crea

donderdag 26 april 2012

kousjes

Gisteren avond waren we nog eens een paar uurtjes bij onze zoon om op de kindjes te passen. Ik zit in de zetel met aan beide kanten Klara en Lena naast mij. Ik draag transparante huidskleurige kousen en Lena merkt op: zijn dat kousjes, oma?
Klara bestudeert het van dicht bij en vraagt: bestaat dat ook voor kindjes, oma?

donderdag 19 april 2012

Lente rabarber

Vandaag nog eens confituur gemaakt. Dit keer met de jonge rabarber uit onze tuin. Mijn dochter heeft graag confituur van rabarber met aardbeien en omdat ik die nog in de diepvries in voorraad had kon ik er maken. Zo staan de potjes klaar om mee te nemen als we nog eens een bezoekje brengen. Zelfgemaakte confituur kan s'morgens zo lekker smaken op een geroosterd boterhammetje.

Dit het je nodig:

  • 500 g aarbeien (diepvries)
  • 500 g verse jonge rabarber
  • 500 g fijne suiker
  • 1 zakje pec plus
  • 1/2de dl water of citroensap


bereiding:

  • was de rabarber en snij in kleine stukjes.
  • doe de rabarber samen met de aardbeien, het water of citroensap en het zakje pec plus in een grote kookpot.
  • breng aan de kook en laat zachtjes koken tot de vruchten gaar zijn.
  • voeg dan de suiker erbij en laat 1 minuut koken vanaf het kookpunt
  • schep onmiddellijk in glazen en sluit ze af.


zondag 15 april 2012

Breekbroodjes

Met breekbroodjes breng je wat variatie in het dagelijkse broodaanbod, zeker als je ze voor de laatste rijs dept in verschillende soorten zaadjes of graantjes. Ik gebruikte maanzaadjes, sesamzaadjes en haver.

Dit heb je nodig voor ongeveer 22 broodjes:

  • 450 g bloem
  • 270 g koud water
  • 28 g gist
  • 16 g boter of margarine
  • 8 g zout
  • kommetje met water 
  • kommetjes met maanzaadjes, sesamzaadjes en haver


bereiding (in de keukenmachine)

  • giet het water in de pot , los de gist erin op en voeg de boter toe
  • doe de bloem en als laatste het zout erbij
  • start de machine, meng en laat dan 5' op hoge versnelling kneden
  • vorm het deeg tot een bol en laat 30' rijzen
  • kneed opnieuw door, weeg stukjes van 50 g af en bol deze op.
  • dep de bolletjes in het kommetje met water en dan in een zaad- of graansoort.
  • leg ze op 2cm van elkaar in een ingevette taartvorm (26 cm).
  • laat 60' rijzen
  • bak gedurende 30' op 220°
Het recept voor het deeg komt uit " Basic brood ". Ik gebruikte 300 g bloem en 150 g fijn tarwemeel ipv. 450g bloem. In het boek bakt de auteur aparte broodjes maar ik maakte er 'breekbroodjes' van.


vrijdag 13 april 2012

Chocoladebolletjes

Pasen was weer een prima gelegenheid om allerlei te bakken want er moeten dan hier heel wat hongerige magen gevuld worden. Chocoladebolletjes vallen altijd in de smaak.


dit heb je nodig voor 17 bolletjes van 50 g:

  • 500 g bloem
  • 35 g verse gist
  • 1 eidooier
  • 225 g lauw water of melk
  • 50 g suiker
  • 9 g zout
  • 75 g vetstof ( boter of margarine)
  • 75 g bakvaste chocoladedruppels
  • 1 eidooier gemengd met 1 lepel water

bereiding: machinaal

  • los de gist en het ei op in de vloeistof en giet in de machine
  • voeg suiker , vetstof , de bloem en als laatste het zout toe
  • kneed tot het deeg loskomt van de deegkuip
  • vorm het deeg tot een bol en laat 30' rijzen
  • kneed het deeg even door en duw het plat open op tafel, leg de chocoladedruppels erop en verwerk ze onder het deeg.
  • weeg stukjes van 50 g af en bol op. Leg ze onmiddellijk op een ingevette bakplaat en druk ze even plat.
  • laat 15' rijzen en bestrijk de bolletjes met de gemengde eidooier en knip ze aan beide zijden tweemaal in met een schaar.
  • laat ze nog 45' rijzen
  • bak af op 220° gedurende 10 tot 12'


Het recept vond ik in 'Basis brood' van Frank Deldaele. Verkies je rozijnen of krenten in plaats van chocoladedruppels, leg die dan 15' in lauw water en spoel ze daarna af. Droog ze goed in een handdoek voor je ze onder het deeg mengt.



woensdag 11 april 2012

geen bol meer

Iedere keer als Klara bij ons is neemt ze even haar breiwerkje om enkele steken te breien want ze heeft het nog niet zo lang geleden geleerd. Plots komt ze naar mij toe want ze ontdekt een fout en in haar haast vergeet ze de bol mee te nemen. Die bol valt bijna helemaal uit elkaar maar Lena heeft het gezien. In paniek roept ze : Klara, pas op, die bol is geen bol meer !

maandag 9 april 2012

Pasen

Dit jaar een eenvoudig gedecoreerde tafel in wit en groen. Mijn zelfgemaakte gipsen schalen kwamen goed van pas.


