crea

woensdag 21 maart 2012

kokersjaals

Gisteren hielp ik de dames met het afwerken van hun kokersjaal in dubbelzijdige ajour. Het resultaat zie je in deze kleurrijke fotocollage gemaakt door Irene Gijbels die trouw tijdens iedere les komt fotograferen.Bedankt Irene, je hebt dat weer mooi gedaan.

7 opmerkingen:

  1. Beste Emmy, geïnspireerd door jouw blog en met het KVLV-boek bij de hand, ben ik ook begonnen met het breien van een sjaal in dubbelzijdige ajour, maar ik vrees dat ik aan het patroon niet zo goed uit kan... Er staat dat je 56 steken moet opzetten. Aan het begin en einde van de naald brei je 2 rechtse steken, blijven er 52 over voor het patroon dat uit 6 steken in totaal bestaat, dit komt toch niet uit? Er blijven bij mij 2 steken over en ik heb geen idee of dit zo 'hoort' of dat ik iets fout doe... Ik hoop dat jij mij kan verder helpen! Groetjes en doe zo verder met jouw blog!!
    Hilde

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag Hilde, fijn dat je op mijn blog komt kijken. Voor de sjaal in dubbelzijdig ajour moet je werken met een veelvoud van 8 steken + 2 kantsteken links en rechts (=4st). Ik laat het zo uittellen en merkte niet dat die 56 steken niet klopten. Het moet dus zijn: 56st + 4 = 60steken. Voor de kokersjaals hebben we minder steken genomen omdat hij anders te zwaar wordt als hij een paar keer rond het hoofd is gedraaid. Dus bvb. 44st of 52st.(voor dunne garens zoals kant-en kousengarens). Laat je me weten of het gelukt is?
      veel succes!

      Verwijderen
    2. Heel erg bedankt voor je uitleg! Ik probeer het meteen uit! Een kokersjaal lijkt mij ook leuker en eens een keer wat anders dan een gewone sjaal. Ik heb mooie katoen gevonden: Katia 'Bombay' in verschillende schakeringen blauw (voor breinaald nr 3). Het is leuk om iedere keer een nieuw tint te zien verschijnen tijdens het breien, vind ik. Ik hou je op de hoogte! Nog een fijne en hopelijk zonnige zondag!

      Verwijderen
    3. Hilde, als je een kokersjaal wil breien dan zet je best de steken op met een haaknaald en met een katoenen draad in een heel andere kleur dan voor het breiwerk: Haak een ketting met het aantal gewenste steken, zet die steken op een breinaald . Brei dan met je garen voor de sjaal. Dat doe je zo omdat je de "opzet" steken voor het in elkaar mazen weer op een breinaald moet zetten. Met eenzelfde draad als deze van het breiwerk zie je niet welke steken dat zijn.
      Succes en ook een leuke zondag

      Verwijderen
  2. Oei, jouw laatste tip heb ik te laat gelezen, vrees ik. Het goede nieuws is wel dat ik, naast genieten van het zonnetje, vandaag al zo'n 15cm gebreid heb! De ajoursteken zitten nu in mijn vingers en ik ben tevreden van het resultaat tot dusver: lekker luchtig en zomers. Ik heb wel de eerste 4 naalden in een andere kleur katoen gebreid met de bedoeling die draad later uit te halen en alsnog de steken aan elkaar te mazen (hier heb ik nog geen ervaring mee, spannend dus!). Is 158cm voldoende voor een kokersjaal, denk je? Nogmaals heel erg bedankt voor je hulp, Emmy!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mijn sjaal is 135cm lang en ik kan hem gemakkelijk 2 keer rond de hals draaien. Met die opzet van jou zal het ook wel lukken.
    succes!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. JEHM van Roekel16 april 2012 om 06:27

      Ik heb zojuist een ajourtrui gebreid met Bombay en heb nog best veel materiaal over.
      Enthousiast geworden door de blog, wil ik er graag een kokersjaal bij breien.
      Wie kan me helpen aan het ajourpatroontje?
      Ik sta namelijk te popelen om te beginnen!
      Ik ben een geoefende breister en woon in Drenthe Nederland.

      Verwijderen