crea

donderdag 26 september 2013

Ovengerecht met zwart roggebrood en woudpaddenstoelen

Als kind mocht ik in de herfst met mijn moeder mee om cantharellen te plukken. Ze bakte die kort aan in de pan gekruid met peper en zout en zo leerde ik de heerlijke smaak kennen. Nu is het een zeldzaamheid dat er hier nog iemand het bos in trekt om ze te zoeken. Mijn broer, ja, die doet het nog. Je vindt ze ook niet zo gemakkelijk in de winkels, en het aanbod is eerder klein. Maar in Duitsland en ook wel in Frankrijk worden ze massaal  aangeboden in de herfstperiode. Overal aan de restaurants ze je bordjes met het aanbod van gerechten met  " Pfifferlingen", de cantharellen. Ik kon er dus ook nu weer niet aan weerstaan om me een klein boekje aan te schaffen met recepten waarin deze champignons zijn verwerkt.


Dit heb je nodig voor 4 personen:
  • 200 g zwart roggebrood ( pumpernikkel)
  • 100 g wit brood
  • 2 uien
  • 60 g boter
  • 3 eieren
  • 200 g slagroom
  • 450 g woudpaddenstoelen, eventueel kastanje champignons
  • 60 g spek
  • zout, peper en muskaatnoot
  • bieslook of lente ui

zwart roggebrood of pumpernikkel



Bereiding:

  • breek het brood in stukjes in een kom
  • reinig de ui en snijd in stukjes
  • smelt 30 g boter in een pan en stoof de ui, voeg de slagroom toe, kruid met zout en muskaatnoot. Laat even doorkoken
  • breek de eieren, vang het eiwit op in een beker en voeg de dooiers bij het brood
  • giet het ui-slagroommengsel erover en meng goed
  • klop het eiwit stijf en schep dit onder de broodmassa
  • verwarm de oven tot 180°C
  • vet de vormpjes in met gesmolten boter en vul ze met het mengsel
  • zet de vormpjes in een ovenschaal in een bodempje heet water en laat ze 20 min. garen
  • controleer met een priem de gaarheid, komt die er droog uit dan is het gerecht gaar




  • reinig tijdens het bakken de paddenstoelen
  • snijd grote exemplaren in kleinere stukken
  • snijd de ui in stukjes en het spek in reepjes
  • bak de ui en het spek in de rest van de boter en voeg de paddenstoelen toe
  • kruid met peper en zout en laat even stoven
  • ontvorm de gebakken broodvormpjes per 2 op een bord en schik er de paddenstoelen rond
  • werk af met lente ui of het bieslook



recept uit: "Land Edition " Landküche, Gutes aus Feld, Wald & Wiese

3 opmerkingen:

  1. je ziet wat men in de natuur allemaal kan vinden, cantharellen maar ook kruiden en besjes...........ik ga uw recept ook eens maken.
    gr bi

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Cantharellen zijn mijn favorieten.
    Jouw gerecht ziet er werkelijk heerlijk uit. Ik maak het als thuiskomstgerecht voor de dochter (ze woonde een aantal maanden in Duitsland en komt maandag weer naar Belgë)

    Fijn dat je mij bent komen volgen. Ik kom bij jou zeker ook nog langs. Ziet er allemaal heel gezellig en lekker uit (die stekelbessenkoek lijkt me ook heerlijk)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dag Brigitte, fijn jou te ontmoeten op mijn blog. En ja, jou dochter zal de smaak van de cantharellen dan zeker wel kennen.
    groeten

    BeantwoordenVerwijderen