crea

vrijdag 16 oktober 2015

Chocolade-pompoencake

Echt een gebak voor de herfst, met pompoen en hazelnoten in het deeg.


Dit heb je nodig:

1. voor het chocoladedeeg:

  • 125 g boter
  • 115 g suiker
  • 2 eieren
  • 250 g bloem
  • 1 pakje bakpoeder
  • 75 ml melk
  • 3 el kakaopoeder
  • mespunt zout
2. voor het pompoendeeg:
  • 80 g gemalen hazelnoten
  • 150 g pompoenvruchtvlees ( hokkaido of muskat )
  • 125 g boter
  • 50 g suiker + mespunt zout
  • 1 tl kaneel
  • 50 g siroop ( ahorn )
  • 2 eieren
  • 150 bloem
  • 1 tl bakpoeder
3. voor de chocolade afwerking:
  • 100 g pure chocolade
  • 1 tl kokosvet

Bereiding:

1. Het chocolade deeg:
  • klop de boter met de suiker schuimig
  • roer er de de eieren en het zout onder
  • meng de bloem met het bakpoeder en meng het met de melk onder het deeg
  • voeg de kakao erbij en meng goed
2. het pompoendeeg:
  • rasp de pompoen fijn
  • klop de boter met suiker schuimig, voeg het zout, kaneel, siroop en de eieren toe en klop dit mengsel goed op
  • voeg de noten en de pompoen toe
  • meng de bloem met het bakpoeder en roer dit onder het deeg


  • giet het pompoegdeeg in een ingevette en met bloem bestoven bakvorm ( tulband )
  • giet het kakaodeeg er boven op 
  • schep met een vork het deeg lichtjes onder elkaar
  • zet de bakvorm met het deeg in een voorverwarmde oven van 160°C ( 140°C hete lucht) en laat ongeveer 70 minuten bakken
  • controleer na de baktijd de gaarheid van het deeg: prik er met een pen in, komt die er droog uit dan is de cake gaar
  • laat het gebak afkoelen
  • smelt de chocolade met het kokosvet in een kom boven een heet waterbad en overgiet hiermee het gebak

  • Ik gebruikte zelfrijzende bloem i.p.v. bloem en bakpoeder.
  • Omdat ik geen kokosvet had, voegde ik een klontje boter toe aan de chocolade
  •  Mijn cake bakte 70 min. op 140°C hete lucht en nog 10 min. op 165°C 

recept: Sweet Dreams, das neue magazin für Back-feen & Naschkatzen : Lisa Kochen Backen ( September/oktober 2011)

9 opmerkingen:

  1. Zucht... Net een toetje op, maar hier zou ik wel een stukje van lusten :-)))

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit recept ga ik morgen uitproberen! Het ziet er heel lekker uit... Ik ga dan best niet (op voorhand) tegen mijn huisgenoten zeggen dat er pompoen in verwerkt is (ik denk dat ze dan afhaken ;))maar ik veronderstel dat de pompoen niet overheersend is maar juist voor meer smeuigheid zorgt?
    Groetjes,
    Hilde

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag Hilde, je proeft helemaal niet dat er pompoen in deze cake zit. succes!

      Verwijderen
  3. Ojee als we nu ook nog eens konden ruiken door de p.c ....
    dan rook het door heel blogland ..want volgens mij ruik het net zo lekker
    als het smaakt .....ik krijg er gewoon zin in ....
    veel liefs

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ja, als dat eens kon hè, lekkere geuren door de p.c.
      Nog een fijne week!

      Verwijderen
  4. Oh wat zal die heerlijk zijn ,komt op mijn lijstje en zal spoedig gebakken worden

    BeantwoordenVerwijderen
  5. We hadden nog een pompoen liggen en noten gekregen van onze lieve buurvrouw zo kon ik dadelijk aan de slag. Mijn man ik vonden hem heel lekker en een stukje voor de buurvrouw mocht niet ontbreken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Annie, fijn dat jullie de cake ook lekker vonden. Heb je misschien walnoten gebruikt i.p.v. hazelnoten want dat moet ook kunnen.
      groetje,
      Emmy

      Verwijderen