Werkstukken met gebreide kabels vind je dikwijls terug maar de gehaakte versie zie je minder. Door het gebruik van reliëfstokjes en -dubbelstokjes kan je een gelijkaardig effect verkrijgen in haakwerk.
De achterkant van het kussen is gebreid en heeft een ingenaaide ritssluiting tussen 2 panden. De voor - en achterkant van het kussen zijn aan elkaar gehaakt.
Bron: Filati home : uitgave 42
crea
▼
vrijdag 29 juli 2016
zondag 24 juli 2016
zondag 10 juli 2016
Gehaakt kussen met reliëfstokjes
Voor mijn lessen in de KVLV-afdelingen maak ik een reeks gehaakte kussens met reliëfsteken. Dit is het eerste in een reeks van drie en het is de bedoeling dat de cursus klaar is tegen januari 2017.
Zo op het eerste zicht lijkt het geen haakwerk maar op de detailfoto kan je het beter zien.
Hoe je reliëfstokjes haakt kan je hier en hier zien. In dit kussen zijn de rijen van telkens 3 reliëfsteken afgewisseld met waaiersteken ( 5 x in 1 steek )
donderdag 7 juli 2016
Abrikozentaart met pistache
Een frisse abrikozentaart smaakt altijd. Voor deze taart gebruik je abrikozen uit blik en dus kan je ze in elk seizoen bakken. Maar door de pistachenoten krijgt het gebak een aparte smaak.
Dit heb je nodig voor een taartvorm of -ring van 20 cm doormeter
Dit heb je nodig voor een taartvorm of -ring van 20 cm doormeter
- één rol bladerdeeg
- een weinig gesmolten boter
- 45 g bakmarsepein ( 50 % amandelen + 50 % suiker )
- 30 g pistachenoten, vermalen tot poeder
- 35 g zachte boter
- een beetje amandelextract en / of kirsch
- 1 ei
- 30 g bloem + 2 g bakpoeder, samen gezeefd
- 2 kleine blikken abrikozen of 1 groot blik
- afdekgelei
- 30 g geschaafde, geroosterde amandelschilfers ( enkele minuten in een oven van 180°C tot ze lichtbruin zijn
Bereiding:
- rol het bladerdeeg open prik het rijkelijk in met een vork
- smeer de bakvorm in met de gesmolten boter en beleg hem met het bladerdeeg
- druk het bladerdeeg voorzichtig tegen de vorm en rol het overtollige deeg af met een deegrol
- meng de bakmarsepein en het pictachepoeder met de hand en voeg geleidelijk de zachte boter toe
- meng het amandelextract en / of kirsch en het ei erdoor en klop tot een luchtig beslag
- spatel het bloem-bakpoedermengsel erdoor tot een gladde crème
- spuit de crème op de bladerdeeg bodem
- schik de abrikozen in een waaier over de crème
- bak de taart af in een voorverwarmde oven van 200 °C gedurende 25 à 30 minuten
- breng de afdekgelei met een weinig water aan de kook en abrikoteer de bovenkant ermee
- breng de geroosterde amandelschilfers aan op de taartrand
In plaats van bladerdeeg gebruikte ik zelfgemaakt boterdeeg. Het recept vind je hier.
Recept ( aangepast ) : "Basic taarten". auteur Christophe Declercq.