en 2 eidooiers toe en meng goed
  • meng de platte kaas er onder
  • roer het vanillepuddingpoeder er doorheen 
  • giet de helft van het kaasmengsel in de springvorm
  • pureer de frambozen en strijk ze door een zeef
  • verdeel de frambozenpuree over de kaas
  • giet de overige kaas eroverheen en strijk hem glad
  • trek een vork golvend door de kaasmassa, zodat een gemarmerd effect ontstaat
  • bak 55 min in een voorverwarmde oven (electrisch: 175°C, hetelucht: 150°C)
  • klop 2 eiwitten met een snuifje zout stijf en voeg geleidelijk 75 g suiker toe.
  • vul een spuitzak met het mengsel
  • controleer de gaarheid van de taart en spuit met de spuitzak het eiwitschuim golvend over de taart
  • bak op dezelfde temperatuur de taart nog ca. 15min
  • laat ca. 4 uur in de taartvorm afkoelen
  • los de taart met een mes voorzichtig van de rand
  • ontvorm de taart en versier met frambozen en bestrooi met poedersuiker


Ik bakte de cheesecake op 170°C met hetelucht i.p.v.150°C maar verminderde de temperatuur tot 150°C voor het bakken met het eiwitschuim. 
De cake smaakt heerlijk na koelen in de koelkast met als contrast het zoete lichte eiwitschuim.

recept uit: Heerlijke taarten Special 8 van "Koken &  Genieten"

woensdag 10 juli 2013

Confituur van stekelbessen

Onze stekelbessen zijn rijp dus tijd voor confituur. We hebben een struik met de groene en eentje met de rode variëteit. Deze laatste liet ik goed rijpen en dus een rode kleur krijgen, perfect voor een confituur met een mooi kleurtje. Want het oog wil ook wat. De groene stekelbes is even lekker maar ik hou meer van een rood dan van een groen tintje op mijn boterhammetje.


Dit heb je nodig:

1kg rode stekelbessen
500 g suiker
1 zakje Pec plus
1dl water

bereiding:

was en verwijder de steeltjes van de stekelbessen
laat ze samen met het water en de inhoud van het zakje pec plus gaarkoken
voeg de suiker erbij, laat smelten en breng terug aan de kook
laat 1 min goed koken
vul de kraaknette bokalen en sluit onmiddellijk af

De etiketjes op de potten kocht ik want het is me nog niet gelukt om ze zelf te maken zoals bij haar.

dinsdag 9 juli 2013

Moelleux met bosbessen

De zomer is toch fantastisch met de overvloed van verse groenten en fruit die ik zo maar kan oogsten uit onze tuin en natuurlijk door de goede zorgen van manlief die er toch wat tijd in steekt. We hebben zelf rode - en blauwe ( bos ) bessen  en stekelbessen. Vandaag bakte ik moelleux met bosbessen. Het lijken muffins maar door de zachte kern dus nu een moelleux.


Dit heb je nodig voor zes stuks

  • 6 koffielepels bosbessenconfituur
  • 100 g bloem
  • 1 koffielepel gedroogde gist
  • 1 ei
  • 80 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 5 eetlepels room
  • 50 g boter
  • 100 g bosbessen

bereiding:

  • verdeel de confituur over 6 ijsblokbakjes en zet 2 uur in de diepvries
  • meng de bloem met de gist
  • klop het ei los in een mengkom
  • voeg de suiker en de vanillesuiker toe en roer goed
  • zeef de bloem met de gist erbij en roer goed
  • voeg de room toe en roer
  • smelt de boter en roer ze onder het beslag
  • neem 6 individuele siliconen bakvormpjes. 
  • verdeel het beslag over de bakvormpjes en zet 1 uur in de koelkast
  • verwarm de oven voor op 180°C
  • neem de bevroren confituurblokjes uit de diepvries en duw ze een stukje in het beslag
  • zet ongeveer 15 min in de oven ( afhankelijk van het type oven)
  • neem uit de oven, laat 5 min rusten en ontvorm


