crea

dinsdag 31 januari 2012

zijden sjaals marmeren.

De eeuwenoude marmer techniek haalde ik van onder het stof en paste hem toe op zijden sjaals. De techniek, van oorsprong uit Perzië en Turkije, werd vooral gebruikt door boekbinders.

Voor een goed resultaat ga je eerst de zijde beitsen. Het beitsen bevorderd het opnemen van de verf door de zijde. Los hiervoor 80gr aluin op in 1l kokend water dat je laat afkoelen. Dompel dan de zijde onder in het beitsbad en hang de stof te drogen op een waslijn.
Om te marmeren heb je een bak nodig die iets groter is dan het stuk stof dat je wil marmeren. Voor een sjaal van 90cm op 90cm moet de bak ca. 95cm op 95cm groot zijn en 8cm hoog. Je kan die bak zelf maken door  in een houten raam met die hoogte een groo plastiek vel te plaatsen. Daarin giet je aangemaakt behangerslijm (25 à 30 liter) voor sterk behang (zie op verpakking) dat je 30' liet rusten. Op dit oppervlak druppel je de verf. Ik gebruik marmerverf voor papier en stof van het merk Pebeo. Met een kam of een satéstokje breng je de verf in beweging waardoor er stromingsvormen en patronen onstaan.
Leg dan de stof, zonder plooien en heel glad, op het zo ontstane patroon. Verwijder de zijde van zodra de verf is opgenomen en spoel deze in water zonder te wrijven . Hang de stof te drogen op een waslijn.
Door het werkstuk aan de achterkant te strijken, fixeer je alles.
Voor de afwerking stikte ik de sjaals in een driehoek en naaide er met de hand een konijnenbont lintje aan.

zondag 29 januari 2012

Nog een vijftal weken !

Dit weekend waren we bij onze dochter en schoonzoon. Nog een vijftal weken moeten we wachten vooraleer we zullen weten of het een meisje of een jongen is. Spannend ! Dus was het helpen met wassen, strijken en opbergen van de eerste kleedjes en het aankleden van het bedje. Kwestie van niet voor een verrassing komen te staan want onze oudste zoon kondigde zich aan op zeven en een halve maand en ik was er toen helemaal niet klaar voor. 


Klara wist een tijdje geleden al wat het kindje zou worden : ik weet het mama! een jongen ................................................................................of een meisje !

vrijdag 27 januari 2012

marmeren

Nog even onder het motief de woorden "'t Vingerhoedje" en "marmertechniek" schrijven en de 100 kaarten voor de tombola van onze tentoonstelling zijn klaar.
Marmeren is een eeuwenoude techniek uit Perzië en Turkije die vooral bekend was bij boekbinders.
Ik marmerde op zijde en plakte met dubbelzijdige kleeffolie de motiefjes op witte kaarten.

woensdag 25 januari 2012

De verrassing

Even terug naar zondag 8 januari.We vieren samen het nieuwe jaar. Plots worden wij, opa en oma, naast elkaar in een zetel gezet en komen zes handjes aangedragen met een grote doos verpakt in geschenk papier met strik. Langzaam en onder glunderende blikken pakken we uit . En dan verschijnt een doos, niet zo maar één, maar een knutseldoos. Ze moeten er enkele uren mee zoet zijn geweest.  Ze is beplakt met tekeningen, knutsels en knipsels en aangemoedigd door de schatten maken we ze open. Dan begint onze zoektocht door een hele hoop zelf gescheurde fijne papier slierten. En daar, daar op de bodem vinden we hem: de bon. Dank je wel Klara, Lena en Jan. Opa en oma zijn er heel blij mee. En natuurlijk ook met de mooie doos !


