Dit heb je nodig :
1. voor het vetdeeg:
- 250 g bloem
- 125 g boter
- 125 g suiker
- 1 ei
- snuifje zout
- vanille
bereiding:
- schep de bloem in een cirkel op een werkvlak
- plaats de zachte boter, de suiker, het ei , het zout en de vanille in het midden
- vermeng dit alles kort met de bloem tot een homogeen deeg
- wikkel het deeg in plasticfolie en leg enkele uren in de koelkast
2. voor de vulling:
- 35 g gesmolten boter
- vanille
- 60 g suiker
- 2 eidooiers
- 10 g aardappelzetmeel
- 3 à 4 appels
- een beetje amandelbroyage ( 50% amandelpoeder + 50% suiker)
- abricozenconfituur voor de afwerking
- bloemsuiker
bereiding van de taart:
- neem een metalen ring van 16 cm doorsnede en bestrijk de binnenkant met gesmolten boter
- rol het vetdeeg uit tot ongeveer 2,5 mm dik, leg volledig over de ring en druk voorzichtig aan
- zet de ring op een bakplaat met bakpapier en prik de vetdeegbodem een aantal keren in met een vork
- strooi een beetje amandelbroyage op de bodem
- schil de appels,snijd in blokjes van ongeveer 1 cm en strooi deze op de bodem
- meng de ingrediënten in bovenstaande volgorde met elkaar en verdeel deze over de taart
- bak op 180°C in 40 à 45 minuten, ontvorm en laat afkoelen
- breng wat abricozenconfituur aan de kook en strijk die over de taart
- bestrooi de taartrand met bloemsuiker
recept uit " Basis gebak en taarten " van C. Declercq.
De hoeveelheid deeg is ruim voldoende maar voor de vulling nam ik de helft meer van ingrediënten.
5 appels heb je toch wel nodig.
Deze taart is ook lauw opgediend lekker met een bolletje vanilleijs
Hij ziet er perfect uit! Jammer dat ik niet een stukje kan proeven ;-)) Het recept lijkt op de Bretonse appeltaart van Cees Holtkamp (zie mijn blog).
BeantwoordenVerwijderenJa, inderdaad Caroline. En die ziet er ook heel lekker uit.
BeantwoordenVerwijderenMmmm...merci de la recette !!
BeantwoordenVerwijderenBonne semaine!!
xxx Maria xxx