crea

donderdag 27 augustus 2015

Italiaanse perzikentaart

Nu nectarines en perziken  nog volop te koop zijn, gebruik ik ze wat graag in gebak. Over de taart met nectarines had ik het al eerder, nu zijn de perziken aan de beurt. En omdat in deze taart naast ricotta ook amandelpoeder en amaretto likeur gebruikt worden mag ze Italiaans genoemd worden.


Dit heb je nodig voor een taartvorm van 24 cm:

voor het deeg:
  • 250 g bloem
  • 40 g poedersuiker
  • 4 cl  olijfolie
  • 1 ei
  • 5 el water
  • boter voor de vorm
  • zout
voor de vulling:
  • 5 gele perziken
  • 250 g ricotta
  • 5 cl volle room
  • 2 eieren
  • 70 g suiker
  • 4 el amandelpoeder
  • 2 el amaretto

Bereiding:
  • meng de bloem, de suiker en een mespunt zout
  • voeg de olie, het ei en het water toe en kneed tot een homogeen deeg en voeg indien nodig wat water toe
  • verpak het deeg in plasticfolie en laat 2 uur rusten in de koelkast
  • rol het deeg uit en bekleed er de taartvorm mee.
  • verwarm de oven voor op 180°C
  • was de perziken, ontpit ze en snijd ze in vier stukken zonder ze te pellen
  • meng de ricotta, de suiker, de eigelen en de room
  • voeg 2 el amandelpoeder en de amaretto toe
  • klop de eiwitten met een mespunt zout en schep ze voorzichtig onder het ricottamengsel
  • strooi de rest van het amandelpoeder over het deeg
  • giet de crème op het deeg en leg de in stukken gesneden perziken er boven op
  • bak de taart 40 minuten
  • serveer de taart koud, bestrooi ze eventueel met poedersuiker
Recept: Maxi-cuisine, hors-serie nr 7.

zaterdag 15 augustus 2015

Aardbeienmousse met mascarpone

Een frisse en romige afsluiter van een zomerse maaltijd.


Dit heb je nodig voor 4 personen:
  • 250 aardbeien + enkele voor de decoratie
  • 200 g mascarpone
  • 3 blaadjes gelatine
  • 2 dl opklopbare room
  • 20 g poedersuiker
  • 4 muntblaadjes

Bereiding:
  • week de gelatine in koud water
  • was de aardbeien, snijd ze in stukken en mix ze in een blender
  • giet de aardbeienpuree in een kookpot en breng aan de kook
  • neem de pot van het vuur, laat even afkoelen en los er de gelatine in op
  • laat de puree afkoelen
  • giet de mascarpone samen met de room in een kom
  • klop ze samen tot een vaste crème. Voeg de suiker pas toe als je ziet dat de crème vast begint te worden
  • spatel de gemixte aardbeien onder de crème
  • verdeel de mousse over 4 glazen en laat goed koud worden in de koelkast
  • versier elk glas met een verse aardbei(en) en een muntblaadje



Recept: Saveurs, le magazine de l'art de vivre gourmand Nr. 220 juin 2015

donderdag 13 augustus 2015

Zalmterrine met courgettes

Bij warme zomertemperaturen en bij een avondetentje op het terras, past een koude terrine perfect. En als je dat kan delen met aangenaam gezelschap dan kan de avond niet meer stuk. 


Dit heb je nodig:
  • 400 g verse zalm
  • 3 schijven gerookte zalm
  • 2 eiwitten
  • 4 dl room
  • 30 g gedroogde tomaatjes op olie
  • 2 courgettes
  • 1 sjalot
  • 10 takjes platte peterselie
  • piment d' Espelette
  • boter voor de vorm
  • olijfolie
  • zout en peper

Bereiding:
  • pel de sjalot en snipper fijn
  • was de courgettes, verwijder de binnenste pittenkern en snijd ze in flinterdunne schijfjes
  • laat de courgettes samen met de sjalot 5 à 6 minuten stoven in wat olijfolie, voeg peper en zout toe en laat deze bereiding afkoelen
  • snijd de verse zalm in blokjes en mix ze 30 seconden samen met de eiwitten. Kruid naar smaak met zout en het piment
  • mix opnieuw terwijl je langzaam de room toevoegt
  • snijd de gerookte zalm en de gedroogde tomaatjes in kleine slukjes en meng onder het roommengsel, roer er ook de versnipperde peterselie onder
  • meng er nu de courgettes en sjalot onder
  • giet de bereiding in een ingevette cakevorm laat bakken in een voorverwarmde oven van 160°C gedurende 25 à 30 minuten . ( controleer de gaarheid: steek een priem in de terrine, er mag niets meer aankleven ),laat zo nodig nog wat langer bakken
  • laat minstens 4 uur afkoelen voor dat je de terrine uit de vorm haalt en laat goed koud worden in de koelkast
  • serveer met één of meerdere slaatjes
Recept: Maxi-cuisine. Hors-série nr. 8