crea

vrijdag 12 juli 2013

Frambozen-cheesecake

Onlangs opende bij ons in de omgeving de Frambozerie, waar bio-frambozen worden geleelt en waar je terecht kan voor verschillende produkten vervaardigd op basis van frambozen. Wij dus gisteren op de fiets er naar toe en naar huis gekomen met een doosje verse frambozen die ik gebruikte in een  caloriearme cheesecake.



Dit heb je nodig voor een springvorm van 26 cm doormeter.

  • 150 g frambozen (vers of diepvries)
  • 6 eieren
  • 75 g boter + een beetje zachte boter voor de bakvorm
  • 185 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 kg magere platte kaas
  • 1 zakje vanillepuddingpoeder (om te koken, voor 500 ml melk)
  • zout
  • frambozen om te versieren
  • poedersuiker om te bestrooien


bereiding:

  •  was de verse frambozen of laat de diepvriesframbozen ontdooien
  • vet de springvorm in met boter
  • splits 2 eieren en zet de eiwitten in de koelkast
  • roer 75 g boter, 110 g suiker en de vanillesuiker met de mixer romig
  • voeg na elkaar 4 eieren en 2 eidooiers toe en meng goed
  • meng de platte kaas er onder
  • roer het vanillepuddingpoeder er doorheen 
  • giet de helft van het kaasmengsel in de springvorm
  • pureer de frambozen en strijk ze door een zeef
  • verdeel de frambozenpuree over de kaas
  • giet de overige kaas eroverheen en strijk hem glad
  • trek een vork golvend door de kaasmassa, zodat een gemarmerd effect ontstaat
  • bak 55 min in een voorverwarmde oven (electrisch: 175°C, hetelucht: 150°C)
  • klop 2 eiwitten met een snuifje zout stijf en voeg geleidelijk 75 g suiker toe.
  • vul een spuitzak met het mengsel
  • controleer de gaarheid van de taart en spuit met de spuitzak het eiwitschuim golvend over de taart
  • bak op dezelfde temperatuur de taart nog ca. 15min
  • laat ca. 4 uur in de taartvorm afkoelen
  • los de taart met een mes voorzichtig van de rand
  • ontvorm de taart en versier met frambozen en bestrooi met poedersuiker


Ik bakte de cheesecake op 170°C met hetelucht i.p.v.150°C maar verminderde de temperatuur tot 150°C voor het bakken met het eiwitschuim. 
De cake smaakt heerlijk na koelen in de koelkast met als contrast het zoete lichte eiwitschuim.

recept uit: Heerlijke taarten Special 8 van "Koken &  Genieten"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten