crea

maandag 29 augustus 2016

Gebak met blauwe mirabellen en hazelnootcrumble

Tijd voor een zomers gebak met de mirabellen van ons eigen boompje. De hazelnootcrumble maakt het gebak krokant en de mirabellen zorgen voor de sappig-zurige toets.


Dit heb je nodig voor een taartje van 20 cm doormeter:
  • 350 g mirabellen
  • 50 g gemalen hazelnoten
  • 175 g bloem
  • 2 pakjes vanillesuiker
  • een mespunt zout
  • 150 g suiker
  • 150 g boter
  • 1 middelgroot ei
  • 1 tl bakpoeder
  • vetstof en bloem voor de vorm

Bereiding:
  • was de mirabellen, halveer ze en verwijder de pitten
  • meng voor de crumble: de hazelnoten, 1 pakje vanillesuiker, het zout, 75 g bloem, 75 g boter en 1 el water. Kneed de ingrediënten snel met de vingers onder elkaar en laat de crumble rusten tot gebruik in de koelkast
  • bereid het deeg : klop 75 g boter, 1 pakje vanillesuiker en 75 g suiker tot een crème
  • meng het ei eronder
  • voeg 100 g bloem met het bakpoeder erbij en meng goed
  • vet de bakvorm ( een springvorm van 20 cm of een taartvorm met losse bodem en een rand van minstens 4 cm) in en bestuif met wat bloem
  • verdeel het deeg over de bodem en leg de mirabellen erop
  • bedek het fruit met de hazelnotencrumble
  • bak de taart in ongeveer 40' à 50' gaar in een voorverwarmde oven van 175 °C
  • laat het gebak afkoelen in de vorm en haal dan de bakvorm weg.

Hier vind je het recept van cake met mirabellen.http://creaymme.blogspot.be/2014/08/cake-met-mirabellen.html

Recept:(aangepast) Laura Backen 03/ 2015

donderdag 18 augustus 2016

Verse vijgen


Jazeker, dit zijn verse vijgen van ons vijgenboompje . Ieder jaar hangen er vruchtjes aan die maar niet willen rijpen en dat hebben we te danken aan ons klimaat.  Het is een andere vijgensoort dan deze die we in de winkel kunnen kopen en ja ze zijn nog een beetje groen. Maar ze zijn rijp, want ze zijn zo mals als boter en sappig zoet en ze laten het toe om hun schilletje er zo af te halen.  Hopelijk blijven de zomerse temperaturen nog wat aanhouden zodat de rest ook nog verder rijpt en ik binnenkort van het teveel aan vruchten confituur kan maken. Als dat zo is dan laat ik het weten.


dinsdag 2 augustus 2016

Kruidencake met nectarines

Deze cake wordt gezoet met honing en door de toevoeging van kaneel en gember, smaakt het gebak een beetje naar peperkoek. De nectarines zorgen dan weer voor de zomerse toets.


Dit heb je nodig voor een rechthoekige cake van ca. 20 x 30 cm:
  • 6 nectarines
  • 300 g honing
  • 250 g bloem
  • 100 g amandelpoeder
  • 1/4 l melk
  • 120 g zachte boter
  • 2 eieren
  • 1/2 soeplepel soda bicarbonaat ( maagzout voor keukengebruik )
  • 1/2 soeplepel cacaopoeder
  • 1 koffielepel kaneelpoeder
  • 1 koffielepel gemberpoeder

Bereiding:
  • meng in een kom de bloem, het amandelpoeder, het bicarbonaat, het cacaopoeder en de kruiden
  • klop in een andere kom de eieren, de zachte boter, de honing en de melk tot een homogeen mengsel
  • voeg dit bij het droge mengsel en roer goed onder elkaar
  • bekleed de cakevorm met bakpapier en giet het beslag erin
  • was de nectarines en snijd ze in vier stukken
  • leg ze op het deeg en duw ze er zachtjes in
  • bak de cake in een voorverwarmde oven van 180 °C , ongeveer 40 à 45 minuten
  • laat de cake afkoelen op een rooster en snijd ze voor het opdienen in vierkante blokjes


Recept: Maxi Cuisine, hors-serie nr 8