dinsdag 24 januari 2012

regenboog harmonie

Met kerstmis kregen wij dit versje en gekleurd hartje van kleindochter Lien. Met de regenboog kleurtjes mooi harmonisch verdeeld over alle vlakjes deed ze ons hart wat sneller kloppen . We zullen er goed zorg voor dragen Lien

maandag 23 januari 2012

pannenkoeken dag

Op 2 februari, Maria-Lichtmis, worden volgens de traditie pannenkoeken gebakken. Ook in onze kvlv afdeling worden in deze periode de pannen boven gehaald en organiseren we een pannenkoeken- en smoutebollen dag . Daarbij maken we van deze gelegenheid gebruik om het nieuwe jaarprogramma voor te stellen aan de leden. Ik wil toch graag onze secretaresse Irene Gijbels een welverdiende pluim geven want zij zorgt voor al het drukwerk( affiches, prijs- en andere lijsten...) en nog zoveeeeeeeeeeeeel meer. Bedankt Irene!


donderdag 19 januari 2012

confituur


We zijn door onze voorraad confituur en dus maakte ik er vanmorgen van blauwbessen en pruimen.
We hebben in onze tuin bessenstruiken die ons in de zomer stekelbessen, rode- en blauwbessen leveren. Ik vries er een hoeveelheid van in en kan dan in de winter verse confituur van maken. Een paar kilo pruimen koop ik. Als de struiken niet genoeg blauwbessen leveren dan kunnen we terecht bij de bleuberry fields in Koersel.
Je kan er in het seizoen bessen kopen die je ook zelf mag plukken.
Voor een minder zoete smaak voeg ik wat rode bessen sap toe en gebruik ik maar 500gr suiker op 1kg fruit.

Dit heb je nodig:
  • 800gr blauwbessen
  • 500gr rode bessen
  • 1 pakje pec plus (Imperial)
  • 500gr suiker



Zo ga je te werk: 
  • kook de rode bessen tot ze gaar zijn
  • giet ze in een zeef en zet deze op een beker
  • wrijf met een lepel de bessen tot pulp en vang het sap op
  • weeg 200gr sap af, voeg bij de blauwbessen en doe alles in een grote kookpot samen met de pec plus
  • breng aan de kook en laat de bessen garen, roer af en toe
  • voeg de suiker toe en laat 1min koken
  • schep in potjes die je onmiddellijk afsluit




Voor de pruimen confituur voeg je bij de vruchten de rest van de rode bessensap en 1dl water en ga je op dezelfde manier te werk als bij de blauwbessen.


Succes !

woensdag 18 januari 2012

brei accessoires

Gewapend met deze gebreide sjaals en mutsen trek ik binnenkort naar de afdelingen voor de cursus "accessoires breien met nieuwe steken". Ook de kokersjaals in dubbelzijdige ajour mogen mee.

dinsdag 17 januari 2012

130 maal bont

Bont is deze winter volop in het modebeeld aanwezig. Voor de feestdagen breide ik deze sjaal in merinowol voor mij en mijn dochter,  met rondom 130 konijnenbont bolletjes. De bolletjes zijn voorzien van een elastisch lusje en ze worden door middel van haakwerk aan de sjaal bevestigd.  De sjaal is aangenaam om te dragen, warm en mooi op een kleedje. Ik brei hem nu een derde keer als cadeau voor iemand die hem ook graag ziet en van wie ik weet dat ze er blij mee is. Gelukkig zijn de winteravonden lang.

model Thelma van Katia
                                                            

maandag 16 januari 2012

wel of niet

Vorige woensdag waren Klara, Lena en Jan een paar uurtjes hier.
Lena: oma, ik denk dat Jan (2,5) kaka heeft gedaan.
Ik controleer de toestand en zie dat het loos alarm is.
Dat is buiten Klara gerekend:
Klara: Ik zal ook eens voelen oma. En dan: Jawel oma, want er zitten balletjes in zijn broek.

zaterdag 14 januari 2012

bedankt kvlv

Met 8 waren we gisteren vertegenwoordigd op het congres voor bestuursleden in de Lotto Arena in Antwerpen. 5000 vrouwen kregen een 3 uur durend grandioos spectakel te zien met heel wat bekende gezichten : Jeroen Meus , Debbie en Nancy, Udo, Free Souffriau ea . Met als afsluiter het afscheid van nationaal voorzitster Carla Durlet en een champagne tractatie voor iedereen. Bedankt kvlv dat we dit spetterend feest mochten meemaken.

