crea

zaterdag 31 maart 2012

Roggeverdommeke

Vorig weekend was ik in Antwerpen en daar wandelde ik weer langs het piepkleine bakkerijtje met de lekkere roggeverdommekes in de etalage. Meestal staan de klanten er buiten aan te schuiven voor al de lekkernijen. Bij het zien van die kleine broodjes kreeg ik zin om ze ook eens te bakken.
In één van mijn boeken , "bakboek, de klassiekers", vond ik het recept om dat broodje te bakken.


nodig voor 1 brood van 500 g :

  • 100 g tarwebloem
  • 100 g roggemeel
  • 20g verse gist
  • 120 ml koud water
  • 7 g zout
  • 3 g suiker
  • 20 g boter
  • 15 g boter of broodbereidingsmiddel
  • 100 g rozijnen
  • 20 g krenten
bereiding :
  • week de rozijnen en de krenten 30' in water, spoel ze af en dep ze goed droog.
  • maak het deeg bij voorkeur in een keukenrobot en laat 15 à 20' kneden 
  • na 10' moet het deeg een bol beginnen vormen, zo niet , voeg dan wat tarwebloem toe.
  • laat het deeg 30' rijzen
  • strooi bloem op tafel , leg het deeg erop en meng er de rozijnen en krenten onder .
  • bol het deeg op en laat 20' rijzen.
  • bol opnieuw op, druk de bovenzijde in tarwebloem of roggemeel en leg de deegbol op een bakplaat.
  • Dek af met een licht vochtige handdoek en laat nog 40 à 50' rijzen.
  • bak het brood in een voorverwarmde oven van 200° gedurende 35 à 40'.
  • haal uit de oven en laat afkoelen op een rooster. 
Bij gebrek aan donkere sultana rozijnen gebruikte ik blonde rozijnen en krenten. Dat verandert niets aan de smaak want ik vind ze heerlijk. De verhouding rozijnen en krenten kan naar wens aangepast worden.

zondag 25 maart 2012

stekelbessentaart

Deze morgen nog vlug een stekelbessentaart gebakken. Bij nazicht van onze diepvriesinhoud vond ik nog een zakje stekelbessen die ik vorige zomer invroor. Ik plukte ze onrijp en dus nog heel vast met de bedoeling er een taart van te bakken. Als je ze rijp plukt dan barsten ze helemaal stuk tijdens het bakken en houd je alleen moes over, wat er niet smakelijk uitziet. Ik zorg er ook altijd voor dat ik taartdeeg met gist in de diepvries in voorraad heb. Dat maak ik als volgt:  ipv het recept (zie bij appeltaart) voor één taart, bereid ik het deeg met 1kg bloem. Dat laat ik niet rijzen maar verdeel het onmiddellijk in porties van ongeveeg 350g en verpak dat in alluminium folie. Ik laat alles invriezen en als ik een taart wil bakken dan laat ik het deeg gewoon ontdooien en rijzen en verwerk het verder volgens de taart die ik wil bakken. Als ik op zondagmorgen wil bakken dan leg ik de avond ervoor het deeg in de koelkast.
 Van deze totale hoeveelheid deeg kan je vijf grote taarten en één kleine taart bakken.



recept stekelbessentaart:

  • taartdeeg voor een middelgrote taart
  • 500g bevrozen stekelbessen
  • 4 eetlepels fijne suiker en een beetje om over de vruchten te strooien
  • 3 volle eetlepels maïzena
  • bloemsuiker
  • taartgelei ( aveve)


bereiding:


  • laat het deeg 30' rijzen, kneed opnieuw, rol uit en bekleed de taartvorm
  • laat het deeg 15' rijzen
  • meng de suiker met de maïzena en strooi op het deeg
  • leg de bessen op het deeg en bestrooi met nog wat suiker
  • bak de taart in een voorverwarmde oven van 200° gedurende ca 30'. 
  • de bessen laten veel sap los dat zich zal binden met het maïzenamengsel 
  • ontvorm de taart en laat afkoelen op een rooster
  • werk af met taartgelei en bestrooi de deegrand rijkelijk met bloemsuiker






vrijdag 23 maart 2012

patisserie

Met Kerstmis kreeg ik een boekenbon cadeau, wat ik altijd graag heb. Ik heb lang geaarzeld vooraleer ik de bon inruilde voor een boek. Leesboeken koop ik nooit want die leen ik wel in de bibliotheek. Het ging dus om een boek over crea , koken of bakken. En ja, dat laatste heeft gewonnen. Ik weet het, ik zal nooit alle recepten kunnen uitproberen, maar ik lees graag recepten. Je zult het eigenaardig vinden maar het is zo.
Dus dit is het lijvig boek:"patisserie " van Christophe Felder.

woensdag 21 maart 2012

kokersjaals

Gisteren hielp ik de dames met het afwerken van hun kokersjaal in dubbelzijdige ajour. Het resultaat zie je in deze kleurrijke fotocollage gemaakt door Irene Gijbels die trouw tijdens iedere les komt fotograferen.Bedankt Irene, je hebt dat weer mooi gedaan.

