Door het extreem warme voorjaar hebben we al rabarber in onze tuin. En omdat echtgenoot mij er al verschillende keren aan "herinnerde" dat de rabarber klaar was voor gebruik bakte ik vandaag deze rabarber-kruimelkoek.
Dit heb je nodig voor een bakblik van ca. 32 x 39 cm minimaal 3,5 cm diep
- 350 g + een beetje zachte boter
- 450 g bloem
- 1,25 kg rabarber
- 500 g magere kwark ( platte kaas )
- 300 ml slagroom
- 1+ 1/2 pakje roompuddingpoeder ( om te koken, voor 500 ml melk )
- 400 g suiker
- zout
- 4 eieren
- 1 zakje bakpoeder
- eventueel poedersuiker om te bestrooien
Bereiding:
- vet het bakblik goed in en bestuif het met wat bloem
- was de rabarber en snijd in stukken van max. 2 cm
- roer de kwark, de slagroom, het puddingpoeder en 75 g suiker glad
- meng 125 g suiker, 150 g boter in stukjes en 200 g bloem eerst met de deeghaken van de mixer
- verbrokkel het kruimeldeeg kort met de hand
- klop 200 g suiker, 200 g boter en een snufje zout met de mixer tot een schuim
- roer de eieren er een voor een doorheen
- meng 250 g bloem en het bakpoeder en roer het bloemmengsel kort door het eimengsel
- verdeel het deeg gelijkmatig over het bakblik
- verdeel de kwarkcrème over het deeg en strijk hem glad
- verdeel de rabarberstukjes over de crème
- strooi het kruimeldeeg eroverheen, wrijf het tussen de vingers fijn
- bak de kruimeltaart 45-50 minuten in een voorverwarmde oven ( elektrisch: 200°C of hetelucht: 175°C
- laat het gebak 3 uur afkoelen
- bestrooi eventueel met poedersuiker
recept: Heerlijke taarten special 8: Koken & Genieten.
- Ik smeerde de bakplaat in met gesmolten boter en belegde ze dan met bakpapier dat ook nog eens ingestreken wordt met gesmolten boter. Het voordeel van deze werkwijze is dat het bakpapier goed blijft liggen op de bakplaat en het gebak kleeft er niet aan.
- De bloem en het bakpoeder heb ik vervangen door zelfrijzende bloem.
Oei rabarber nu al? Toen ik klein was, was dat in de zomervakantie???? De echtgenoot kan maar weeral geluk hebben! Lekker!
BeantwoordenVerwijderenBardzo fajny przepis. Nie jadłam jeszcze ciasta z rabarbarem i serem - to połączenie musi być pyszne :) Pozdrawiam
BeantwoordenVerwijderenInderdaad de rabarber staat hier en daar al klaar om verbruikt te worden. En heel lekker!!! Heb wel deze nog nooit op deze manier klaargemaakt, maar ziet er weer super lekker uit!
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor het receptje, groetjes Tinne
deze zien er erg lekker uit rabarber mmmm
BeantwoordenVerwijderenkan je deze taart al bakken een dag voordien? of zal die niet meer zo krokant zijn?
BeantwoordenVerwijderenJe kan deze taart zeker op voorhand bakken. De kruimels zijn niet meer zo krokant maar de taart blijft toch heel lekker. Succes ermee !
BeantwoordenVerwijderenbedankt voor je antwoord!
BeantwoordenVerwijderenik heb eigl nog een vraagje: lees ik het juist dat de slagroom niet opgeklopt moet worden? wordt die er vloeibaar bij gedaan? of bedoel je met slagroom "opgeklopte room"?
Je hebt het inderdaad goed gelezen, de room wordt er vloeibaar onder gemengd. Het is room van 35 à 40% vetgehalte maar ik denk dat het ook gaat met culinaire room met een kleiner vetgehalte.
BeantwoordenVerwijderengroetjes
Ik heb deze taart gemaakt en iedereen was vol lof! fris en lekker! Ik had wel geen mooi laagje pudding; het meeste was in de cake gedrongen denk ik, maar de smaak zat goed. Ik maak ze zeker nog eens! Bedankt voor dit receptje!
BeantwoordenVerwijderenHallo, ik wil jou zeker ook nog bedanken voor het bezoeken van mijn blog. En fijn dat het gebak gelukt is en lekker was. Misschien tot een volgende keer.
BeantwoordenVerwijderenEcht heerlijk van smaak en structuur. Ik heb een kleinere vorm gebruikt waardoor hij wat hoger werd. Ik gebruikte twee pakjes puddingpoeder en heb de oventijd verlengd.
BeantwoordenVerwijderengr Sylvia
Dag Sylvia, fijn dat je deze ook een bakte, dan wel aangepast.
Verwijderengroetjes en bedankt voor je reactie.