crea

vrijdag 2 september 2016

Taartje met mirabellen

Vandaag heb ik de laatste mirabellen geplukt. En omdat ik nog een heel kleine hoeveelheid gistdeeg in de diepvries bewaard had, was dit kleine taartje met gehalveerde pruimpjes snel gebakken. Het deeg moet je enkel ontdooien en laten rijzen en dan is het klaar om te verwerken.




Dit heb je nodig voor een grote taart van min. 22 à 24 cm:
  • 250 g bloem
  • 50 g boter + een beetje voor de taartvorm
  • 25 g suiker
  • 1 ei
  • 1 dl lauwe melk
  • 20 g verse gist
  • 2 el suiker
  • 1 el maïszetmeel
  • wat bloemsuiker voor de afwerking
  • 300 à 500 g mirabellen , gewassen, ontpit en gehalveerd ( of andere verse pruimen)



Bereiding:
  • meng de suiker met de lauwe melk en los er de gist in op
  • voeg de boter en het ei erbij en meng
  • voeg de bloem toe, meng alles en kneed alles kort door
  • vorm een bolletje van het deeg en laat het 30 minuten rijzen
  • kneed het deeg nog even en rol het dan uit
  • leg het uitgerolde deeg in de ingevette taartvorm, prik met een vork meerdere keren in het deeg
  • rol het overtollige deeg met de deegrol langs de rand van de vorm weg
  • laat nog 15' rijzen
  • meng de overige suiker met het maïszetmeel en strooi dit over de deegbodem
  • leg de halve mirabellen op het deeg
  • bak de taart in een voorverwarmde oven van 200°C in ongeveer 15 à 20 minuten, het deeg moet mooi goudbruin zijn
  • haal de taart uit de oven en laat ze zonder de vorm afkoelen op een rooster
  • bestrooi de taart voor het opdienen met wat bloemsuiker


5 opmerkingen: