crea

donderdag 7 juli 2016

Abrikozentaart met pistache

Een frisse abrikozentaart smaakt altijd. Voor deze taart gebruik je abrikozen uit blik en dus kan je ze in elk seizoen bakken. Maar door de pistachenoten krijgt het gebak een aparte smaak.


Dit heb je nodig voor een taartvorm of -ring van 20 cm doormeter
  • één rol bladerdeeg
  • een weinig gesmolten boter
  • 45 g bakmarsepein ( 50 % amandelen + 50 % suiker )
  • 30 g pistachenoten, vermalen tot poeder
  • 35 g zachte boter
  • een beetje amandelextract en / of kirsch
  • 1 ei
  • 30 g bloem + 2 g bakpoeder, samen gezeefd
  • 2 kleine blikken abrikozen of 1 groot blik
  • afdekgelei
  • 30 g geschaafde, geroosterde amandelschilfers ( enkele minuten in een oven van 180°C tot ze lichtbruin zijn

Bereiding:


  • rol het bladerdeeg open prik het rijkelijk in met een vork
  • smeer de bakvorm in met de gesmolten boter en beleg hem met het bladerdeeg
  • druk het bladerdeeg voorzichtig tegen de vorm en rol het overtollige deeg af met een deegrol
  • meng de bakmarsepein en het pictachepoeder met de hand en voeg geleidelijk de zachte boter toe
  • meng het amandelextract en / of kirsch en het ei erdoor en klop tot een luchtig beslag
  • spatel het bloem-bakpoedermengsel erdoor tot een gladde crème
  • spuit de crème op de bladerdeeg bodem
  • schik de abrikozen in een waaier over de crème
  • bak de taart af in een voorverwarmde oven van 200 °C gedurende 25 à 30 minuten
  • breng de afdekgelei met een weinig water aan de kook en abrikoteer de bovenkant ermee
  • breng de geroosterde amandelschilfers aan op de taartrand
In plaats van bladerdeeg gebruikte ik zelfgemaakt boterdeeg. Het recept vind je hier.

Recept ( aangepast ) : "Basic taarten". auteur Christophe Declercq.

4 opmerkingen: