crea

zaterdag 10 januari 2015

Konijnterrine

Af en toe beland er al eens een konijn ik mijn potten. Eentje uit eigen kweek, van de imkerzoon die  uit liefhebberij naast de bijtjes ook nog kippen en konijnen kweekt. En heel soms waag ik mij eens aan het maken van een terrine en dan gebruik ik de oude patépotjes van mijn moeder zaliger.


Dit heb je nodig:
  • 1 heel konijn
  • 300 g ongekruid kalfsgehakt
  • 300 g ongekruid varkensgehakt
  • 25 sneedjes dun gesneden ontbijtspek
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eieren
  • 30 ongezouten en gepelde pistachenoten
  • 2 takjes salie
  • 1 laurierblad
  • 4 eetlepels cognac
  • zout en zwarte peper van de molen
Bereiding:
  • ontdoe het konijnenvlees van de beenderen
  • leg 400 g konijnenvlees in een schotel,kruid en overgiet met cognac
  • voeg salie en laurier toe en laat 2 uur marineren
  • draai geregeld het vlees om
  • maal de rest van het vlees fijn in een molentje 
  • snipper de sjalot en de look
  • hak de pistachenoten grof
  • meng het konijnenvlees, het gehakt en de fijngehakte salieblaadjes uit de marinade, de pistachenoten, eieren, zout en peper in een kom
  • bekleed de binnenkant van een terrine met plakjes spek die je gedeeltelijk laat overlappen en over de potrand laat hangen
  • vul de terrine met de helft van de vleesmengeling, leg de gemarineerde stukken konijn er op en vul de pot verder met het gemalen vlees. Druk goed aan

  • vouw het spek over de bovenzijde
  • zet het deksel op de terrine
  • verwarm de oven voor op 150°C
  • zet de terrine in de ovenschaal, gevuld met kokend water
  • laat 100 minuten bakken in de oven
  • haal de terrine uit de oven en laat ze een nacht rusten.

recept: Delhaize


  • De pistachenootjes heb ik niet toegevoegd aan het vlees, om de simpele reden dat ik er geen gevonden heb.
  • omdat je niet weet hoeveel zout en peper je moet toevoegen heb ik een paar keer een koffielepeltje van het vleesmengsel in een pannetje gebakken om te proeven.( Ik weiger namelijk om het vlees rauw te proeven.) Zo merk je dat er toch flink wat kruiding  nodig is.
  • Als extra smaakmakers : 2 el cognac, foelie, patékruiden, nog 1 gepureerde ui
  • de kleine vorm heeft 60 minuten gebakken

4 opmerkingen:

  1. Ziet er heel lekker uit. Ik maak hier soms ook terrines maar dan met kip. Ideaal om als voorgerechtje te serveren.
    Konijn wilt hier niemand eten uit "sympa" voor de langoortjes :-) .

    Fijn weekend, Tinne

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat zijn inderdaad heel oude patépotjes. Polleke jij wordt verwend zulke. Gr.bi

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hmmm, dat kan niet anders dan lekker zijn ! Sorry Nijntje, als ik dit op mijn bord krijg, zeg ik niet nee !

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Lekker! Zeker weten! En schoon potjes van ons tante Celine!
    Wel een beetje sneu voor het konijntje... ;-)

    BeantwoordenVerwijderen