Irene was zoals gewoonlijk fotograaf van dienst en maakte deze collage. Bedankt Irene !

donderdag 12 januari 2012

kokersjaals

Deze sjaals in dubbelzijdige ajour, heb ik gebreid voor de lessen "accessoires breien met nieuwe steken".Ik gebruikte verschillende garens voor een ander resultaat. 
Als je begin en einde van de sjaal aan elkaar maast, dan heb je een modische kokersjaal. Bij de dubbelzijdige ajoursteek heb je geen rechte- of averechte kant zodat je de sjaal in elkaar kan draaien zonder dat het storend werkt voor het uitzicht van de steek. Het steken telpatroon vind je terug in de nieuwe kvlv uitgave "accessoires zelfgemaakt". In onze afdeling kan je de sjaal komen breien op dinsdag 7 en 28 februari. Kom je ook ? 

dinsdag 10 januari 2012

fier op mijn petekind

Anja is de jongste dochter van mijn broer en mijn petekind. Ze woont met haar man in Los Angeles waar ze veel succes heeft met haar geschilderde vrouwen portretten. Enkele van haar werken zie je hier. Wil je meer ontdekken over haar kijk dan op Anja.V


Sluit je ook aan bij de fanclub ?

maandag 9 januari 2012

design schalen in gips

Vorig jaar werd ik gevraagd om samen met Helena en onder het wakende- en keurende oog van Christine, design schalen te ontwerpen voor een cursus van twee lessen "design schalen in gips". Ontwerpen is altijd een uitdaging, want je begint tenslotte van niets. We testen eerst verschillende soorten gips en kozen voor het harsgips omwille van de hardheid om er verder mee te werken. Geleidelijk aan kregen de schalen hun vorm, bepaalden we de afwerking (schilderen en verftechnieken ) en schreven we mee aan de teksten voor de handleiding en het boek "creatief talent"

Voor grotere weergave klik op de foto
In onze afdeling staan deze lessen in oktober op het programma.Voor meer info: kvlv Deurne-Diest


zondag 8 januari 2012

schaapjes in de wei, mèèèèh

Deze schaapjes maakte ik als voorbereiding voor de lessen "schaapjes weven". Ze zijn een ontwerp van Rita Deknopper, vilt kunstenaar. In onze afdeling gaan de lessen door op woensdag 25 januari en 1 februari. Wil je deelnemen schrijf je dan vlug in. Voor meer informatie kijk op kvlv Deurne.

zaterdag 7 januari 2012

bedankt Irene

Een tijdje geleden maakte ik kennis met een blog en was er meteen weg van. Ik sprak erover met Irene,  onze kvlv secretaresse, computer crack en mijn buurvrouw. Dat was nog iets voor jou, merkte ze op. Ik zal het eens bekijken. We zijn nu 8 dagen verder en in die dagen  leerde ze mij bloggen. Wat heb ik veel geleerd Irene. Vanharte bedankt. Je bent een schat.

warme mokken

Bij de vorige tentoonstellingen van onze handwerkgroep 't Vingerhoedje maakten we alle tombola prijzen zelf. Voor de volgende in oktober dit najaar is dat niet anders. De mok met een warm jasje maakt er deel van uit. Wil je zelf komen kijken dan ben je bij deze uitgenodigd. Je hoort nog van ons.

vrijdag 6 januari 2012

passie voor bakken

Vorig jaar kocht ik 3 boeken over bakken. Alhoewel ik na de vorige aankoop (bijna) gezworen had dat het de laatste was ben ik toch bezweken. Basic brood, basic gebak en taarten en  basic patisserie vind ik echt de max. Ze zijn geschreven door leraars aan de Brugse Bakkerijschool Ter Groene Poorte. Wat ik zo interessant vind in de boeken is de duidelijkheid en de stap-voor-stap foto's. Morgen bak ik de rolbiscuit.

logeren

Na een nachtje logeren is Klara nog even bij ons komen liggen voor wij samen opstaan.
Klara: opa, doe het licht eens aan want je hebt mijn tand die los staat nog niet gezien.
Ik: maar opa kan de tand toch zien als we opstaan.
Klara: oma, dan is het te laat want dan zit mijn tand misschien in mijn boterham.


Klara verzint een mopje en opa zegt: zo kan je van alles een mopje maken, zoals: het is bruin en het zit op een tak.
Klara:opa, maar zo werkt dat niet !

donderdag 5 januari 2012

Spelen met kleuren

Complementaire kleuren behoren tot mijn favorieten. Het zijn de kleuren die in de kleurencirkel met de tegenoverliggende kleur een paar vormen. Zo heb je geel met violet, blauw met oranje en rood met groen.
Onderling met elkaar gemengd, krijg je de mooiste kleur schakeringen. Voor de toenmalige kvlv borduur academie maakte ik een studie met deze complimentaire paren. Bedoeling was een gamma van borduurgarens samen te stellen van de merken DMC en Anchor waarmee werd geborduurd.

Ik werkte als volgt: op zijden stof tekende ik 3 rasters van 10cm op 33cm. Die deelde ik op in 12 vakjes van 3cm.
Als verf nam ik Toba , een transparante inkt voor het beschilderen van zijde.De buitenste vakjes reserveerde ik voor de complementaire kleuren zelf, dus geel en violet. Voor het 2de vakje , beginnend achter geel: 9 druppels geel + 1 druppel violet en telkens voor de volgende vakjes het aantal druppels geel verminderen en het violet vermeerden. Dus 8dr geel + 2dr violet, 7dr geel + 3 dr violet enz.
Voor de andere kleuren werkte ik op dezelfde manier.



woensdag 4 januari 2012

Nieuwjaar vieren met z'n allen


Zondag komt de hele bende op bezoek. De kleinkinderen lezen dan hun nieuwjaarsbriefjes voor. Daarom bakte ik vandaag hartige platte broden. Ze worden ingevrozen en blijven in de diepvries tot zondag. Ik laat ze een enkele uurtjes ontdooien. Net voor het opdienen gaan ze nog een paar minuten in een oven van 220°, eventueel nog extra voorzien van gemalen kaas. Ik snijd ze dan in kleinere stukken en ze worden gewoon uit het vuistje verorberd en gesmaakt  door groot en klein. Ik maakte er met verschillend hartig beleg: met ui, spek en kaas ; met rode pesto , ui en kaas ; met tomaat, en mozarella kaas;  met blokjes appel, geitekaas en honing.

Dit heb je nodig voor 2 broodjes van ca 350 g elk
: ( afgebakken )
  • 200g witte bloem
  • 100g fijn tarwemeel
  • 180g koud water
  • 18g verse gist
  • 10g boter
  • 5g zout
  • olijfolie
bewerkte ingrediënten lijst uit basic brood 

voor het beleg:
  • 1 dikke ui (in kleine stukjes gesneden)
  • 75g stukjes spek
  • 3 lepels rode pesto
  • 100g gemalen kaas of meer naar smaak
bereiding:

  • meng en kneed de ingrediënten met de hand of in de keukenmachine.
  • laat 30' rijzen op een warme plaats onder een doek
  • sla het deeg plat en kneed door
  • verdeel het deeg in twee en maak er bolletjes van. .    


  • rol met een deegrol elk bolletje uit tot een ovale deeglap








  • laat 20' rijzen 
  • duw met de vingers putjes in het deeg







  • verwarm de oven op 220°
  • beleg het ene broodje met de ui, het spek en de kaas en bestrijk het andere deeg met de pesto, leg de stukjes ui  en de kaas erop
  • giet wat olijfolie over de zijkanten van het deeg
  • bak de broodjes 20'. De oven gaart de ui en de spekjes


Nieuwe KVLV uitgaven


Accessoires zelfgemaakt!
Met ‘Accessoires zelfgemaakt!’ maak je schitterende accessoires gewoon zelf. Originele beursjes en tasjes met ouderwetse beugelsluiting naai je in een handomdraai. Een luierzak, een picknicktas of nog veel meer in hippe stofjes naai je met de hulp van de naaimachine. Breiliefhebbers, ervaren of onervaren, worden verwend met sjaals in alle maten en variëteiten, mutsen, handwarmers of tasjes.



Creatief talent
In ‘Creatief talent’ vind je prachtige creaties om zelf te maken. Geweven schaapjes passen perfect in een eigentijdse ambachtelijke stijl. Een prachtige collectie gipsen designschalen brengen sfeer in elke ruimte. Heerlijk geurende rozen en hun symboliek verwerk je in strakke of romantische creaties. Met een lekker vogelbuffet help je de vogels de winter door. Bloemcreaties, geschikt in, op of rond decoratief glaswerk, fleuren je interieur op. Met de hulp van heldere uitleg, prachtige foto’s en je eigen creatief talent, maak je al deze creaties gewoon zelf.



Hartig & Zoet
Het verrassende kookboek ‘Hartig & Zoet’ bundelt gevarieerde recepten uit het culinaire KVLV-aanbod. Met slechts 5 ingrediënten tover je in een handomdraai een heerlijke maaltijd tevoorschijn. Twee keer per week vis op tafel zetten, is een makkie dankzij de verleidelijk lekkere en veelzijdigde visrecepten. Verder fleuren groenten met smaakvolle combinaties en verrassende bereidingswijzen elke maaltijd op. Je kunt ook mee op ontdekking in de Scandinavische keuken, die uitblinkt door haar eenvoud en milde smaak. Heerlijk bij de koffie zijn koekjes en cakejes, zo lekker dat niemand eraan kan weerstaan. Geniet van deze nieuwe, doenbare maar vooral lekkere recepten.

Kinderpraat

In deze rubriek lees je over de uitlatingen van de kleinkinderen. Dat levert heel wat plezierige momenten op die ik wil bewaren voor later.


Lien (toen 6) bleef eens bij ons eten en opa vroeg: en Lien, wat heb je geleerd op school? Lien bekeek mij met een blik van verstandhouding en antwoordde dan: opa, wij zijn nu wel aan het eten hè.

vorige kerst vroeg mijn schoondochter de mening van Klara (6) nadat ze de kerstboom had versierd. Ze hing er veel kleine kindvriendelijke houten en andere figuurtjes in. Klara bekeek de boom en zei: mama, het is er over !

In een gesprekje met Lena (5) zeg ik op een moment: oei, dat zal moeilijk gaan. Waarna Lena antwoordt: oma, moeilijk gaat ook !

Lena is blijven logeren en is met de play-mobiel aan het spelen. Opa zegt : maak maar een mooie school, Lena. Lena: ik doe mijn best opa !

Deze morgen is Lena aan het fluiten. Opa vraagt: wie heeft jou leren fluiten, Lena?  Lena: ik kan fluiten omdat ik veel kaas gegeten heb, opa !

Klara en Lena nemen tijdens hun vakantie in het buitenland deel aan de kinderanimatie . Klara vertelt achteraf over de spelletjes die ze deden en merkt op dat er ook een "rechtscheiter" was


KVLV kerstfeest

Kalkoen in kerrie met gevuld appeltje (voor 4 pers.)          

800 g kalkoengebraad of kalkoenhaasje
4 kleine appels
50 g bleke rozijnen
5 gedroogde abricozen
1/2de citroen
2 sjalottes
1,5 dl sherry
6 dl lichte room
1 blokje kippenbouillon
1/2de buisje saffraandraadjes
1 koffielepel kerry
2 eetl boter
1 eetl zonnebloemolie
instantsausbinder


Bereiding:
  • Snij de abricozen in kleine stukjes
  • Laat ze samen met de rozijnen enkele uren wellen in de sherry. Laat uitlekken en hou de sherry bij.
  • Snij het vlees in kleinere blokken
  • Snij de sjalotten in fijne reepjes
  • Verhit de vetstof en kleur de blokken vlees aan alle kanten goudbruin.(niet garen)
  • Haal het vlees uit de pan en schik in een ovenschotel
  • Laat de sjalotten bakken in dezelfde pan
  • Blus met de sherry
  • Voeg de room toe samen met het bouillonblokje, de kerry en saffraan
  • Laat alles roerend doorkoken en bind met de instantsausbinder
  • Giet de saus over het vlees en laat rusten
  • Snij het hoedje van de appels, laat het steeltje eraan, verwijder het klokhuis en hol een beetje verder uit. Snij een heel klein stukje af van de onderkant zodat de appel beter blijft staan.  Strijk hem in met gesmolten boter en prik enkele keren in de schil. Besprenkel de appel aan de binnenkant met citroensap. Zet ze in een ingevette ovenschotel en vul ze met de rozijnen en abricozen. Zet het hoedje er terug op.
  •  Schuif de appels in de oven van 200° C en laat 40 min bakken. Laat het vlees in de oven (200°) 20 à 25 min bakken (afhankelijk van de dikte van het vlees
  • Is de saus te lopend na het bakken, voeg dan een beetje instantsausbinder toe en laat even doorkoken
  • Dien op met kroketjes of denappeltjes.


vanille bavarois met mangosaus ( voor 5 à 6 pers.)


250 ml melk
2 eidooiers
1 zakje vanille suiker
90g suiker
20 g puddingpoeder vanille
250 ml room
200 ml mangosap
1 afgestreken koffielepel maïzena



Bereiding:
  • los de maïzena op in een beetje sap
  • verwarm het sap , breng aan de kook en voeg de maïzena toe,laat kort koken.
  • laat afkoelen
  • breng de melk aan de kook
  • klop de eidooiers met de suiker en de vanillesuiker op
  • meng voorzichtig het puddingpoeder er onder
  • voeg dit mengsel toe aan de kokende melk en laat dit onder voortdurend roeren , kort koken
  • laat afkoelen en roer regelmatig om
  • klop de room op tot hij halfvloeibaar is meng voorzichtig onder de afgekoelde pudding
  • schenk in een glas een laagje mangosaus, een laagje bavarois, opnieuw een laagje saus en tot slot een laagje bavarois.
  • plaats enkele uren in de koelkast

KVLV Deurne-Diest

Sinds 2011 ben ik bestuurslid van onze KVLV afdeling  waar ik verantwoordelijk ben voor alles wat met creativiteit te maken heeft. Voor het kerstfeest waar 64 leden aan deel namen, tuimelde ik met de hulp van enkele ijverige leden ook onverwachts in de rol van kok. Ik kookte al voor familiefeestjes maar dit was toch wat anders. Al bij al is het me goed bevallen en waren de reacties positief . Op het menu: kalkoen in curry met gevulde appeltjes en denappeltjes. Het dessert: vanille bavarois met mangosaus. De recepten vind je terug bij 'koken en bakken'

Tafeldecoratie

Met Kerstmis, Pasen hou ik ervan om de tafel mooi te decoreren. ik plaats bij elk bord een cadeautje dat de gasten na afloop mogen meenemen. Dat kan in de vorm van een servetring, een theelichtje of een ander leuk hebbedingetje. Voor de kleinkinderen is er altijd iets apart maar toch aangepast aan de gebruikte kleur of sfeer.






Ik ben op dit idee gekomen door een lieve nicht van mijn moeder die spijtig genoeg vorig jaar stierf. Zij had ook altijd voor iedereen iets moois op tafel voorzien en haar fijn geborduurde en feilloos gesteven tafelkleedjes lagen er piekfijn bij. Iedere keer ik de tafel versier denk ik aan haar. Zo gaf ze mij ooit 12 mondgeblazen glazen houdertjes voor messen. Je kan er een bloemetje insteken en ze eventueel ook gewoon als versiering gebruiken.




KVLV Kerstfeest 2011
Op tafel zie je piepschuimbollen van verschillende doormeter bekleed met nepsneeuw op een lopertje van sneeuw tapijt. Op deze loper strooiden we losse sneeuw en plaatsten er theelichtjes tussen.

Op ieder bord stond er voor de gasten een kalendertje, gemaakt door onze secretaresse, Irene Gijbels.

We beschilderden de bollen met witte latex verf en haalden ze dan nat zijnde door een bakje gevuld met de sneeuw en lieten ze drogen.