crea

zondag 30 december 2012

Profiteroles met banketbakkersroom en chocolade glazuur


Profiteroles zijn kleine soesjes met een doormeter van ca. 4 cm doormeter. Je kan ze vullen met banketbakkersroom of slagroom en zelfs met een hartige vulling zijn ze lekker als apéritiefhapje.


Dit heb je nodig voor het soezenbeslag: (voor ca. 20 soesjes )


  • 50 g boter of margarine
  • 100 ml water 
  • snuifje zout
  • 75 g bloem, gezeefd
  • 125 g à 150 g eieren ( 2 à 3 stuks)
  • eistrijksel: klop 1 ei los
Bereiding:
  • verdeel de boter in stukjes en leg in het water met een snuifje zout
  • verwarm het geheel tot de boter smelt en breng vervolgens aan de kook
  • neem de kookpot van het vuur, voeg de gezeefde bloem toe en meng goed
  • zet terug op het vuur en blijf roeren tot het beslag in zijn geheel loskomt van de kookpot
  • doe het beslag in een andere kom en voeg de eieren één voor één toe
  • het beslag bevat voldoende eieren als het glad en glanzend in één punt van de spatel afloopt
  • smelt een weinig boter, smeer een bakplaat in en bestrooi met een beetje bloem
  • giet het beslag in een spuitzak met een glad spuitbuisje en spuit toefjes soezenbeslag van ongeveer 2,5 cm doorsnede op de bakplaat en strijk in met eistrijksel
  • verwarm de oven voor op 220°C en bak krokant af in ongeveer 16 
  • zet de oven tegen het einde van de baktijd even open zodat ze krokant blijven


Banketbakkersroom:
  • 0,5 l melk
  • 125 g suiker
  • 50 g puddingpoeder
  • 1 eidooier
bereiding:
  • kook de melk met de helft van de suiker
  • vermeng het puddingpoeder met de rest van de suiker, voeg een beetje lauwe melk en de eidooier toe en roer goed door elkaar
  • giet dit mengsel bij de kokende melk en roer goed
  • laat kort doorkoken
  • giet onmiddellijk uit op een schaal bedekt met plasticfolie en dek af met plasticfolie
  • laat snel afkoelen in de koelkast
chocoladeglazuur:
  • verwarm fondantsuiker ( te koop in een winkel met bakkersbenodigdheden) tot 37 °C
  • voeg een beetje water toe tot de gewenste stevigheid
  • kleur met wat gesmolten chocolade of cacaopoeder
afwerking:

  • klop de afgekoelde banketbakkersroom op en giet in een spuitzak met een getand spuitbuisje
  • maak een gaatje met het getand spuitbuisje aan de onderkant van de soesjes en vul ze
  • glaceer de bovenkant ( bolle kant ) met chocoladefondantsuiker







Geen opmerkingen:

Een reactie posten