crea

dinsdag 25 februari 2014

Bloempotbroodjes

Op zoek naar een origineel broodje voor de paastafel kwam ik op het idee om eens broodjes te bakken in kleine bloempotjes.


Ik kocht een aantal nieuwe bloempotjes in twee verschillende groottes, potjes van 7 cm doormeter en 6 cm hoog en de kleintjes van 5,5 cm doormeter en 5 cm hoogte.
 De potjes was je goed uit en voor het bakken bestrijk je ze met gesmolten boter en bestuif je ze met bloem. Eigenlijk zoals je met een gewone bakvorm doet. De broodjes kwamen goed los uit de potjes alleen het beetje deeg dat aan de onderkant door het bodemgaatje naar buiten komt moet je eerst los maken met een mesje of met de vingers naar binnen duwen.

Dit heb je nodig: voor 12 grote en 5 kleine potjes of 8 grote, 5 kleine en een broodje van 300 g:

  • 500 g tarwebloem
  • 20 g verse gist
  • 5 g zout
  • 1 el suiker
  • 2 1/2 dl melk + een beetje om het deeg in te smeren
  • 50 g boter
  • 1 ei
  • boter om in te smeren

Bereiding: ( met de keukenmachine )

  • smeer de potjes in met gesmolten boter en bestuif ze met bloem
  • los de gist met de suiker op in de lauw gemaakte melk 
  • voeg het ei en de boter toe en meng alles een beetje met de kneedhaak
  • voeg de bloem toe en strooi het zout er aan de zijkanten over
  • meng en kneed alles max. 10 minuten
  • laat het deeg op een warme plaats 30 minuten rijzen
  • druk het deeg plat, kneed het door en weeg voor de grote potjes stukjes van 50 g en voor de kleine potjes 30 g af
  • rol de deegstukjes tot kleine bolletjes en vul de potjes
  • laat ze 40 minuten rijzen

  • bestrijk het deeg met melk en bak ze in een voorverwarmde oven van 210°C gedurende 20 minuten (een groter broodje laat je wat langer bakken)
  • haal ze uit de oven als ze mooi bruin zijn en hol klinken als je er op klopt
  • laat afkoelen op een rooster 
  • maak ze los van de potjes
  • dien de broodjes in de potjes op


recept deeg: Ons Bakboek van kvlv : deeg voor rozijnenbrood

4 opmerkingen:

  1. Keigoed gelukt! Mooie originele broodjes heb je zo... en lekker zijn ze vast! Daar ben ik zeker van!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. I like your little potted breads! They look like they are growing in your pots :D

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een leuk idee, dit wil ik ook eens uit gaan proberen.
    Bedankt voor deze leuke tip!
    groetjes iefke.

    BeantwoordenVerwijderen