crea

woensdag 16 mei 2012

Aardbeientaart

De aardbeien zijn er weer, dus kon ik niet anders dan een aardbeientaart bakken. Ik gebruikte een vetdeeg voor de taartbodem maar met gistdeeg lukt het ook. De taartbodem moet wel vooraf blind gebakken worden want aardbeien kunnen niet tegen de overwarmte.


Dit heb je nodig: 
  • 250 g bloem
  • 2 g bakpoeder
  • 125 g suiker
  • 125 g boter op kamertemperatuur
  • 1 ei (50 g)
  • 700 g aardbeien
  • 250 g banketbakkersroom
  • 30 g bloemsuiker
  • 220 g slagroom
  • afdek gelei (Aveve)
Bereiding:

bereid eerst de banketbakkersroom:
  • los 50 g puddingpoeder en 1 eidooier op in 1 dl melk
  • zet 4 dl melk met 125 g suiker op het vuur en breng aan de kook
  • giet een deel van de kokende melk bij het puddingmengsel en roer goed 
  • Voeg dit mengsel bij de rest van de melk en laat al roerend kort doorkoken
  • stort onmiddellijk uit in een schaal en dek onmiddellijk af met platicfolie
  • laat snel afkoelen in de koelkast
Bereid het deeg en werk de taart af
  • meng de boter met de suiker, voeg het ei toe en meng goed
  • zeef de bloem met het bakpoeder boven dit mengsel , meng en kneed tot een vast deeg.
  • verpak in plasticfolie en leg 30 min in de koelkast
  • rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 3 mm. 
  • bekleed een taartvorm van 26 à 28 cm doormeter met het deeg
  • dek het deeg af met aluminiumfolie en bedek met gedroogde erwten, rijstkorrels of bakparels
  • bak de deegvorm af op 180° gedurende 30 min. ( = blindbakken)
  • verwijder de folie met de erwten, ontvorm de taart en laat afkoelen op een taartrooster
  • klop de slagroom met de bloemsuiker stijf en schep voorzichtig onder 250g afgewogen banketbakkersroom
  • bedek hiermeer de voorgebakken taartvorm
  • halveer de aardbeien en leg deze op de room
  • bestrijk de aarbeien met de taartgelei
  • zet de taart in de koelkast en dien koel op
Het recept haalde ik gedeeltelijk uit " Bakboek, de klassiekers " en uit " Basic brood ". 
Je kan de taart ook gewoon vullen met de banketbakkersroom maar met de slagroom eronder gemengd is de taart veel luchtiger.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten