crea

crea

Glitter theelichtjes

Heb je nog geen passende theelichtjes voor de feesttafel, dan kan je die snel en gemakkelijk zelf maken. Je hebt alleen wat oude glazen, hobbylijm en glittertjes nodig. Geen glazen? ga dan even een kringwinkel binnen, daar heb je keuze genoeg voor geen geld.


Glittertjes zijn er in verschillende kleuren , ik koos voor de koperkleurige.

werkwijze:

  • was en droog de glazen zorgvuldig
  • neem een varkensharen penseel en strijk hiermee de lijm af op de bodem en wanden van het glas. Je moet de penseelstreken snel en ongelijk aanbrengen. Zie foto.
  • strooi wat glitterpoeder in het glas en draai ermee zodat de glittertjes volledig de lijm bedekken.




Mini-doosjes zelf maken

Miniatuur doosjes zijn gemakkelijk zelf te maken. Gevuld met een kleine attentie zijn ze een welkom cadeautje voor je gasten en aangepast van kleur dienen ze tegelijk als tafeldecoratie. 



De mal voor het piramide-vormig doosje kan je zelf tekenen:
  • teken een vierkant : zijde 10 cm
  • teken boven elke zijde een gelijkzijdige driehoek
  • teken aan de zijkant van elke zijde een boogje
  • knip het malletje uit
  • knip een gaatje in de punt van elke driehoek
  • kerf de vouwlijnen in zodat de vlakken gemakkelijk plooien.
  • gebruik deze mal als tekenmodel voor het maken van gelijkaardige doosjes






Sharefair

Vandaag stond ik met mijn verkoopstandje op de sharefair in Diest. Aan iedereen die mij vandaag een bezoekje bracht , hartelijk bedankt. ( Fijn Tinne dat je zoveel moeite deed om te komen en dat ik jou 'in het echt' heb ontmoet.)

Een fotoverslag:







Sieraden met halfedelstenen

Nog een weekje en het is zover. Volgende zaterdag vindt  de Sharefair plaats in Diest. Dit evenement is een organisatie van  kvlv-Vlaams Brabant en ik heb er een crea-verkoopstand. Ik ben dus volop in de weer met het verzamelen van al hetgeen ik te koop aanbied. Dat zijn dingen die ik in de loop van de jaren gemaakt heb en die ik van de hand wil doen maar ook nieuw gemaakte creaties.

Zo kocht ik ooit tijdens een vakantie in Idar-Oberstein (Duitsland), bekend om zijn edelsteenmijnen, enkele uit mineralen en halfedelstenen geslepen schijven. Met deze schijven ging ik aan het werk en dit is het resultaat.



Poppy halssnoer in fimo ( polymeerklei )



Dit klaproos hangertje maakte ik met fimo ( polymeer klei ) en de randjes zijn bedekt met een laagje  bladzilver om het geheel wat glans te geven. Het ontwerp is niet van mezelf, die eer laat ik aan de Engelse ontwerpster, Nina Fletcher. Maar ik zag er wel wat in en dus probeerde ik de klaproosjes zelf te maken. Het is één van de creaties die ik éénmalig te koop aanbied op de sharefair happening georganiseerd door KVLV en die doorgaat op zaterdag 30 mei in zaal De Amer in Diest.

Zijden sjaals marmeren

Deze week heb ik nog eens een aantal sjaals gemarmerd. Het is iets wat je niet vlug elke week doet want het is een heel gedoe . Hier lees je meer over de techniek.


Dit keer verliep het marmeren niet zo heel vlot. Het was dan ook drie jaar geleden en ik was ervan overtuigd dat ik wist hoe het moest.
 Dus ik bracht alles in gereedheid en had G. gevraagd om me te assisteren. Maar bij het uitspoelen van de lijmresten liep het mis want ook de verf verdween. Dat vond ik eigenaardig want anders lukte alles prima. Toch maar eens een tweede sjaal geprobeerd met "niets" als resultaat en nog wist ik niet wat er aan de hand was. Dus besloot ik het maar op te geven .
 Tot, mijn echtgenoot heel vanzelfsprekend opmerkte : " je hebt de zijde toch wel gebeitst ? " Toen stond ik aan de grond genageld ! Dat was het, het beitsen met aluin , dat was ik vergeten. Door de stof te beitsen nemen de vezels de verf op.
Het was alsof ik bij hem in de leer was geweest ! ( manlief  was jaren getuige van allerlei creatoestanden ten huize ymme). 
 G. was ondertussen naar huis en ik zou eens gaan beitsen. Maar hoeveel aluin had ik nu weer nodig op 1 liter water. Dat stond in een Duitstalig boekje dat, zo bleek, met een hoop boeken mee was naar de kringwinkel. Dus ik zou het eens opzoeken via google. Ik typ: " zijde beitsen met aluin ".
 En dan kijk ik mijnheer Alzheimer in de ogen want wat zie ik verschijnen: juist: " creaymme ", mijn eigen blog waar ik eenvoudig alles terug vind. ( schrikwekkend vind ik het, om aan geen mensen te vertellen.)
Om het kort te maken, we zijn terug begonnen en nu wel met resultaat.




Tunisch entrelac haken


De entrelac techniek leent zich bijzonder goed voor het haken van allerlei tassen of ook wel sjaals. Op de foto zie je etuis voor brillen die aan de bovenkant dicht kunnen met een elastiekje rond een zelfgemaakte knoop uit polymeerklei. Ik gebruikte katoenen garen met een kleurenverloop van het merk Katia, Bombay kleur 2007. Hier lees je meer over de techniek en hier zie je het beugeltasje in dezelfde techniek.


Ballonnenvaasjes

Als tafelversiering voor de 55+ namiddag maakten we deze keer vaasjes van ballonnen.



Om deze vaasjes te maken heb je  ballonnen nodig, droge witte zand om ze te vullen en pipetjes die je in de hals van de ballon stopt. 

We hebben heel wat afgelachen tijdens het vullen van de ballonnen, ook zand tussen de tanden gehad en  een keuken die onder het zand zat, want we moesten nog ervaring opdoen en dat ging gepaard met de nodige hilariteit. Onder een stralend lentezonnetje op het terras , uiteindelijk buiten, werden we stilletjes aan bedreven in het maken van deze ballonnenvaasjes. 


Een KVLV- idee.

Sfeerlicht met draden



De led-lichtjes in deze draadvormige schaal zorgen voor de nodige kerstsfeer. Je maakt deze kom door in hars- of porceleingips gedrenkte draden willekeurig te draperen over een halve piepschuimbol van 30 cm doormeter. Eenmaal gedroogd en verhard, heb je een bolvormige schaal. Hier zie je hoe het in zijn werk gaat maar dan deze keer dan met een bolvorm als basis.



De batterij van de led-lichtjes zit verstopt in het steuntje onder de schaal en vermits het kabeltje kleurloos is merk je niets van de draden. Het steuntje maak je met behulp van gipsverband (op de gewenste breedte geknipt) en nat zijnde, gevormd rond een koker als mal.

Wollen kerstbollen

De techniek van het droogvilten paste ik eerder al een keer toe bij het maken van paaseieren. Nu dus voor de kerstbollen. Wat kleurgebruik betreft, hield ik het deze keer sober, gewoon het naturel van het wolwit gecombineerd met cognackleur, niet als kleuraccent maar opgaand met de rest in het interieur.Hier zie je hoe het in zijn werk gaat.



Eitjes in vilt





Als paasdecoratie had ik de vorige jaren de keuze uit "mijn gouden ei" of de " eitjes in craquelé met decoupage" motiefjes, maar nu wilde ik wel eens wat anders, met meer kleur. En omdat ik toch nog beschik over een voorraad viltwol in verschillende kleuren was de beslissing snel genomen.

Dit heb je nodig:
  • eitjes in piepschuim en van verschillende grootte
  • resten viltwol in lonten
  • een fijne naald voor droogvilten
werkwijze:


  • neem voor de basiskleur een pluk vilt van ongeveer 8cm lengte
  • trek de vezels lichtjes uit elkaar en leg ze op het ei
  • prik met de viltnaald meerdere malen door de wol in het piepschuim zodat deze zich vastzet
  • bedek het ei met de wol, doe dat geleidelijk en in verschillende richtingen en prik telkens vast
  • doe dat tot het ganse ei bedekt is met de wol
  • trek nu voor de versiering een fijn stukje ( ca. 15 cm) lont in een contrasterende kleur
  • begin boven op het ei en prik vast
  • leidt de lont geleidelijk in een kronkelende meander rond het ei en prik telkens stukje per stukje vast
  • herhaal dit eventueel met een tweede kleur

tip:  als het te moeilijk is om de contrasterende fijne vilt lont vanuit de losse hand in een mooie kronkelende  lijn te voeren en vast te prikken, dan kan je eerst met een zwarte stift met fijne punt de te volgen lijn op de vilt basis tekenen.

Gouden schaal in gips



Op enkele na zitten mijn schalen in gips opgeborgen in dozen om weer eens tevoorschijn te komen als er de gelegenheid voor is.

Nu de feestdagen eraan komen wilde ik wel eens wat bling-bling in huis en maakte ik van de schaal in bordeaux kleur een gouden schaal. Je hebt daarvoor blaadjes imitatie-bladgoud en een geschikte lijm voor nodig het aanbrengen van dit goud .


Eigenlijk is het aanbrengen van dit bladgoud niet zo moeilijk. Je bestrijkt eerst de binnenkant van de schaal in met een dun laagje lijm die je dan een half uurtje laat drogen. Dan leg je de blaadjes goud er voorzichtig op en je laat ze elkaar een beetje overlappen. Gebruik een zachte penseel of wollen doekje om de blaadjes goed tegen het oppervlak aan te drukken en om overtollige laagjes goud weg te vegen.
Als de binnenkant klaar is doe je hetzelfde met de buitenkant en eventueel met het afzonderlijke steuntje onder de schaal.


Je kan de schaal zo in zijn gouden eenvoud etaleren, ik legde er kerstballen in oranje- en rode tinten in met ertussen kleine ledlampjes. 's Avonds zorgen ze voor extra sfeer.


Halssnoer met Chinese knopen

Af en toe maak in eens een halssnoer, zo ook dit met Chinese knopen.


Voor deze techniek van knopen heb je hopen geduld nodig want het is een heel bewerkelijke knoop en als hij dan toch voltooid is zit hij soms niet op de plaats waar je hem hebben wil en dan moet je hem nog verschuiven. Maar alles lukt met 'geduld'.


Je hebt er parels voor nodig waarvan het gaatje voldoende groot is om er het zijdekoord (2 mm) doorheen te rijgen. Ik gebruikte platte aquamarijn stenen. Ik ben er eigenlijk niet zeker van dat het dit soort steen is maar ik denk van wel.
Op de volgende tekening zie je de weg die het touw moet afleggen om tot het gewenste resultaat te komen.
Je hebt er 2 à 3 m koord voor nodig


Hier zie je hoe je de knoop moet verplaatsen als dat nodig is:




bron: Stijlvolle sieraden met kralen en Chinees knoopwerk . Auteur: Suzen Millodot



Klaprozen vilten

Voor de kvlv-lessen "bloemen vilten" maakte ik o.a. deze klaprozen. Je hebt altijd bloemen in  huis en je kan ze schikken in een vaas of in een schaal en als ze stoffig worden dan was je ze gewoon uit. Ben je ze beu gezien dan berg je ze weer een tijdje op.






Etagères zelf maken

Etagères kan je gemakkelijk zelf en goedkoop maken met materiaal uit de kringwinkel.













































Dit heb je nodig:
  • kopjes, eierdopjes, kommetjes en schoteljes die van  kleur bij elkaar passen
  • een goede secondenlijm
  • potlood en lintmeter
  • schuurpapier
  • een vod of keukenpapier
  • een zwaar voorwerp of een boek
zo ga je te werk:

voor de samenstelling van een etagère zorg je ervoor dat de gestapelde borden in volgorde van groot naar klein bovenaan in verhouding zijn wat de grootte betreft. Ook de kopjes of het materiaal tussen de borden neem je ook best van groot naar klein in de opbouw, als je het zo kan vinden in de kringwinkel. Want het is toch wel even zoeken om alles op elkaar af te stellen.
  • als de opstelling van de etagère klaar is schuur dan eerst de boven - en onderkant van de kopjes die tussen de schoteltjes komen te staan
  • Wrijf met een vochtig doekje over de geschuurde kant
  • begin met het onderste bord:
  • zoek met behulp van een lintmeter het midden van het bord en duid dit aan met een potlood
  • doe hetzelfde in de andere richting 




  • meet de doormeter van het kopje dat je op het bord wil plakken 
  • pas op de middellijnen vanuit het middelpunt aan beide kanten de helft van de opgemeten maat af
  • breng lijm aan op dat deel van het kopje dat op het bord wordt gelijmd
  • plak het kopje op de aangeduide lijnen op het bord
  • lijm dan de andere delen op elkaar, zorg ervoor dat alles goed in het midden staat
  • plaats een zwaar voorwerp op de stapel en laat drogen
Op 19 oktober 2013 is het de 'Dag van de Kringwinkel', opendeurdag van alle Vlaamse Kringwinkels.
In zo een 50 Kringwinkels zullen KVLV-vrijwilligers de bezoekers verrassen met demonstraties en/of workshops 'Etagères maken met Kringwinkelmateriaal.

Kwak, de eend

Dit is het tweede amigurumi diertje dat ik haakte uit het boekje " Zoomigurumi."


Volgens het boekje zijn de diertjes in een handomdraai gehaakt maar dat moet je toch met een korreltje zout nemen. Het is wel zo dat je enkel met vasten haakt en altijd spiraalsgewijs maar je moet toch goed het begin van elke toer merken en met de volle aandacht werken want het is telwerk. Maar het is bijna een verslaving geworden. Nu werk ik aan een koe.




Amigurumi

Het woord amigurumi is afgeleid van twee Japanse woorden : amimono = haken, breien, en nuigurumi = knuffelbeest. Het is dus de Japanse kunst van gebreide of gehaakte kleine knuffeldiertjes en poppetjes. De techniek zou in de jaren '50 zijn ontstaan maar raakt nu bij ons stilaan bekend. In de boekhandel vind je al heel wat boeken over deze techniek.



Ik schafte mij dit boekje aan met 15 patronen . Het zijn stuk voor stuk schattige gehaakte diertjes met heel duidelijke werkbeschrijvingen waaruit het moeilijk een keuze te maken was. Het werd uiteindelijk Wasabi, het konijn.



Ik gebruikte voor Wasabi 100% katoenen garen van het merk Katia  kleur 10 en kleur beige en ik haakte met naald nr 3


Craquelé eitjes in een craquelé schaal



Met de techniek van het craqueleren maak je van doodgewone piepschuimeitjes een niet alledaagse (tafel)decoratie. Met de decoupage techniek, het uitknippen en opplakken van motiefjes uit stof of papier en daar bovenop als eindafwerking enkele lagen hoogglansvernis krijg je weer een ander resultaat.
De eitjes pronken in een zelfgemaakte schaal uit stof en harsgips die dan weer is afgewerkt met craquelure vernis. Hoe je de beide craqueleer technieken toepast zie je hier.

Het ene jaar geef ik de voorkeur aan deze eitjes, uitgestald in een schaal of met een lintje opgehangen in een paasboom of kies ik voor de gouden eieren.



Tafeldecoratie met gips

Gisteren avond hadden we vrienden uitgenodigd voor een etentje. Als tafeldecoratie maakte ik kleine  kaarshoudertjes en een langwerpig mandje voor een bloemstuk.  Beiden gemaakt uit draden en porceleingips.




Dit heb je nodig voor de kaarshoudertjes:
  • 500 g porceleingips of harsgips
  • 4 piepschuim eitjes, 7 cm diameter
  • plasticfolie, zakbinders, satéstokje
  • materiaal om het gips aan te maken: plastic doos, borrelglaasje of klein maatbekertje om af te meten, roerstaaf, gietbekertje,emmertje
  • tafelbeschermer, latex handschoenen, schort
  • 4 glazen, 5cm diameter
  • dun katoenen garen, type haakkatoen, of borduurgaren

  • rechthoekige glazen vaas ( voor het bloemenmandje)

werkwijze:
  • wikkel de piepschuimeitjes in plasticfolie waarbij je aan de onderkant van het ei het overtollige plastic samen vastdraait met een zakbinder


  • zet het ei op een glas
  • meng in de plastic doos 2 maatjes gips met 1 maatje water tot een homogeen mengsel
  • knip het garen in stukken van 15 cm tot 25 cm lengte
  • haal de draden één voor één door het gipsmengsel, trek ze lichtjes tussen de vingers om overtollig gips weg te halen. Schik deze draden op het ei tot het ei bedekt is tot aan het breedste deel 

