crea

maandag 9 augustus 2021

Worteltaart

 Dit jaar heeft de echtgenoot voor de eerste keer wortelen in gemengde kleuren gezaaid met een mooie oogst tot gevolg. 


In het boekje "Maxi Cuisine" van juni 2021, nr. 149 vond ik een recept van een heerlijke worteltaart met kurkuma. Echt iets om onze vers geoogste wortelen in te verwerken.


Dit heb je nodig: ( een taartvorm met losse bodem van 26 cm)

  • 2 oranje wortelen
  • 2 gele wortelen
  • 2 witte wortelen
  • 2 paarse wortelen
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eieren
  • 2 dl room
  • 1 koffielepel kurkuma
  • 1 koffielepel curry
  • zout en peper
Voor het deeg:
  • 1 eigeel
  • 120 g zachte boter
  • 220 g bloem
  • 1 koffielepel kurkuma
  • 1 el water
of gebruik kant en klaar kruimeldeeg.


Bereiding:
  • het deeg: - meng de bloem het kurkumapoeder met een beetje zout
  •                - voeg er 110 g boter in blokjes gesneden, het eigeel en een eetlepel water aan toe, kneed alles tot een homogeen deeg
  •                -bedek het deeg met plasticfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast
  • de taartvulling:
  • verwarm de oven voor tot 180 °C
  • schil de wortelen en snijd ze in dunne langwerpige slierten, gebruik hiervoor een mandoline of fijnschiller
  • pel en hak de knoflook 
  • leg het deeg op een werkblad en rol het uit
  • bedek de ingevette taartvorm ermee 
  • schik de wortelslierten rechtop op het deeg
  • meng de room met de eieren, de look, de kurkuma, de curry en breng het mengsel op smaak met zout en peper
  • giet het room-eimengsel over de wortelen, schuif de taart in de oven en bak ongeveer 30 à 40 minuten.

 Serveer deze hartige taart warm, lauw of koud.

4 opmerkingen:

  1. Geweldig recept helemaal mijn ding en de kleur van de kurkuma mooi geel! ik gebruik het in blonde saus voor een mooi kleur! ook voor rijst enz .... dikke kus gr bi

    BeantwoordenVerwijderen