crea

vrijdag 30 augustus 2013

Klaprozen vilten

Voor de kvlv-lessen "bloemen vilten" maakte ik o.a. deze klaprozen. Je hebt altijd bloemen in  huis en je kan ze schikken in een vaas of in een schaal en als ze stoffig worden dan was je ze gewoon uit. Ben je ze beu gezien dan berg je ze weer een tijdje op.






Hoe je bloemen vilt kan je in dit filmpje zien.

donderdag 29 augustus 2013

Venkeltomatensoep

Venkel is nu niet direct de groente waar ik van hou maar manlief wel. Met al het werk dat hij eraan had in de tuin kon ik niet anders dan er iets mee te koken, kwestie van de vrede te bewaren. En er staat nog een rijtje jonge venkelplantjes te wachten. Dus zullen er ongetwijfeld nog recepten volgen.  In het nieuwe dikke " Ons kookboek" van kvlv staan genoeg gerechten met deze groente, ook dat van deze venkelsoep vond daarin terug.  


Dit heb je nodig:

  • 500 g venkel met loof
  • 500 g tomaten
  • 1 l bouillon
  • 200 g aardappelen
  • 2 knoflookteentjes
  • 1 ui
  • 20 g boter of 1 eetlepel olie
  • peper en zout

Bereiding:

  • snipper de ui en look fijn
  • snijd de venkel in fijne reepjes, houd het venkelloof apart voor de afwerking
  • schil de aardappelen en snijd in blokjes
  • pel en ontpit de tomaten en snijd in blokjes
  • stoof de ui en look glazig in de boter of olie
  • voeg de venkel en aardappelen toe en laat even meestoven
  • voeg de bouillon toe en laat afgedekt 20 min. koken
  • mix de soep fijn en breng op smaak met peper en zout
  • werk de soep vlak voor het serveren af met de tomatenblokjes en wat fijngesnipperd venkellof
P.S. de soep smaakt nog lekker ook nog !

donderdag 22 augustus 2013

Rabarbercake met notenschuim

We hebben nog volop rabarber in onze tuin. Er niks mee doen vind ik dan ook jammer dus heb ik maar gezocht naar een recept voor een taart zoals ik ze nog niet eerder bakte. Dit keer wordt ze gebakken in een  rechthoekige bakplaat.


Dit heb je nodig voor een bakplaat van ca. 35 x 40 cm.(24 stukken)
  • 175 g boter
  • 1 kg rabarber
  • 4 eieren
  • 350 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • zout
  • 250 g bloem
  •  bakpoeder
  • 8-9 el melk
  • 100 g amandelen (zonder vel)
  • bloemsuiker

bereiding:
  • vet de bakplaat in
  • was de rabarber en snijd in stukjes van 1 cm
  • splits de eieren
  • klop de boter met 150 g suiker, de vanillesuiker en een snuifje zout romig op
  • roer de eidooiers er een voor een door
  • meng de bloem met het bakpoeder en roer het om en om met de melk in kleine hoeveelheden kort door de eicrème
  • verdeel het stevige beslag met een vochtige spatel over de bakplaat
  • klop de eiwitten stijf met een snuifje zout
  • voeg geleidelijk 200 g suiker toe. Blijf net zolang kloppen tot de suiker volledig is opgelost
  • hak de amandelen fijn
  • roer de amandelen en de rabarber door het eiwitmengsel
  • verdeel de rabarbervulling over het beslag
  • bak de cake 35' in een voorverwarmde oven van 175°C hete lucht of 200°C elektrisch
  • laat de cake afkoelen in de vorm
  • snijd de cake in stukken, bestrooi met de bloemsuiker en dien op

Ik gebruikte zelfrijzende bloem i.p.v. bloem en bakpoeder omdat de hoeveelheid bakpoeder niet werd vermeld. Ik verlengde de baktijd met 10 minuten. Wil je de cake bakken in een ronde taartvorm dan is er genoeg deeg voor twee taarten van ongeveer 22 cm doorsneden of één grotere en één kleinere vorm of je neemt gewoon de helft van de ingrediënten
De cake is heel smeuïg en niet te zoet.

Recept uit: Het super dikke taartenboek van Koken & Genieten

zondag 18 augustus 2013

Govert, de geit

Hier is Govert, hij komt het gezelschap aanvullen.








Govert en Klaartje wonen in het boekje "haakparty op de boerderij" van Christel Krukkert.
Kwak, de eend en Wasabi het konijn kan je bezoeken in Zoomigurumi van Joke Vermeiren.

donderdag 15 augustus 2013

Zijdeschilderen galerij

Het liefst van al schilder ik bloemen. Aquarel op al-dan-niet  met anti-fusant ( tegen het uitvloeien van de verf) behandelde zijde en sjaals met bloemen motieven. Ik heb een enorme bewondering voor botanische schilders en ooit zou ik nog graag zo een cursus volgen. In de galerij toon ik enkele van mijn werken.

