crea

donderdag 28 januari 2016

Soep-breekbroodjes

Deze broodjes zijn heerlijk bij een verse tas soep. Ik vries ze in en dan heb ik altijd een voorraad broodjes. Ze zijn snel ontdooit en als ze een paar minuutjes zijn opgewarmd in de oven dan zijn ze als vers. Door de inkervingen zijn de stukjes gemakkelijk af te breken.


Dit heb je nodig voor twee ronde broden van ca. 500 g ( 30 stuks ):

  • 600 g bloem
  • 360 g koud water
  • een zakje gedroogde kooksoep, smaak naar keuze ( geen minuutsoep )
  • 36 g verse gist 
  • 40 g boter
  • 10 g zout

Bereiding: (met de machine)
  • meng het water voor het deeg met de gedroogde soep
  • los de gist er in op
  • start de machine en voeg langzaam een derde van de bloem, het zout en de rest van de bloem toe
  • voeg de boter toe als het deeg is gevormd
  • laat de machine nog 5 minuten in een hoge versnelling kneden
  • laat het deeg 30 minuten rijzen
  • kneed het deeg opnieuw door, verdeel het in tweeën en rol er 2 stokbroodvormige delen van
  • leg ze op een ingevette bakplaat ( ik gebruikte een taartbakvorm) met in het midden een ingevet vuurvast kommetje. Maak de uiteinden nat en druk te tegen elkaar
  • laat het deeg 60 minuten rijzen. Maak na een half uur rijzen inkepingen in het deeg en laat verder rijzen
  • verwarm de oven voor op 220°C 
  • bestrooi het deeg op het einde van de rijstijd met wat bloem en laat de broden ongeveer 20 minuten bakken
  • laat ze afkoelen op een rooster en verwijder het kommetje.
recept: Basis broodjes en koeken . Frank Deldaele.  ( aangepast recept en bereiding)

maandag 18 januari 2016

Sjaal met zig-zag motief

Mijn zig-zag sjaal is klaar, nog net op tijd om de winterkou te trotseren. Hij is gebreid met dunne kousenwol in 2 verschillende kleuren in dégradé. De sjaal is 18 cm breed en 1.80 m lang.



Voor dezelfde uitvoering van deze sjaal heb je nodig:

  • 1 bol Jawoll magic dégradé van Lang : kleur 0606 ( 100 g ca. 400 m (kleur 1)
  • 1 bol Jawoll magic dégradé van Lang : kleur 6072  ( 100 g ca. 400 m ( kleur 2
  • 2 breinaalden met knop nr. 2,5
  • een maasnaald voor het instoppen van de draadjes

Werkwijze:
  • Zet 72 steken op met kleur 1
  • 1ste naald: met kleur 1: *5 steken r , 2 steken r samenbreien, 4 st r , meerder 1st  =  brei uit 1 steek 1 r en 1 gedraaid r  * Herhaal van * tot *
  • 2de naald: met kleur 1: * 5 steken r, 2 steken r samenbreien, 4 st r , meerder 1 st = brei uit 1 st 1 r en 1 gedraaid r *  Herhaal van * tot *
  • herhaal naald 1 en naald 2 met kleur 2
  • herhaal deze 4 naalden en wissel telkens om de 2 naalden van kleur
Ik koos voor deze sjaal dezelfde kleuren maar dan een donkere en lichtere versie. Wil je meer kleurvariatie brei dan met twee bollen in totaal verschillende kleuren.



Ontwerp: Christy Kamm

woensdag 13 januari 2016

Mueslibrood

Na de overvloedige maaltijden van de eindejaarsfeesten, nu even geen gebak maar een broodje boordevol granen en gedroogde vruchten. Voor dit brood heb je wel wat geduld nodig want het deeg moet zowat 3 uur rijzen.


Dit heb je nodig voor 2 kleine of 1 groot brood:

  • 200 g muesli
  • 100 g bloem
  • 200 g volkoren bloem
  • 50 g roggebloem
  • 50 g boekweitmeel
  • 20 g verse gist
  • 2 el vloeibare honing
  • 2 el olie
  • 300 ml halfvolle melk
  • 1 kl zout

Bereiding:
  • los de gist op in de melk en voeg de honing en de olie toe
  • voeg de andere ingrediënten, behalve het zout, toe aan het gistmengsel
  • strooi als laatste het zou erover
  • meng en  kneed ongeveer 10 à 15 minuten goed door, gebruik eventueel een keukenmachine want het deeg is tamelijk zwaar
  • laat het deeg 30 minuten rusten en kneed het dan opnieuw
  • voor 2 broodjes halveer je het deeg
  • bol het deeg op, leg het op een bakplaat en laat onder plasticfolie 3 uur rijzen
  • verwarm de oven voor op 275° C
  • bestuif het deeg met water, zet bakplaat in de oven en schakel die terug naar 200° C
  • plaats eventueel een kommetje water onderaan in de oven.
  • bak de broodjes 30 minuten
recept: libelle lekker