crea
▼
maandag 25 april 2016
vrijdag 15 april 2016
Breekbroodjes met cranberry's
De periode dat cranberry's vers te verkrijgen zijn mag dan wel voorbij zijn maar gedroogd zijn ze altijd te koop. Verwerkt in brooddeeg zijn ook best lekker.
Dit heb je nodig voor ca. 20 broodjes:
- 450 g volkoren meel
- 150 g bloem
- 325 ml water
- 20 g vetstof
- 20 g gist
- 10 g zout
- 150 g gedroogde cranberry's
- een paar bakvormen, rond of vierkant ( afhankelijk van de grootte )
Bereiding: met de machine
- giet het water in de kom, voeg de gist en de vetstof toe
- vul aan met de bloem en het meel
- strooi het zout erover
- laat de machine draaien en laat 10 minuten kneden
- laat het deeg 30 minuten rijzen
- kneed het deeg opnieuw door en duw het uiteen tot een platte lap
- strooi de cranberry's erover, rol het deeg op en kneed opnieuw zodat de bessen zich verdelen in het deeg
- vorm opnieuw een deegrol en verdeel deze in kleine stukjes van ongeveer 50 g per stuk ( ik woog ze niet af en bolde ze ook niet op zodat de broodjes een onregelmatige vorm kregen )
- leg de deegstukjes in een ingevette en met bloem bestoven bakvorm
- laat ze een uur rijzen
- verwarm de oven voor op 220 ° C
- bestuif het gerezen deeg met wat bloem en bak ongeveer 30 à 35 minuten, of tot ze een bruine kleur hebben en hol klinken als je er op klopt
maandag 11 april 2016
Granny square kussen met noppen
Dit granny squares kussen met nopjes kan natuurlijk in meerdere kleuren gehaakt worden maar omdat ik daar niet zo van houd , koos ik gewoon voor één kleur blauw. De noppen zorgen wel voor voldoende reliëf en dat maakt het minder saai.
De achterkant bestaat uit 2 delen, uitsluitend gehaakt met vasten voor een stevig resultaat en afgewerkt met een ritssluiting.
Voor dit kussen ( 40 x 40 cm) heb je nodig:
- 5 bollen wol : Idéal van Bergère de France. kleur: Myosotis 20841 ( 24 st en 31 nl = 10 cm) 125 m / 50 gr
- haaknaald : nr 3
- rits 35 cm
- maasnaald en schaar
- binnenkussen
Uitvoering:
- haak 25 vierkantjes volgens het patroon
- stop de draadjes in
- span de vierkantjes op, bedek ze met een natte doek en laat ze zo drogen.
- naai of haak de vierkantjes aan elkaar, leg daarbij de goede kanten tegen elkaar
- haak nu de voor de achterkant 2 rechthoeken met vasten, pas de maat aan aan de afmeting van de voorkant
- naai de rits tussen de twee delen
- leg de voor- en achterkant tegen elkaar met de goede kanten naar buiten en haak de twee delen met vasten aaneen
- stop het binnenkussen erin.
Haakmotief ( aangepast) : KVLV haakcreaties 2006
dinsdag 5 april 2016
Hazelnootgebak
Van dit hazelnootgebak heb je ongeveer 20 stukken, dus een gebak om met velen van te snoepen.
Recept: 'Het superdikke taartenboek' Koken & Genieten. ( de taartenspecials 6 t/m 9 )
Dit heb je nodig:
- 5 eieren
- 250 ml slagroom
- 5 el suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 200 g hazelnootpasta
- 250 g + een beetje zachte boter
- 250 g + een beetje bloem
- 5 eiwitten
- zout
- 425 g poedersuiker
- 175 g gemalen hazelnoten
- 2 el citroensap
- 1 tl cacao
- 1 wegwerpspuitzak
- 1 houten spies
Bereiding:
- splits de eieren, zet de eiwitten in de koelkast
- breng de slagroom aan de kook en laat hem ca. 2 minuten afkoelen
- roer de eierdooiers, de suiker en de vanillesuiker kort door elkaar
- roer de slagroom portiegewijs erdoorheen
- verwarm al roerend op laag vuur (niet laten koken) totdat de slagroom dik wordt
- smelt de hazelnootpasta al roerend erin
- laat afkoelen
- verwarm de oven voor (hete lucht : 200° C)
- vet een bakblik ( ca. 35 x 40 cm ) in met een beetje boter en bestrooi met wat bloem
- klop 10 eiwitten met een snuifje zout stijf en voeg geleidelijk 175 g poedersuiker toe
- zeef 250 g bloem boven het mengsel en spatel samen met de hazelnoten erdoorheen
- strijk de helft van het mengsel dun uit over het bakblik
- bak ca. 8 minuten in de oven
- snijd de bodem doormidden zodat 2 kleinere bodems ontstaan
- laat afkoelen
- bak de rest van het meringuebeslag op dezelfde manier
- klop met een mixer 250 g boter in ca. 8 minuten licht en romig
- roer het slagroommengsel beetje bij beetje erdoorheen
- strijk 1/3de van de room op 1 bodem
- schik de rest van de bodems en de room afwisselend erbovenop
- zet de taart ca. 3 uur afgedekt in de koelkast
- roer 250 g poedersuiker, het citroensap en ca. 2 el heet water goed door elkaar
- roer 2 - 3 el van het mengsel door de cacao en ca. 1 tl heet water
- strijk het lichte glazuur over het gebak
- vul de spuitzak met het donkere glazuur en snijd het puntje van de zak
- spuit in de lengte strepen met een afstand van 2 cm over het licht glazuur
- trek de houten spies in de andere richting over de donkere strepen zodat een mooi patroon ontstaat
- laat op een koele plaats ca. 4 uur drogen
- snijd het gebak aan wanneer het helemaal afgekoeld is
Recept: 'Het superdikke taartenboek' Koken & Genieten. ( de taartenspecials 6 t/m 9 )