Galerij


aquarel op zijde behandeld met anti-fusant





-aquarel op zijde behandeld met anti-fusant




aquarel op zuivere onbehandelde zijde




aquarel op behandelde zijde
de vaas en de kopjes zijn ontstaan uit mijn fantasie





zijden sjaals, de bruine is beschilderde etamine-wol






landschap in aquarel op zuivere zijde

dinsdag 13 augustus 2013

Gek van hortensias

Ik ben gek van hortensias en hun kleurenpracht. Nu staan ze in volle bloei in onze tuin.



Ooit schilderde ik deze aquarel op zijde. De zijde wordt eerst behandeld met anti-fusant tegen het uitvloeien van de verf en daarna volgt het aquareleren. Het fixeren gebeurt door stomen.


maandag 12 augustus 2013

Uitstap naar Mechelen en Meise

Vorige vrijdag bezochten we  Mechelen waar we met vrienden  logeerden in hotel Het Anker, het enige brouwerijhotel dat ons land rijk is. Sinds jaren wordt  hier het carolusbier gebrouwen en mocht een rondleiding in de brouwerij met bijhorende proeverij  niet ontbreken.


Hier een avondje doorzakken is geen probleem, geen zorgen om een bob, want je bed staat vlakbij.

Zaterdag trokken we richting Meise waar we een dagje doorbrachten in de Nationale Plantentuin.


Buiten de pracht van een oneindig aantal bomen en planten  zowel in het park als in de plantenkassen bezochten we ook de  gelegenheidstentoonstellingen ondergebracht in het kasteel van het domein.
Aquarellen van de beste botanische illustrators ter wereld, de Highgrove Florilegium tentoonstelling en een andere rond papierkunst.






donderdag 8 augustus 2013

Ijsgekoelde sabayon met bessen en ijs


Dit dessert is een variant van de exotische sabayon die ik eerder eens maakte. De ijsgekoelde sabayon kan je gemakkelijk enkele uren vooraf maken.
Dit heb je nodig voor 4 personen:
  • 50 g rode bessen
  • 50 g blauwe bessen
  • 50 g frambozen
  • 50 g bramen
  • 4 bollen vanilleijs
  • sap van 1/2 sinaasappel
  • 2 eidooiers
  • 2 eetl. suiker
  • een snuifje nootmuskaat
  • een snuifje zwarte peper
  • 1dl slagroom
bereiding:
  • was het fruit
  • doe de eidooiers,de suiker, het sinaasappelsap in een kookpan met dikke bodem
  • kruid met nootmuskaat en zwarte peper
  • zet de kookpan op een matig vuur en klop het geheel 5 à 8 min. op met de mixer tot de sabayon heet is (mag niet koken) en zeer luchtig is
  • zet de kookpan met de sabayon in een koud waterbad
  • klop verder tot de sabayon afgekoeld is
  • klop de slagroom lichtjes op ( deze moet lopend blijven) en meng met onder de sabayon
  • bewaar in de koelkast tot het moment van opdienen
  • verdeel wat bessen over de glazen
  • leg in het midden een bol vanilleijs
  • schep sabayon over het ijs
  • vul het glas verder met bessen en dien op





woensdag 7 augustus 2013

Quiche met verse zalm en broccoli


Dit heb je nodig :

1. voor het deeg ( voor 2 vormen van 30 cm doorsnede en 2,5 cm hoog )

  • 140 g boter
  • 250 g bloem
  • 5 g kristalsuiker
  • 125 ml water
  • 1 eidooier
  • gedroogde erwten, rijst of bakparels om blind te bakken

2. voor de vulling:

  • 400 g verse zalmfillet
  • 1 broccoli
  • 3 eieren
  • 2,5 dl room
  • 150 g kruidenkaas
  • 50 g geraspte belegen kaas
  • peper, zout

bereiding:
1. het brokkeldeeg:

  • hak de vetstof in kleine blokjes onder de bloem en meng met de suiker en het zout
  • meng of kruimel met de handen tot een kruimelige, zandachtige massa 
  • giet het water erbij, voeg de eidooier toe en kneed alles tot een mooi samenhangend deeg
  • verpak het deeg in plasticfolie en laat het 30' in de koelkast rusten om het daarna vlot te kunnen uitrollen
  • rol het deeg uit en bekleed de vorm ermee
  • prik er een aantal keer in met een vork om te vermijden dat er tijdens het bakken een luchtbel ontstaat tussen de vorm en het deeg
  • beleg het deeg met een iets te groot stuk bakpapier en vul de vorm volledig met de erwten of bakparels
  • bak het deeg ongeveer 15' in de voorverwarmde oven
  • verwijder de erwten en het bakpapier wanneer het deeg lichtjes begint te kleuren

2. de vulling:

