crea

zaterdag 5 augustus 2017

Aardbeienbavaroistaart

Een frisse, lichte, zomerse taart met aardbeienbavarois.


Dit heb je nodig:

  • een taartring van 18 à 20 cm doormeter en ca. 4 cm hoog
  • bakpapier
  • eventueel celofaan of bakpapieren strook voor de bekleding van de ring


1. voor de jocondebiscuit:

  • 1 bakplaat 40 x 30 cm
  • 3 eieren
  • 225 g amandelbroyage ( helft suiker + helft gemalen amandelen)
  • 30 g bloem
  • 120 g eiwitten
  • 30 g suiker
  • 30 g gesmolten boter
2. voor de aardbeiensiroop:
  • 50 ml water
  • 50 g suiker
  • 25 g aardbeien
3. aardbeiengelei:
  • 50 g afdekgelei 
  • 50 g aardbeien
4. aardbeienbavarois:
  • 2 blaadjes gelatine ( 4 g ) geweekt in koud water
  • 125 g aardbeienpuree ( mix verse aardbeien of gebruik kant-en-klare aardbeienpuree)
  • 250 ml room, met 30 g suiker half-vast opgeklopt ( bewaar in de koelkast)

  • een 20-tal aardbeien voor de opbouw
  • eventueel enkele bessen voor de afwerking




Bereiding:

1. de jocondebiscuit:
  • klop de eieren, de amandelbroyage en de bloem tot een luchtig beslag
  • maak een stevig schuim van de eiwitten en de suiker en spatel onder het mengsel
  • meng de gesmolten boter kort door het beslag
  • beleg de bakplaat met bakpapier
  • verdeel het beslag gelijkmatig over de bakplaat
  • bak af in een voorverwarmde oven van 220°C gedurende 6 à 8 minuten
  • laat afkoelen op een rooster
2. de aardbeienbavarois:
  • haal de gelatineblaadjes uit het water, smelt ze en meng onder de aardbeienpuree
  • spatel bij de binding van de puree een eerste deel van de opgeklopte room eronder
  • meng vervolgens de rest van de opgeklopte room erdoor
3. aardbeiensiroop:
  • kook het water met de suiker tot suikersiroop
  • mix er de aardbeien door
4 . de aardbeiengelei:
  • breng de afdekgelei en de aardbeien aan de kook. 
  • mix het geheel en laat afkoelen

5. de taart montage:
  • zet de taartring op een schaal
  • halveer de apart gehouden aardbeien en schik ze met de snede tegen de taartring aan
  • druk uit de jocondebiscuit een cirkel van ca. 16 cm doormeter
  • leg de cirkel deeg in de taartring
  • bevochtig de biscuit met wat aardbeiensiroop
  • vul de ring met de helft van de bavarois
  • druk nog een cirkel, nu van ca. 12 cm uit de biscuit en leg die boven op de bavarois
  • besprenkel dit deeg met de rest van de siroop
  • vul de ring verder met de rest van de bavarois tot boven aan de rand en strijk mooi glad
  • laat de taart goed opstijven in de koelkast
  • roer de aardbeiengelei glad en strijk een dun laagje op het bovenvlak van de taart
  • versier de taart eventueel met enkele rode vruchten
  • verwijder voorzichtig de ring



Recept ( aangepast ):
Basic patisserie, auteur Christophe Declercq






6 opmerkingen:

  1. Geweldige foto, kan zo in een culinair tijdschrift staan.
    Martha Stuart en Roger van Dame zouden zeggen: dit is gemaakt door een echte banketbakker.
    gr bi

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wel bedankt voor alle lof maar toch maar niet 'te veel'want aan die twee kan ik nog niet tippen!

      Verwijderen
  2. Jummie!!! Past goed in mijn 'guilty pleasure'; ik heb net een restje 'Eton Mess' van gisteren op :-) En dan ga ik op jouw blogje naadloos verder met aardbeienbavarois :-))))

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Prachtige taart, ziet er uit om in te bijten.
    Leuke blog, ik volg je.
    Groetjes,
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat ziet deze taart er weer verrukkelijk uit!

    Lieve groetjes, Tinne ♥

    BeantwoordenVerwijderen