crea

dinsdag 1 januari 2013

Exotische sabayon

Dit is een nagerechtje dat heerlijk licht is na een wat zware maaltijd. Als je het fruit op voorhand in blokjes snijdt dan heb je op het moment zelf het gerecht in een tiental minuten bereidt.


Dit heb je nodig voor 4 personen:
  • 500 g exotisch fruit ( mango, kiwi, ananas, meloen ...)
  • sap van 1 sinaasappel
  • 1/4 koffiel. geraspte citroenschil
  • 4 eidooiers
  • 4 eetl. suiker
  • 4 bolletjes vanille-ijs
  • 2 eetl. amandelschilfers
  • een snuifje nootmuskaat
  • een snuifje zwarte peper
bereiding:
  • was en snij het fruit in blokjes of lepel er kleine bolletjes uit
  • rooster de amandelschilfers kort onder de grill of in een pan met antiaanbaklaag
  • doe de eidooiers, de suiker, het sinaasappelsap en de citroenschil in een kookpan met dikke bodem. Kruid met nootmuskaat en zwarte peper.
  • zet de kookpan op een matig vuur en klop het geheel 5 à 8 min. op met de mixer, tot de sabayon heet is ( mag niet koken ) en zeer luchtig is.
  • verdeel het fruit over glazen coupes. Leg er een bolletje vanille-ijs op en overgiet met de warme sabayon. Strooi er wat amandelschilfers over.

Ik maakte de ijsgekoelde variant klaar omdat je die volledig enkele uren op voorhand kan klaarmaken.

  • volg dezelfde bereiding en zet de kookpan met de opgeklopte sabayon in een koudwaterbad. Klop verder tot de sabayon is afgekoeld.
  • klop 1 dl slagroom lichtjes op ( de slagroom moet lopend blijven ) en meng onder de sabayon. 
  • bewaar in de koelkast tot het moment van opdienen
  • giet over het bolletje ijs en het fruit

recept: Colruyt " lekker feesten"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten