crea

Gehaakte sjaal met open chevrons

Eigenlijk is dit eerder een zomers sjaaltje gehaakt met katoenen garen maar het kan even goed in alle seizoenen gedragen worden. Vergeleken met andere chevron motieven zijn de  pieken en dalen  bij dit motief minder uitgesproken omdat er met openingen en lossen gewerkt wordt. Het is wel een motief dat zich goed leent voor een sjaal. De pieken aan de randen kregen elk twee parelmoeren pailletten.


Dit heb je nodig: ik haakte deze sjaal met 2 bollen katoen van Lang : Baby Lang 
                            50 g ca. 180 m en werkte met nld nr 2,5. De sjaal is 1,15m lang en kreeg aan de uit-                              einden 11 parelmoeren pailletten.

Werkwijze:
  • opzet: aantal steken deelbaar door 10 + 3 steken voor de opzetketting
  • voor deze sjaal: haak een ketting van 43 steken

  • toer 1 : sla 3 lossen over ( = 1 stokje ), 1 stk in elk van de volgende 4 l , * 2 l, 1 stk in elke van volgende 4 l, 2 l, 1 stk in elke van volgende 4 l; herhaal vanaf * tot laatste 6 l, 2 l overslaan, 1 stk in elke van volgende 3 l, 2 stk in laatste l , keren

  • toer 2 : 3 l ( = 1 stk ) , 1 stk in de steek onder aan keerl, 1 stk in elk van volg 3 stk, * 2 stk oversl, 1 stk in elk van volg 3 stk, [ 1 stkn , 2 l, 1 stk ] in opening, 1 stk in volg 3 stk; herhaal vanaf * tot laatste 6 st, 2 stk overs, 1 stk in elk van volg 3 stk, 2 stk in 3e keerl, keren.

  • toer 3 en elke volgende toer : herhaal toer 2

Bron: De Haakbijbel van Sarah Hazell ( Librero )

vrijdag 28 november 2014

Amigurumi rendier

Als bij toeval kwam in terecht op de  blog van een Italiaanse jongedame die de mooiste amigurumi figuurtjes ontwerpt. Ik volg haar blog en ga dus geregeld bij haar kijken naar nieuwe ontwerpen. En zie, begin deze maand kondigde zij aan dat haar ontwerpen in een boek zijn  uitgegeven en nog wel in het Nederlands. Ik kocht haar boek " Amigurumi Winter Wonderland" met 15 winterse patroontjes en koos "rendier" als eerste diertje om te haken.


Nu haak ik zijn vriendje "beer". Tot binnenkort.


maandag 24 november 2014

Gezonde havermoutkoekjes met gedroogde veenbessen


Op vraag van de echtgenoot en omdat ze ideaal zouden  zijn om een dipje te voorkomen tijdens de dag, bakte ik deze koekjes.  Elk koekje weegt ongeveer 30 g maar een volgende keer ga ik stukjes deeg afwegen van 20 g. Lijkt me meer dan genoeg als tussendoortje omdat ze zo al voedzaam zijn op zich.



Dit heb je nodig:
  • 125 g volkoren meel
  • 125 g bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 100 g havermout
  • een klein kopje gedroogde veenbessen (of rozijnen )
  • 1/2 dl olie
  • 100 g bruine suiker
  • 1 ei 
  • 1 tl vanille-extract
Bereiding:
  • meng het meel met de bloem en het bakpoeder
  • meng in een andere kom het ei, de olie, het vanille-extract en de suiker
  • voeg dit mengsel toe aan de bloem en kneed er de havermout en de veenbessen door
  • vorm kleine bolletjes van het deeg, leg ze op een bakplaat en druk ze plat
  • bak de koekjes 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C of tot ze bruin worden
  • laat ze 5 minuten rusten op de bakplaat en laat de koekjes verder afkoelen op een rooster

Recept: Magazine, Het Nieuwsblad

zondag 23 november 2014

Gehaakte ijskristallen

Met de winter en de kerstdagen in aantocht moet ik  terug denken aan de ijskristallen die we samen met de dames van  't Vingerhoedje haakten. Het waren er genoeg om  de kerstboom te versieren voor onze handwerktentoonstelling. Spijtig genoeg vind ik er geen foto meer van terug maar de ijskristallen zelf heb ik nog.



De ijskristallen zijn gehaakt met dunne haakkatoen en met een naald nr 1,25. Als ze klaar zijn worden ze in textielharder gedrenkt en opgespannen te drogen gelegd.
 Dit zijn de haakschema's:


bron: Kerstspecial Burda

donderdag 20 november 2014

hartige pompoencake met spekjes en comté


Deze hartige pompoencake smaakt heerlijk als hij lauwwarm of koud wordt opgediend met een slaatje.