maandag 19 maart 2012

Log Cabin


Deze quilt die in mijn living hangt is inderdaad gemaakt volgens de log cabin techniek. Kenners van patchwork zullen zeker zien dat hij helemaal afwijkt van het principe. De quilt is samengesteld met 42 vierkanten van 20cm op 20cm . Normaal heeft elk vierkant een kleiner vierkantje als midden en diagonaalsgewijs een donkere en lichte kleurhelft. Ik gebruikte hier maar twee kleuren , gedempte beige-oker en een sienna bruin. Ik nam, om de juiste kleurtoon te vinden, een zetelkussen en een resterende tegel mee om de stoffen te kopen. Het resultaat is zo in harmonie met de kleuren van het interieur.

dinsdag 13 maart 2012

Kaastaart

Onze kvlv afdeling organiseerde gisteren voor de derde maal op rij de "55 plus" dag voor de leden van het gewest Diest.
Daarbij konden de gasten zich bedienen van het hartig- en zoet buffet. Praktisch alles bakten we zelf . We verdeelden het bakwerk onder vier dames waarvan ik er één was. Ik bakte vier grote platte hartige broden waarvan ik de beschrijving al eerder gaf en vier kaastaarten. Hier het recept van deze taart.


Dit heb je nodig :

  • een taartvorm van 27cm doormeter en 3cm hoogte met losse bodem
  • gistdeeg ( zie voor de benodigdheden en werkwijze bij " de appeltaart ")

  • 500gr platte kaas (kwark)
  • 150g fijne suiker
  • 3 grote eieren
  • 1 lepel vanille puddingpoeder
  • 1 zakje vanille suiker
Werkwijze:
  • verwarm de oven op 185°
  • klop de eidooiers met de suikers tot een wit-gele schuimige massa
  • voeg de platte kaas en het puddingpoeder erbij en meng tot een glad geheel
  • klop de eiwitten stijf en meng voorzichtig onder het kaasmengsel
  • vet de taartvorm in en rol het gerezen gistdeeg dun uit
  • bekleed de vorm met de deeglap
  • laat het deeg niet meer rijzen en giet onmiddellijk de kaas op het deeg
  • bak de taart ca.30' à 40' 
  • controleer of de taart goed stevig is en ontvorm ze
  • laat afkoelen en dien op



zondag 11 maart 2012

Kappers in spe

Gisteren waren we bij onze zoon voor een paar uurtjes babysit. Klara en Lena wilden graag kappertje spelen met oma en opa als model. Borstels, haarspeldjes en elastiekjes kwamen te voorschijn en er werd lustig op los gewerkt. Soms ook wel een pijnlijke bedoening . Lena, mijn kapster, borstelde mijn haar vanuit de kruin naar alle kanten en aan de voorkant tot voor mijn ogen . Ze bekijkt me , schiet in de lach en zegt: oma, je bent precies een strandbal !  ???????????????????

vrijdag 9 maart 2012

Het gouden ei

Pasen is in zicht en dus tijd voor een paasdecoratie. Vorig jaar maakte ik ter voorbereiding van de lessen " design schalen in gips" ook dit ei. De basis van dit ei bestaat uit een cirkel losgeweven stof die, gedrenkt in aangemaakt harsgips, op een ballon wordt gladgestreken. Na het drogen schilderde ik de buitenkant van het ei met witte latexverf en kreeg de binnenkant een laagje bladgoud. Samen met de eitjes in piepschuim, ook met een laagje bladgoud, pronken ze in de zelfgemaakte gipsen schaal.

maandag 5 maart 2012

Hélène gebak


Juist ja, Hélène wijst volgens het vakjargon op het gebruik van chocolade en peren. Dat is voor dit gebak niet anders.
Vorig jaar waren we met verlof in het Zwarte Woud en zoals gewoonlijk ging ik daar ook snuffelen in de boeken en tijdschriften. Ik vond er een heel interessant tijdschrift , Lisa - Kochen&Backen Sweet Dreams, met allemaal bakrecepten voor de herfst. Heel veel met fruit zoals pruimen, appels, peren, kweeperen, pompoen en noten. Het recept van dit gebak vond ik in dit tijdschrift.
Nodig:
  • - 250 g suiker
  • - 5 peren
  • - sap van 1 citroen
  • - 150g bittere pure chocolade
  • - 200 g slagroom
  • - 150 g boter
  • - 5 eieren
  • - 300 g bloem
  • - 1 pakje bakpoeder
  • - 3 el cacaopoeder
  • - 150 g couverture chocolade
  • - naar wens chocolade schilfers
Bereiding:
  • Was, schil en halveer de peren
  • Laat de peren 5 min koken in 250ml water met 50g suiker en het citroensap
  • Neem de peren uit de kookpot en laat afkoelen
  • Verwarm de slagroom en smelt hierin de chocolade , laat afkoelen
  • Klop de boter met de rest van de suiker schuimig . Voeg er de eieren , de bloem , bakpoeder en het cacaopoeder bij en mix goed
  • Giet het afgekoelde slagroom-chocolade mengsel erbij en meng tot een glad deeg
  • Vet een springvorm van 28cm doormeter in en giet het deeg erin
  • leg de halve peren op het deeg
  • Laat 50 à 55 min bakken op 180 °
  • Controleer de gaarheid en laat zo nodig nog even verder bakken
  • Stort het gebak op een rooster en laat afkoelen
  • Smelt de couverture chocolade au bain-marie en giet over de taart, versier eventueel met de chocolade schilfers

donderdag 1 maart 2012

Nora

Ons Nora ziet er op haar tweede dag al heel wat beter uit. Is het geen schatje ?