                                                     

zaterdag 7 april 2012

progrès taart

Een paar weken geleden waren we bij vrienden op bezoek en mochten we smullen van een heerlijke zelfgebakken progrès taart, naar het schijnt een specialiteit in de regio Bree in Limburg. Dat bracht me op het idee om ze zelf ook nog eens te bakken en daar was Pasen een goede gelegenheid voor. De taart een paar dagen op voorhand bakken maakt ze nog lekkerder.


Dit heb je nodig:
  • 4 eiwitten
  • 200 g gemalen amandelen
  • 100 g zelfrijzende bloem
  • 300 g boter of margarine
  • 250 g fijne suiker
bereiding:
  • klop de boter tot room en voeg er de suiker en de zelfrijzende bloem aan toe
  • voeg de amandelen erbij en meng goed
  • schep de tot schuim geklopte eiwitten eronder
  • beboter 3 taartvormen ( ca 24 cm doormeter ) en verdeel het deeg er over
  • bak 35' in een voorverwarmde oven van 190° 
  • laat afkoelen en ontvorm
vulling:
nodig:
  • 250 g boter
  • 200 g bloemsuiker
  • 1 ei
  • 100 g fondant chocolade
  • 25 g vanille pudding poeder
  • 1/4de l melk
  • chocoladeschilfers
bereiding:

  • maak de pudding met de chocolade, vanille pudding poeder en de melk.
  • laat afkoelen tot kamertemperatuur
  • klop de boter tot room, voeg de bloemsuiker en de eidooier erbij
  • roer de pudding eronder
  • schep het tot sneeuw geklopte eiwit eronder
  • bestrijk 2 taartbodems met de vulling en leg ze op elkaar
  • leg de 3de bodem erop en bestrijk de taart van boven en rondom met de rest van de vulling 
  • werk af met chocoladeschilfers en bestrooi met bloemsuiker
Het amandelpoeder kan je ook vervangen door havermout. Ik gebruikte 100 g gemalen amandelen en 100 g havermout.
De chocoladeschilfers kan je zelf maken.





woensdag 4 april 2012

kleine jongen, stoere praat !

Hij neemt al helemaal de stoere praat van zijn grote zussen over, onze Jan van bijna 3 jaar. 
Zo vraagt hij: krijg ik een wafeltje oma ? 
oma: ja Jan, eventjes wachten.
Jan: oké oma.
Toch schattig hè !

dinsdag 3 april 2012

tarwebloem en tarwemeel

In één van mijn recepten gebruikte ik tarwebloem en tarwemeel en kreeg ik de vraag naar het verschil tussen de twee. Tarwebloem is wit en wordt bekomen door enkel het binnenste van de meelkern van de tarwekorrel te malen. Tarwemeel is bruin en ontstaat door het malen van de volledige tarwekorrel. Het bevat naast de kern ook het omhulsel ( de zemelen ) en de kiem. Je hebt fijn of grof gemalen meel dat aan witte bloem wordt toegevoegd voor het bakken van bruin brood. Hoe groter het percentage meel je gebruikt hoe donkerder het brood .


Vanmorgen bakte ik met beide soorten mijn bruin brood.

nodig voor een brood van ca 750 g:
  • 250 g tarwebloem
  • 250 g tarwemeel 
  • 280 g water
  • 16 g verse gist
  • 15 g boter
  • 10 g zout
bereiding: (in de keukenrobot)
  • giet het water in de pot en voeg er de gist en de boter aan toe, daarna de bloem en het meel
  • strooi het zout langs de zijkanten er op
  • laat alles mengen en kneden met de kneedhaak gedurende 15 '
  • laat het deeg 30 ' rijzen
  • kneed opnieuw en bol op 
  • leg de deegbol op een bakplaat en geef het deeg een tweede rijstijd van 45 ' 
  • Verwarm de oven op 220°
  • bestuif het brood met water en schuif het in de oven waar je het 45 ' laat bakken 

Voor het bakken van brood (of ander gebak) houd ik er niet van om te werken met instant bakprodukten waar je enkel nog water moet aan toevoegen of kant en klare bakmelen met een bijgevoegd te volgen recept. Ik bepaal veel liever zelf de verhouding van de melen om brood te bakken . Je hebt dan iedere keer weer een ander brood.








zondag 1 april 2012

sinaasappeltaart

Geregeld neem ik een kijkje op de food blog van Caroline. Daar vond ik het recept voor deze taart. Caroline beschrijft ze als smeuïg en lekker en ook door haar aantrekkelijke foto wist ik zeker dat ik ze eens zou bakken. Caroline geeft als bron op: " De Joodse keuken " van Claudia Roden. Ik bak ze vandaag.


Dit heb je nodig voor een bakvorm van 24cm:
  • 2 sinaasappels
  • 6 eieiren
  • 250 g suiker
  • 250 g gemalen amandelen
  • 1 kl bakpoeder
  • 2 el oranjebloesemwater 
bereiding:
  • was de sinaasappels en kook ze 1u30' tot ze heel zacht zijn
  • klop de eieren met de suiker , voeg het oranjebloesemwater, bakpoeder en amandelen toe
  • snijd de kapjes af van de sinaasappels, halveer, verwijder eventueel pitjes en pureer ze heel fijn
  • meng met het ei- en amandelmengsel
  • bak de taart op 190° gedurende 50 à 60'
De taart is inderdaad smeuïg en de sinaasappel proef je duidelijk . Ik vind ze heel lekker maar het is zo anders dan wat ik gewoonlijk bak dat mijn man een beetje twijfelachtig goedkeurend een 7 op 10 geeft. De kleinkinderen zijn er wel gek op. Ik raad je aan om de taart eens te bakken.