crea

maandag 29 juli 2019

Brownie met zomerfruit

Brownie met fruit en slagroom, het is toch wel een ongewone combinatie. Eerst smelten de koude slagroom en de bessen in je mond en dan krijg je de zaligheid van de chocolade er bovenop.


Dit heb je nodig:

  • 125 g + een beetje boter
  • 75 g + een beetje bloem
  • 250 g pure chocolade
  • 100 g walnoten
  • 175 g suiker ( bijv. bruine suiker )
  • 3 zakjes vanillesuiker
  • zout
  • 3 eieren
  • 75 ml slagroom
  • 1 tl bakpoeder
  • 500 g aardbeien
  • 200 g blauwe bessen
  • 100 g frambozen
  • 400 ml slagroom
  • 2 zakjes slagroomversteviger
  • een springvorm van 24 cm

Bereiding:
  • vet de springvorm in met wat boter en bestrooi met wat bloem
  • hak de chocolade en de walnoten apart grof
  • snijd de boter in blokjes en smelt hem de de helft van de chocolade au bain-marie
  • roer de suiker, 1 zakje vanillesuiker en een snuifje zout erdoorheen en laat ca. 5 minuten afkoelen
  • roer de eieren een voor een door het boterr-chocolademengsel
  • roer 75 ml slagroom erdoor
  • meng de bloem en het bakpoeder door elkaar en roer kort erdoorheen
  • meng de walnoten en de overige stukjes chocolade eronder
  • strijk het beslag in de springvorm
  • bak 35 - 40 minuten in een voorverwarmde oven van 150 ° C ( hete lucht) of 175 °C elektrisch ( de taartbodem blijft een beetje vochtig vanbinnen)
  • laat een half uur afkoelen in de vorm en verwijder dan de rand
  • maak de aardbeien schoon en snijd ze doormidden, was de andere bessen en laat wat uitlekken op een handdoek
  • klop de slagroom stijf en voeg geleidelijk de vanillesuiker en de slagroomversteviger toe
  • neem de taart van de bodem, zet hem op een taartschaal en sluit de rand om de taart
  • bestrijk de taart met de slagroom
  •  leg de bessen en halve aardbeien op de slagroom
  • druk het fruit een beetje in de slagroom, zodat het goed blijft liggen op de taart
  • verwijder de springvormrand van de taart
recept:KKoken & Genieten juli 2012K

zaterdag 20 juli 2019

Confituur van vijgen met rode biet, rode porto en appelazijn

Door de uitzonderlijke warme zomer vorig jaar hadden we een enorme hoeveelheid vijgen. In mijn diepvries had ik nog een voorraad bestemd voor het maken van confituur. Ik probeerde al eens vijgenconfituur met citroensap of vijgen met rode bessensap maar de smaak vond ik toch niet optimaal. Dus zou ik wat anders, iets pittigers uitproberen.


Dit heb je nodig:

  • 750 g vijgen ( vers of uit de diepvries )
  • 1 gekookte rode biet
  • 1 borrelglaasje rode porto
  • appelazijn ( naar smaak )
  • 1 zakje pectine ( voor 500 g suiker op 1 kg fruit )
  • 500 g suiker
  • 6 kleine confituurpotjes



Bereiding:
  • breng de vijgen aan de kook met de fijngesneden rode biet, ca. 1 dl appelazijn en de pectine
  • laat alles zachtjes koken tot de vijgen zacht zijn
  • mix vijgen en rode biet 
  • voeg de porto toe, naar smaak appelazijn en de suiker
  • breng het mengsel aan de kook en laat koken volgens de aanwijzigingen op het pakje pectine.
  • giet de confituur in zuivere potjes en sluit ze onmiddellijk af.



De confituur is nu veel lekkerder en heeft een mooie kleur. De appelazijn doet het hem wat smaak betreft. Ik weet zelf niet hoeveel ik er aan toevoegde, dat is echt volgens eigen smaak.