  • laat 30 minuten drogen en verwijder dan het ei
  • duw waar nodig, met een satéstokje, het overtollige gips tussen de draden weg
  • Maak op dezelfde manier de andere eitjes
Werkwijze mandje voor bloemstuk:
  • wikkel de glazen vaas in plasticfolie en zet ze omgekeerd op tafel
  • bedek de bodem en max. 3 cm van de wand met draden zoals je dat deed op de eitjes
  • giet voor extra versteviging een deel gips op de bodem van de vaas
  • laat 30' drogen, neem de vaas weg en laat het mandje drogen
Om het mandje te vullen met bloemen bescherm je de bodem met plasticfolie en daarop sisalvezels. 
Leg hierop een blok oasis (nat) : 3cm hoog en met de breedte van het mandje
steek in de oasis bloemen naar keuze. Ik gebruikte zalmkleurige rozen en mini-anjers.









Breinaaldendoos


Het is er eindelijk van gekomen om mijn breinaaldendoos te maken. De doosdelen sneed ik uit grijsbordkarton van 3mm dikte, voor de bekleding van de binnenwanden en bodem gebruikte ik karton van 1mm dikte. Het is dus een stevige grote doos geworden van 43cm op 18cm. Ze bestaat uit twee delen:  binnenin zit er een tweede doos voor het opbergen van breinaalden zonder knop, zodat ik die niet moet zoeken tussen de andere naalden als ik ze nodig heb. In de passe-partout verwerkte ik het borduurwerkje met oregano motief dat ik eerder deze zomer borduurde.




Sfeerverlichting in gips

Hier zijn ze dan, mijn theelichtjes en lampen in gips. Samen met collega Helena ontwierp ik ze voor de nieuwe kvlv cursus "sfeerverlichting in gips" voor het werkjaar 2013. De cursus is een vervolg op "design schalen in gips" die dit jaar op het programma staat en een groot succes kent in de afdelingen. Hopelijk kan deze dat succes evenaren.Dit keer werkten we met allerlei natuurlijke materialen zoals vezels van katoen en vlas, draden van uitgerafelde stoffen, vogelnest materiaal, verschillende stoffen waaronder kant en andere. Als mal gebruikten we vormen uit glas, piepschuim en ook soms een ballon. Een oude lampenkap kreeg door het gebruikte materiaal en de gips een heel vernieuwd uitzicht.

Mijn ontwerpen:


Helena's ontwerpen:





Metamorfose van een schoenendoos


Dit is ze dan, mijn schoenendoos met een kleedje van rood handgeschept papier en het borduurwerkje met kopjes . Ik denk dat ik er knipsels met recepten ga in opbergen.





Het gouden ei

Pasen is in zicht en dus tijd voor een paasdecoratie. Vorig jaar maakte ik ter voorbereiding van de lessen " design schalen in gips" ook dit ei. De basis van dit ei bestaat uit een cirkel losgeweven stof die, gedrenkt in aangemaakt harsgips, op een ballon wordt gladgestreken. Na het drogen schilderde ik de buitenkant van het ei met witte latexverf en kreeg de binnenkant een laagje bladgoud. Samen met de eitjes in piepschuim, ook met een laagje bladgoud, pronken ze in de zelfgemaakte gipsen schaal.



design schalen in gips

Vorig jaar werd ik gevraagd om samen met Helena en onder het wakende- en keurende oog van Christine, design schalen te ontwerpen voor een cursus van twee lessen "design schalen in gips". Ontwerpen is altijd een uitdaging, want je begint tenslotte van niets. We testen eerst verschillende soorten gips en kozen voor het harsgips omwille van de hardheid om er verder mee te werken. Geleidelijk aan kregen de schalen hun vorm, bepaalden we de afwerking (schilderen en verftechnieken ) en schreven we mee aan de teksten voor de handleiding en het boek "creatief talent"







schaapjes in de wei, mèèèèh



Deze schaapjes maakte ik als voorbereiding voor de lessen "schaapjes weven". Ze zijn een ontwerp van Rita Deknopper, vilt kunstenaar. In onze afdeling gaan de lessen door op woensdag 25 januari en 1 februari. Wil je deelnemen schrijf je dan vlug in. Voor meer informatie kijk op kvlv Deurne.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten