crea

vrijdag 27 juli 2012

Metamorfose van een schoenendoos

Dit is ze dan, mijn schoenendoos met een kleedje van rood handgeschept papier en het borduurwerkje met kopjes . Ik denk dat ik er knipsels met recepten ga in opbergen.


Wil je zelf een schoenendoos bekleden dan heb je het volgende nodig:

  • een stevige schoenendoos
  • 2 vellen handgeschept papier ( ca 55 cm x 78 cm )
  • 1 vellen dun en glad , eventueel glanzend papier ( A4 )
  • grijsbordkarton van 1,5 mm dikte voor de passe-partout van het deksel ( grootte = deksel )
  • boekbinderslijm
  • een varkensharen penseel 
  • een pot met water en een oude doek of keukenpapier
  • lintmeter
  • lat , potlood, snijmat en snijmes
  • schaar
  • eventueel een borduurwerkje voor de verfraaiing van het deksel
  • stukje volumevlies
Werkwijze:
begin met het opmeten van de doos en het deksel en noteer de maten.
- voor de bekleding met handgeschept papier:
  • 1 x halve omtrek van de doos + 3cm  en  1 x halve omtrek doos
  • hoogte doos + 3cm
  • buitenbodem doos  - 0,5 cm per zijde
  • 1 x halve omtrek binnenwand doos + 3 cm en 1 x halve omtrek binnenwand doos
  • hoogte binnenwand doos - 0,5 cm
  • binnenbodem doos
  • grootte deksel + 1 cm voor elke zijde ( voor de passe-partout)
  • 1 x halve omtrek deksel + 3cm en 1 x halve omtrek deksel 
  • hoogte deksel + 2 cm
  • grootte binnenkant deksel

    -voor de bekleding met glad papier (zwart)
  • korte en lange zijde binnenwand deksel + 1,5 cm
  • hoogte binnenwand deksel + 1,5 cm 
-voor de passe-partout in grijsbord:
  • grootte deksel - 0,5 cm voor elke zijde
Bekleed doos, deksel en passe-partout

  • snij het handgeschept papier op maat van het te bekleden doosdeel
  • begin met de buitenkant van de doos.
  • beplak eerst de halve buitenwand , 1 lange en 1 korte zijde en plak aan beide kanten de 1,5 cm zodat de andere helft deze kan overlappen . Laat 1,5 cm van het papier oversteken aan de bodem en bovenzijde van de doos. Breng de lijm aan op de doos zelf.


  • knip aan de bovenkant van de doos de hoekjes recht in en aan de bodem in hoekjes van 45°
  • lijm het papier in en plak het naar binnen en op de bodem.


  • bekleed de doos bodem


  • breng de binnenwanden aan


  • Plak het deel voor de bodem in de doos.
  • bekleed de binnenwanden van het deksel met het glad papier. Plak wand per wand , plak telkens aan één zijde 1,5 cm papier op de volgende zijde zodat de wanden elkaar overlappen in de hoeken.


  • bekleed de binnenkant van het deksel


  • nu is de buitenwand van het deksel aan de beurt. Laat alleen aan de bovenkant van het deksel het papier 2 cm oversteken .

  • pas de grootte van het borduurwerkje aan aan deze van het deksel. Knip het volumvlies rondom een paar cm kleiner. Duidt met lijnen het midden van het deksel aan en plak het volumevlies erop. 
  • Leg nu het borduurwerk over het vlies en duidt de plaats ervan aan op het deksel.
  • Plak het borduurwerk vast. 



  • snij de passe-partout en bekleed hem met het handgeschept papier .Trek een kader op 1 cm aan de binnenkant van de opening. Snij het kader uit.




  • knip de hoekjes schuin in en werk af.




  • lijm de passe-partout in en plak hem op de bovenkant van het deksel.



zondag 15 juli 2012

vanille-cheesecake met zomerfruit

Als de zomer niet wil komen dan zetten we toch zelf de zomer op tafel in de vorm van een romige taart boordevol heerlijk zomerfruit. Als ik de beschrijving van de taart mag geloven dan is het een caloriearme taart want als je ze in 16 stukken snijdt dan zou elk stuk goed zijn voor 220 kcal. Dat valt mee.


Dit heb je nodig voor een taart van 26 cm doormeter:
  • 75 g boter + een beetje
  • 3 eieren
  • 85 g + 2 el suiker
  • geraspte schil van een halve citroen (biologisch)
  • 500 g platte kaas
  • 1 pakje vanillepuddingpoeder ( voor 500 ml melk)
  • 150 g aardbeien
  • 150 g rode bessen
  • 150 g bosbessen
  • 250 ml slagroom
  • 1 zakje slagroomversteviger
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 zakje taartina (dr Oetker)
  • 250 ml rodevruchtensap


Bereiding:
  • vet een taartvorm van 26 cm in en bestrooi met bloem
  • smelt de boter op laag vuur
  • klop de eieren, 85 g suiker en de citroenschil in ca. 8 min schuimig
  • roer eerst de platte kaas en het puddingpoeder erdoorheen en vervolgens de vloeibare boter
  • strijk het mengsel in de vorm en bak het geheel 30 à 35 minuten in de oven. 
  • zet de oven uit maar laat de taart nog 10 minuten in de oven staan met de deur geopend.
  • laat de taart afkoelen
  • maak de aardbeien schoon en snij in stukjes
  • was de bosbessen en de rode bessen. Haal de rode bessen met een vork van de takjes
  • klop de slagroom stijf, voeg tijdens het kloppen geleidelijk 1 el suiker, de slagroomversteviger en de vanillesuiker toe
  • bestrijk de taart met de room
  • meng het fruit en verdeel het over de taart, druk het goed in de room
  • meng de taartina met 1 el suiker en het vruchtensap
  • breng het sap al roerende aan de kook en laat het kort afkoelen. 
  • giet de taartina vanaf het midden over de taart
  • zet de taart ca. 1 uur in de koelkast
recept: Koken & Genieten, bakspecial 8

zondag 8 juli 2012

Pinguïns

Onze Jan kreeg van mama en papa een kinderverrekijker als verjaardagscadeau. Als hij bij ons is dan kijkt hij graag naar de vogeltjes door opa's verrekijker. Als je vraagt naar wat hij nu gaat kijken dan zegt hij: ik ga in het bos zoeken naar de pinguïns.

Perfect

Jan is jarig, hij wordt vandaag 3 jaar. Zijn mama heeft een cake gebakken en we eten er samen van. Ik zeg dat ik hem heel lekker en luchtig vind. Klara geeft ook haar mening: " hij smaakt naar het perfecte "

zaterdag 7 juli 2012

Klaar voor de zon !

Mijn dochter kocht alvast een zonnebrand produkt voor baby's mocht de zon toch eens van plan zijn een tijdje te blijven. Bij het produkt kreeg ze ook een baby zonnebrilletje dat we even op Nora's neusje zetten.  Nora liet het allemaal mooi gebeuren en bekeek de wereld door een ...... blauwe bril.