Dit heb je nodig:
  • 500 g pompoen
  • 100 g bloem
  • 3 eieren
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 75 g geraspte comté kaas
  • 80 g spek reepjes
  • 30 g walnoten
  • 2 uien
  • 60 g gesmolten boter
  • 2 soeplepels olijfolie
  • zout en peper van de molen

Bereiding:
  • was en schil de pompoen, verwijder de pitten en snij hem in blokjes.
  • kook de pompoen 20 ' in gezouten water, giet door een zeef en pureer
  • pel ondertussen de uien, snij ze fijn
  • bak de spekreepjes in 1 lepel olijfolie
  • voeg de fijngesneden uien toe en laat 10 minuten garen
  • verwarm de oven voor op 210°C en vet een cakevorm in met 1 el olijfolie
  • hak de walnoten
  • klop de eieren los in een kom, voeg de gesmolten boter  toe en meng
  • roer er de bloem, de gist, de pompoenpuree, de spekjes, uien, de geraspte comté en de noten onder en meng tot een homogene massa
  • kruid met zout en versgemalen peper, proef even, het beslag mag afsmaken
  • giet het deeg in de cakevorm en laat 35 à 40 minuten bakken
  • stort de cake op een rooster en laat afkoelen
  • serveer lauwwarm of koud met een slaatje en een glaasje witte wijn
Recept: Cakas et muffins , Cuisine et Vins de France

zondag 16 november 2014

'vingerhoed' gebakjes

Twee keer in de maand komen de leden van onze handwerkgroep 't Vingerhoedje samen. Dat doen we al meer dan 20 jaar. Als er iemand jarig is dan worden we verwend met lekker gebak, al dan niet zelfgebakken. Deze keer was de verrassing wel heel groot bij het zien van deze vingerhoed gebakjes.


Annie's dochter Katrien is specialiste in het maken van dit soort gebak. Hier vind je meer info over haar  Dank je wel Katrien.

Chocoladecake met rode biet

Chocolade met rode biet samen in een cake, dat wilde ik wel eens proberen. En ik moet zeggen, het is voor herhaling vatbaar. De cake smaakt intens naar chocolade maar dankt zijn smeuïgheid aan de gepureerde gekookte rode bietjes.


Dit heb je nodig:

  • 250 g gekookt en gepureerde rode biet
  • 250 ml plantaardige olie
  • 225 g bloem
  • 1 1/2 tl natriumbicarbonaat (maagzout)
  • 3 eieren
  • een snuifje zout
  • 6 el cacaopoeder
  • 300 g suiker
  • eventueel bloemsuiker voor het bestrooien
  • boter en een bloem voor de bakvorm
  • een bakvorm  ( 19 x 19 cm, 4 cm diep) of een ronde vorm van 24 cm 
Bereiding:
  • verwarm de oven voor op 180°C
  • vet de bakvorm in en bestuif met bloem
  • meng in een kom de bloem, natriumbicarbonaat, het zout, de suiker en het cacaopoeder
  • voeg bij de gepureerde rode biet de olie en de eieren en mix tot één geheel
  • giet het bietenmengsel bij de droge ingrediënten en meng alles onder elkaar
  • giet alles in de ingevette bakvorm en bak ongeveer 40 à 45 minuten. Verleng de baktijd als er aan een priem die in de cake geprikt wordt nog deeg kleeft. 
  • stort de cake op een rooster en laat afkoelen
  • bestrooi de cake eventueel met bloemsuiker
bron: Allrecipes.nl

zondag 2 november 2014

Wortel-chocoladetulband


Het is de tweede keer dat ik een cake met wortelen bak en omdat het gebak de vorige keer lekker bevonden werd was ik nieuwsgierig naar dit resultaat. En ik mag het zeggen, hij is heel luchtig met hier en daar een fijn stukje chocolade erin.

Dit heb je nodig voor een tulbandvorm van ca. 24 cm doormeter en een inhoud van ca. 2,5 l:

  • 250 g boter + een beetje voor de vorm
  • 500 g bloem
  • 50 g pure chocolade ( of bakvaste chocolade druppels)
  • 300 g wortelen
  • 175 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 zakje bakpoeder
  • mespunt zout
  • 5 eieren
Bereiding:
  • verwarm de oven voor tot 175 °C of 150° hete lucht
  • vet de tulbandvorm in en bestuif hem met bloem
  • hak de chocolade grof
  • schrap de wortelen en rasp ze fijn
  • klop de boter, de suiker, de vanillesuiker een het snuifje zout met een mixer romig
  • klop de eieren er één voor één doorheen
  • meng de bloem met het bakpoeder en roer het mengsel portiegewijs kort door het eiermengsel
  • roer de chocolade en de wortels er doorheen
  • vul de tulbandvorm met het beslag en strijk het glad
  • bak ca. 45 minuten en de oven
  • laat ongeveer 10 minuten afkoelen in de vorm
  • stort de tulband op een rooster en laat verder afkoelen


Ik gebruikte zelfrijzende bloem i.p.v. bloem en bakpoeder en de chocolade verving ik door bakvaste chocolade druppels. De boter heb ik vervangen door soja-bakmargarine.

Recept: Koken & Genieten: taartenspecial 10