Omdat ik geen droge gist had gebruikte ik zelfrijzende bloem i.p.v. de bloem met gist. Een volgende keer probeer ik het eens juist met de ingrediënten van de beschrijving om te weten of het resultaat anders zal zijn.
Nu zijn ze in elk geval krokant van buiten en lekker smeuïg van binnen. Zo moet het toch, niet?
Ik gebruikte een muffinvorm om ze in te bakken.

recept uit: Moelleux van Sylvie Aït-Ali

zondag 7 juli 2013

Soep van sla, spitskool, courgette en ui

Neen, dit recept vind je in geen enkel kookboek. Het is een soep met " een teveel aan groenten in onze tuin " . En dus kookte ik er maar een groen soepje van.


Dit gebruikte ik:
  • 2 uien
  • 1 eikenbladsla
  • 1 spitskool
  • 1 kleine courgette
  • een handvol peterselie
  • een klontje boter
  • zout, peper en een paar kippenbouillon blokjes naar smaak
  • water
  • eventueel per soepbord, een eetlepel light room of soja cuisine ( light ) 
Bereiding:
  • breng een paar liter water aan de kook
  • was de groenten
  • pel de uien en snij ze in kleine stukjes
  • smelt de boter in een grote kookpot en stoof daarin de uien
  • voeg er de fijngesneden spitskool  aan toe en laat 10 min stoven, roer af en toe, voeg eventueel wat water toe
  • snij ondertussen de courgette in stukjes en laat even mee stoven
  • voeg ongeveer 1 liter kokend water toe, wacht even tot alles goed kookt en doe er dan de sla bij
  • laat deze een 3-tal minuten meekoken
  • mix of blender alles heel fijn en voeg water toe tot de gewenste dikte
  • kruid met de bouillonblokjes, zout en peper naar smaak,  laat nog 1 minuutje koken
  • dien op in soeptassen of -borden en giet in het midden een lepel light room en strooi er nog wat fijn gehakte peterselie over
















vrijdag 5 juli 2013

Cake met groenten en kruiden

Deze cake zit boordevol groenten en smaakt het lekkerst als hij lauw of koud wordt opgediend met een salade en een glaasje witte of rozé wijn.


Dit heb je nodig:
  • 1 kleine brocolli
  • 1 courgette
  • 150 g fijne erwtjes
  • 3 boeketjes bloemkool
  • 1 gegrilde paprika ( eventueel uit een bokaal)
  • 12 kerstomaatjes
  • 20 g boter
  • 1 soeplepel olie
  • 1 boeketje platte peterselie
  • 250 g bloem
  • 1 zakje droge gist
  • 3 eieren
  • 2 dl melk
  • 2 soeplepels room
  • 1 mespuntje cayennepeper
  • zout
bereiding:
  • stoom de brocolli, de bloemkool en de erwtjes gedurende 10 min en laat afkoelen
  • snijd de courgette in schijfjes en bak ze in de olie in een grilpan, laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • snijd de paprika in sliertjes. Als je een verse paprika gebruikt, schil hem dan , ontpit en laat in grote stukken bakken in een grilpan. Snij daarna in sliertjes.
  • beboter een cakevorm en bestuif met bloem
  • was en snij de tomaatjes in twee
  • doe de bloem in een kom, maak een kuiltje en breek daarin de eieren, voeg de melk, slagroom en gist toe
  • kruid naar smaak en roer tot een glad deeg
  • voeg de groenten toe en de gehakte peterselie, meng goed
  • giet het deeg-groenten mengsel in de cakevorm en laat ca. 45 min bakken in een oven van 210°C
  • als de cake in de helft van de baktijd te vlug bruint, bedek hem dan met aluminiumfolie
  • controleer met een mes of priem de gaarheid van de cake en stort hem op een taartrooster.
  • laat afkoelen


De slagroom verving ik door 2 soeplepels platte kaas.
recept uit: Cakes et muffins ,Cuisine et Vins de France. Editions Marie Claire