Dit heb je nodig voor twee ronde broden van ca. 500 g ( 30 stuks ):
- 600 g bloem
- 360 g koud water
- een zakje gedroogde kooksoep, smaak naar keuze ( geen minuutsoep )
- 36 g verse gist
- 40 g boter
- 10 g zout
Bereiding: (met de machine)
- meng het water voor het deeg met de gedroogde soep
- los de gist er in op
- start de machine en voeg langzaam een derde van de bloem, het zout en de rest van de bloem toe
- voeg de boter toe als het deeg is gevormd
- laat de machine nog 5 minuten in een hoge versnelling kneden
- laat het deeg 30 minuten rijzen
- kneed het deeg opnieuw door, verdeel het in tweeën en rol er 2 stokbroodvormige delen van
- leg ze op een ingevette bakplaat ( ik gebruikte een taartbakvorm) met in het midden een ingevet vuurvast kommetje. Maak de uiteinden nat en druk te tegen elkaar
- laat het deeg 60 minuten rijzen. Maak na een half uur rijzen inkepingen in het deeg en laat verder rijzen
- verwarm de oven voor op 220°C
- bestrooi het deeg op het einde van de rijstijd met wat bloem en laat de broden ongeveer 20 minuten bakken
- laat ze afkoelen op een rooster en verwijder het kommetje.
recept: Basis broodjes en koeken . Frank Deldaele. ( aangepast recept en bereiding)