crea

zondag 1 september 2013

Hazelnoottulband met appels

Nu de eerste verse appels er weer zijn kreeg ik zin in het maken van een appelgebak. En eigenlijk hoorde er alleen hazelnoot in het deeg maar ik had te laat in de gaten dat ik er niet genoeg van had dus nam ik half om half hazelnoot en amandelen. Smaakt ook heel lekker alleen was de kleur van het gebak donkerder geweest bij enkel  het gebruik van hazelnoten. Volgende keer het juiste recept.


Dit heb je nodig voor een tulband vorm van 26 cm doormeter:
  • boter en bloem om in te vetten
  • 4 zure appels (ca. 600g )
  • 3el citroensap
  • 250 g zachte boter
  • 300 g zuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • zout
  • 5 eieren
  • 250 g bloem
  • 1/2 zakje bakpoeder
  • 100 g gemalen hazelnoten
  • 1 tl kaneel
  • 6-7 el melk
  • 2 el amandelschaafsel
  • 100 g poedersuiker
  • 2-3 el calvados of appelsap


bereiding:
  • vet de vorm in en bestuif hem met bloem
  • schil de appels, snijd ze in vieren en verwijder de klokhuizen
  • bedruppel de appels met het citroensap
  • klop de boter, de suiker, de vanillesuiker en een snuifje zout tot een crème
  • klop de eieren één voor één door de crème
  • meng de bloem met het bakpoeder en voeg ze in gedeelten toe aan de crème
  • halveer het beslag
  • meng de hazelnoten en de kaneel, roer ze samen met de melk door een helft van het beslag
  • giet het beslag in de tulbandvorm:  het notenbeslag afgewisseld met de resterende helft van het beslag
  • leg de appels met de bolle kant naar beneden op het deeg en druk ze licht aan
  • bak de tulband ca. 50 min. in een voorverwarmde oven (elektrisch 175°C of hete lucht 150°C)
  • controleer de gaarheid van de cake en laat indien nodig langer bakken tot een in het deeg gestoken priem er droog uitkomt
  • laat de cake 10 min. in de vorm afkoelen en ontvorm hem dan
  • rooster de amandelschilfers in een droge koekenpan en laat afkoelen
  • roer de poedersuiker en de calvados tot een dun glazuur
  • bestrijk de bovenkant van de tulband met het glazuur en strooi het amandelschaafsel eroverheen 

recept: Heerlijke taarten special 6 van "Koken & Genieten"

6 opmerkingen:

  1. Maak je dat deeg in je kenwood? Ik heb even de kitchenaid van grote dochter in leen en zou het daarmee willen maken? Ziet er in ieder geval alweer heerlijk uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Neen, ik heb dit deeg gewoon met de handmixer gemaakt, maar met de kitchenaid kan het natuurlijk ook hè.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ymme bedankt voor je mooie reactie en uw bezoek!
    Taart ziet er heerlijk! Leuk in september!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ymme dat ziet er uit als een heerlijke najaars taart!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Heerlijke tulband!

    gr Sylvia

    BeantwoordenVerwijderen