Dit klaproos hangertje maakte ik met fimo ( polymeer klei ) en de randjes zijn bedekt met een laagje bladzilver om het geheel wat glans te geven. Het ontwerp is niet van mezelf, die eer laat ik aan de Engelse ontwerpster, Nina Fletcher. Maar ik zag er wel wat in en dus probeerde ik de klaproosjes zelf te maken. Het is één van de creaties die ik éénmalig te koop aanbied op de sharefair happening georganiseerd door KVLV en die doorgaat op zaterdag 30 mei in zaal De Amer in Diest.
crea
▼
donderdag 30 april 2015
woensdag 15 april 2015
zondag 12 april 2015
Smeuïge abrikozentaart
Deze taart wordt in de beschrijving "smeuïg" genoemd en dat is ze inderdaad.
Dit heb je nodig:
Dit heb je nodig:
- boter en bloem om in te vetten
- 1 blik abrikozen (850 ml)
- 125 ml + 3 el abrikozencompote
- 150 g magere platte kaas (kwark)
- 6 el melk
- 6 el olie
- 75 g suiker
- zout
- 1 zakje vanillesuiker
- 300 g
- 1 zakje bakpoeder
- 30g amandelschaafsel
- poedersuiker om te bestuiven
Bereiding:
- vet een springvorm (26 cm ) in en bestuif hem met bloem
- laat de abrikozen uitlekken, dep ze droog en snijd ze in kleine stukjes
- roer de abrikozen door 125 ml compote
- roer de melk, de olie, de suiker, een snuifje zout en de vanillesuiker door de kwark
- meng het pakpoeder met 300 g bloem en kneed ze met een mixer met deeghaken door de platte kaas
- rol het deeg op wat bloem uit tot een rechthoek ( ca. 35 x 45 cm )
- verdeel de abrikozen eroverheen en laat hierbij ca. 2 cm vrij aan de randen
- rol het deeg in de lengte op, snijd het in 14 schijven en leg de schijven in de taartvorm
- bak de schijven ca. 30 minuten in een voorverwarmde oven ( elektrisch 200 °C, hetelucht 175 °C)
- laat de taart ca. 10 minuten afkoelen
- rooster het amandelschaafsel in een droge pan en laat het afkoelen
- roer 3 el compote glad en strijk het over de warmde taart
- bestrooi de rand van de taart met het schaafsel
- laat de taart verder afkoelen en bestuif hem met poedersuiker
Recept: Het superdikke taartenboek 2 : Koken & Genieten
maandag 6 april 2015
paastafel in wit en blauw
De tafel staat klaar om de kinderen en kleinkinderen te verwelkomen. Dit jaar koos ik voor een frisse, lentedecoratie in blauw en wit.
zaterdag 4 april 2015
Paaskransjes
Maandag vieren wij hier met z'n allen het Paasfeest. De kleinkinderen rapen dan de eitjes die de klokken speciaal voor hen met een dagje uitstel laten vallen op de kortgeschoren grasmat. En ik ben al druk in de weer met bakken voor deze dag. Dit jaar krijgt iedereen op zijn bord een broodkransje als eierhoudertje. Ik bak ze vandaag al en vries ze dan in. Op de dag zelf bak ik ze nog even af zodat ze heerlijk vers gegeten kunnen worden.
Met het basisdeeg voor deze kransjes kan je alle kanten uit. Je kan er sandwiches, brioches of allerlei andere vormgegeven broodjes mee bakken, of je kan er rozijnen, chocolade of parelsuiker aan toe voegen voor een lekker rozijnen-, chocolade- of suikerbrood of broodjes
Dit heb je nodig:
- 500 g bloem
- 35 g verse gist
- 1 eidooier
- 225 g lauw water of melk
- 50 g suiker
- 9 g zout
- 75 g vetstof. (boter of margarine )
- giet de melk of het water in de machine
- los de gist erin op, voeg de suiker, de eidooier er aan toe
- giet de bloem er bij en strooi het zout erover en start de machine om alles te mengen
- voeg de vetstof toe als het deeg is gevormd
- kneed met de deeghaak alles tot een homogeen deeg ( ca. 10 min.)
- laat het deeg 30 minuten rijzen
- kneed het deeg opnieuw kort door
- weeg stukjes af van ca. 70 g en halveer elk stukje nog eens
- rol de beide stukjes deeg uit tot worstjes van ca. 20 cm lengte
- leg de rolletjes aan één uiteinde samen en rol ze op tot een gedraaid vlechtje
- vorm een kransje en kleef de uiteinden met wat water tegen elkaar
- zet ze op een ingevette bakplaat met eventueel een eierdopje of bloempotje (buitenkant ingevet en met bloem bestoven) in het midden van elk kransje ( als je dat wil dan kan je ook onmiddellijk een ongekookt eitje erin plaatsen en dat al bakkende mee laten garen.)
- laat de kransjes 30 minuten rijzen en bak ze dan in een voorverwarmde oven van 220°C gedurende 12 minuten.
- laat ze afkoelen op een rooster en verwijder de steunvormpjes.
- Dien de kransjes op met een gekookt eitje in het midden.
Basis recept: Basic brood. Frank Deldaele