crea

zondag 15 maart 2015

Plaatgebak met abrikozen of perziken

Morgen gaat in onze kvlv-afdeling de jaarlijkse 55+ namiddag door. 108 dames zullen gezellig kunnen keuvelen, luisteren naar de lezing en tussendoor genieten van koffie met belegde broodjes en gebak. Voor een groep is een plaatgebak handig want je hebt meteen genoeg voor een groot aantal personen  en dus heb ik er vandaag alvast één gebakken.


Dit heb je nodig:

  • 1,2 kg verse of 1,7 l abrikozen  of perziken uit blik
  • 6 eieren
  • 300 g + een beetje zachte boter of margarine
  • 300 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • zout
  • 250 g + een beetje bloem
  • 5 el melk
  • 100 g hazelnoten ( gemalen)
  • poedersuiker

Bereiding:
  • vet een bakblik ( ca. 32 x 39 cm, diepte ca. 3,5 cm) in en bestrooi het met bloem
  • was de verse abrikozen of perziken , halveer ze en verwijder de pitten. 
  • perziken uit blik kunnen geheel of in stukken gesneden gebruikt worden
  • splits de eieren. 
  • klop de boter, 150 g suiker, de vanillesuiker en een snufje zout tot een crème
  • meng de eidooiers één voor één erdoorheen
  • voeg om en om de bloem en de melk in kleine hoeveelheden toe
  • klop de eiwitten met een snufje zout stijf
  • voeg geleidelijk 150 g suiker toe en blijf roeren tot de suiker volledig is opgelost
  • maal de hazelnoten fijn
  • roer het eiwitschuim en de fijngemalen noten door de deegmassa
  • strijk het beslag in het bakblik
  • verdeel de abrikozen of perziken met de bolle kant naar beneden over het beslag
  • bak de cake ca. 50 minuten in een voorverwarmde oven ( elektrisch 175 °C of hetelucht: 150 °C)
  • laat hem afkoelen en bestrooi hem met poedersuiker.
  • serveer de cake eventueel met een toefje slagroom
Andere recepten voor plaatgebak:



Recept: Het superdikke taartenboek (deel 1 t/m gebundeld) . Koken & Genieten

15 opmerkingen:

  1. Hoi Emmy :-)))
    En ik maar denken dat Ymme je echte naam was...
    Gisteren immers Kriske van Onliemie gezien en zij heeft het "verklapt"
    En dit receptje zal jammer genoeg moeten opgeslagen worden voor later in de post-dieet-fase... (Heb dankzij jouw receptjes al genoeg gezondigd hihihi...)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag Ingrid, dat is dan een geheimpje onthult. Alhoewel, 'geheim', als je de pagina 'over mij' opent dan lees je dat het inderdaad 'Emmy' .
      En Ingrid, ik ben zelf ook op dieet hoor, kwestie van de extra kilootjes binnen de perken te houden.
      groetjes
      Groetjes

      Verwijderen
    2. Allé ze zijn weer bezig zunne! Die EET!!!

      Verwijderen
  2. Ziet er lekker uit...:-)!!!
    Creatieve groetjes, Gaby

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Amai zeg ! 108 dames dat gaat pijn doen aan de oortjes. Veel succes morgen .gr bi

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ziet er superlekker uit, geniet ervan morgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Veel plezier morgen!
    Niets zo praktisch en lekker als plaatgebak voor een groot gezelschap. Ik heb zelf ooit een boekje in Duitsland gekocht vol 'Blechkuchen', helemaal top. Dankjewel voor dit recept!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ziet er heerlijk uit !! Een goed idee als je eens veel volk over de vloer hebt ! Ik ga jouw receptje pinnen want denk dat het wel ooit van pas kan komen. Dank je wel !

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dank je wel dames, morgen vanaf 9u eerst aan het voorbereidend werk beginnen in de zaal en dan in de namiddag ook genieten.
    Lieve groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Mmmmm... en 108 madammen? Dat komt niet goed als ik al aan onze namiddag van gisteren denk! :-)
    De plaatcake ziet er zoals altijd weer heerlijk uit!
    Fijne dag morgen!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Een lekkere plaatcake! Bedankt voor receptje.
    Veel plezier morgen, geniet ervan.

    Fijne week, liefs Tinne

    BeantwoordenVerwijderen
  10. de dametjes zullen vast heel tevreden zijn.
    MMMMMMmmmmmmmmmm

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Mmh, yummy! Thanks for the recipe :-). Groetjes & have a good week, Nata xxx

    BeantwoordenVerwijderen