  • snijd de zalm in blokjes
  • verdeel de broccoli in roosjes , schil de broccolistelen en snijd ze in stukjes
  • kook de roosjes en stelen in 5-8 min. beetgaar in licht gezouten water zonder deksel om de frisgroene kleur te behouden
  • spoel onder koud stromend water en laat uitlekken
  • verdeel de zalm en broccoli over de quichebodem
  • klop de eieren met de room en kruidenkaas los en breng op smaak met peper en zout
  • giet dit over de zalm en broccoli en bestrooi met de kaas
  • bak 30 min. in een voorverwarmde oven van 180°C
  • controleer met een mesje of priem de gaarheid, verleng indien nodig de baktijd
Volgens het boek is deze hoeveelheid deeg voldoende om twee vormen te vullen,maar je moet het dan flinterdun uitrollen. Ik zou met dit deeg maar één vorm vullen.

recept brokkeldeeg: Bakboek de klassiekers van Eric Van Den Hende
recept vulling: Ons Bakboek (nieuwe uitgave ) van KVLV

dinsdag 6 augustus 2013

Zomermenu

Gisteren hadden we vrienden op bezoek en vermits het warm was hoorden daar zomerse gerechten bij die allemaal gemakkelijk op voorhand te bereiden zijn. Zo bleef er veel tijd over voor de gezellige babbel.
Rabertaart en een frisse frambozen-cheesecake voor bij de koffie en s'avonds lauwwarme zalm-met-broccolli quiche en een Italjaanse quiche met ricotta, met een slaatje en een glaasje witte wijn. Voor het dessert zomerse bessen met ijs en ijsgekoelde sabajon. 


De Italiaanse quiche met ricotta en de frambozen-cheesecake maakte ik al eens eens eerder

Vandaag het recept van de rabarbertaart:



Dit heb je nodig voor een taart van 22 à 24 cm doormeter:
taartdeeg met gist (zelfde recept voor appeltaart)
  • 5 à 6 stengels rabarber
  • 1 volle soeplepel maïzena
  • 2 volle soeplepels fijne suiker
  • bloemsuiker voor de afwerking
  • taartgelei ( aveve )
  • een beetje boter voor de vorm
bereiding:

  • vet de taartvorm in met een beetje boter
  • rol het gerezen deeg uit en bekleed er de taartvorm mee
  • laat nog een 10-tal min. rijzen
  • was ondertussen de rabarber en snijd die in kleine blokjes
  • meng de maïzena met de suiker en strooi dit uit over de taartbodem
  • leg de rabarberstukjes royaal op het taartdeeg ( tijdens het bakken zal het vrijgekomen sap zich binden met het maïzena-suiker mengsel )
  • verwarm de oven voor op 200°C en bak de taart ongeveer 20 min. of tot het deeg mooi bruin is
  • laat de taart op een rooster afkoelen
  • bereid de taartgelei zoals op de verpakking is uitgelegd en breng een laagje aan op de rabarber
  • bestrooi de rand van de taart met bloemsuiker
Morgen het recept voor de quiche met zalm en broccoli.

donderdag 1 augustus 2013

Kleurrijk veldslaatje met gevulde eieren

Dit zomerse slaatje is heerlijk verfrissend bij deze hoge temperaturen.


Dit heb je nodig voor 4 personen:
  • 150 g veldsla
  • 2 wortelen
  • 6 eieren
  • 1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes
  • 1/2 koffielepel vloeibare honing
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 250 g kerstomaten
  • 1 gele paprika
  • 3 el Griekse yoghurt
  • 2 el cashewnoten
  • 1 el balsamicoazijn
  • 1/2 kl mosterd
  • peper en zout
Voorbereiding:
  • kook de eieren hard gedurende een 10-tal minuten
  • maak de blaadjes van de veldsla los en was ze zorgvuldig
  • hak de cashewnoten fijn
  • snij de kerstomaten in twee
  • verwijder de pitjes en witte zaadlijsten uit de paprika en snij in blokjes van 1 cm
  • rasp de wortelen
  • rooster de sesamzaadjes in een pan
  • pel de eieren en snij in de lengte in twee. Haal de eidooiers eruit
Bereiding:
  • doe de dooiers in een kom en prak ze fijn met een vork
  • meng er de Griekse yoghurt onder, de geraspte wortelen en de sesamzaadjes.
  • kruid met peper en zout
  • vul de halve eiwitten met dit mengsel. ( dit gaat gemakkelijk met een spuitzak)
  • meng de olijfolie met de balsamicoazijn, de honing en de mosterd
  • kruid met peper en zout
  • doe de veldsla in een kom, meng er de tomaten, de paprika en de cashewnoten onder
  • verdeel de sla over de borden, besprenkel met de vinaigrette en schik  3 halve eieren per bord
  • serveer met stukje ciabatta

Ik gebruikte een rode paprika i.p.v. een gele, alhoewel deze laatste wel een extra kleurtje zou geven aan het .slaatje

recept: De Volkstuin