crea

zondag 29 juli 2018

Bosbessen-yoghurttaart met slagroom en frambozen

Een frisse taart zonder oven die bovendien snel klaar is, ideaal voor warme zomerdagen.


Dit heb je nodig voor een vorm van 20 cm doormeter:

  • 250 g bosbessen ( diepvries )
  • 75 g boter
  • 150 g volkorenkoekjes
  • olie om in te vetten
  • 6 blaadjes gelatine
  • 250 g mascarpone
  • 100 g suiker + wat extra
  • 150 g yoghurt
  • sap van 1 citroen
  • 450 ml slagroom
  • 100 g verse frambozen


Bereiding:
  • smelt de boter en laat die even afkoelen
  • maal de koekjes fijn in een hakmachientje of doe ze in een diepvrieszak, sluit de zak en rol er met een deegroller of fles overheen om de koekjes te verkruimelen
  • kneed de kruimels met de boter door elkaar
  • vet de bodem van een schaal en de binnenkant van een hoge taartring (20 cm) in en druk het mengsel op de bodem stevig aan
  • zet ca. 30 minuten in de koelkast
  • laat de bosbessen ontdooien
  • week de gelatine in koud water
  • meng de bosbessen, de mascarpone en de suiker met een spatel goed door elkaar
  • roer de yoghurt en het citroensap erdoorheen
  • klop 250 ml slagroom stijf
  • knijp de gelatine uit en smelt hem in een pannetje op laag vuur
  • roer er 2 el bosbessencrème door en spatel het gelatinemengsel door de rest van de crème
  • schep de slagroom erdoorheen
  • verdeel de mousse over de koekjesbodem
  • laat minstens 4 uur opstijven in de koelkast
  • neem de taart uit de koelkast en verwijder de taartring
  • klop 200 ml slagroom stijf en voeg al kloppende wat suiker toe naar smaak
  • doe de opgeklopte slagroom in een spuitzak met gekartelde tuit en spuit toefjes room op de bovenkant van de taart
  • zet een framboos op elk van de roomtoefjes


Recept ( aangepast ): Taartenhits, koken & genieten ; toppers van taarten !

donderdag 19 juli 2018

Vakantie in Bourgogne

De Regio "Bourgogne" is van oppervlakte bijna zo groot als België, groot genoeg om er meerdere keren naar toe te gaan. We brachten er onze vakantie al een paar keer door en het verveelt nooit. Deze keer bezochten we het meest noordelijk gelegen departement, de Yonne , en gekend van de goudgele Chablis wijnen, zijn kastelen en ook het fietsen langs het Canal de Bourgogne. Met enkele collages neem ik jullie mee voor een impressie.

Fietsen langs het Canal de Bougogne met zijn talrijke sluisjes
 Auxerre
middeleeuwse stadjes
Bezoek aan het kasteel van Tanlay, met één van de mooiste trompe l'oeil beschilderde zalen van Europa
De 900 jarige  Abbaye de Fontenay
Hotelboot 'La belle Epoque' van de European Waterways, de grootste boot, speciaal gebouwd voor dit soort sluizen. 
La Fosse Dionne in Tonnerre, een natuurlijke bron met een ondergronds bekken

donderdag 5 juli 2018

Boris, de beer

Onlangs kocht ik het boekje " Christels knuffels" met heel wat beschrijvingen van gehaakte beesten met broeken, jassen, jurken en truien. Ik haakte voor kleindochter Nora, Boris de beer.


In het boek draagt Boris een winterjasje maar omdat ik voor Nora een meisjesbeer in gedachten had, haakte ik een kleedje en liet ik Nora zelf een naam kiezen. Het werd Nella.  






Nora neemt Nella mee slapen en daarom moet haar kleedje uit. 'Oma, kan je voor Nella een pyjama maken' ? vroeg ze. En ja hoor, nu weet oma weer wat doen. Mijn volgende project is dus de garderobe van Nella uitbreiden.