crea

zondag 24 april 2022

Vijgen na Pasen

 "Vijgen na Pasen" is een Vlaams-Nederlands spreekwoord dat eigenlijk wil zeggen dat je te laat bent met iets. Ik heb mijn blogpost zo genoemd omdat ik het nu pas ga hebben over ons paasfeest en het paasgebak. Te laat dus.


Door de pandemie was het geleden van 2019 dat we nog eens samen Pasen vierden. En nu kon de paasdecoratie die ik twee jaar geleden al kocht, eindelijk uit de verpakking. Een lentegroene talfelloper en bijpassende servetten op een licht-abrikoos kleurig tafelkleed. 




Voor het gebak maakte ik een driptaart met Zwitserse boterroom.


Ik bakte deze biscuit al eerder maar paste de decoratie aan en werd het een paasgebak.

Het recept vind je hier.




Omdat we met 14 personen aan tafel waren bakte ik nog een tweede taart, met chocolade en veel koffie.

De cappuccino, niet de koffie maar een gebak.



Het recept voor dit koffiegebak vond ik in het Franstalig bakboek, Entremets, dat ik onlangs kocht. Ik mag het eigenlijk niet "bakboek" noemen want dat zou van weinig respect getuigen.

 De recepten erin beschreven zijn vergezeld van de prachtigste foto's. Het boek is van de meesterpatissiers. Christophe Felder en Camille Lesecq.

Deze cappuccino bestaat uit een biscuit en mousse. Het gebak smelt in de mond en voor wie van koffie houdt, is dit een ultieme smaakbom.

Met chocolade eitjes maakte ik er een paasgebak van



Dit heb je nodig:

  • Voor de cappuccino biscuit:
  • een springvorm van 17à18 cm doormeter of 2 ronde pannetjes van 17 cm en 2 cm hoogte

  • 90 g eieren
  • 70 g amandelpoeder
  • 70 g suiker(1)
  • 65 g eiwit
  • 25 g suiker(2)
  • 3 g koffie extract
  • 8 g gesmolten boter (wat laten afkoelen)

Voor de cappuccino mousse:
  • 4 g gelatine blaadjes
  • 120 g room
  • 12 g oploskoffie in poedervorm (nescafé)
  • 200 g melkchocolade
  • 60 g suiker
  • 60 g eigeel
  • 50 g ei
  • 450 g slagroom

  • Bereiding:

  • De cappuccino biscuit:

  • verwarm de oven voor op 180°C ( hete lucht)
  • vet de bakvorm(en) in en bestuif met wat bloem
  • klop gedurende 10 minuten de eieren, de suiker (1) en het amandelpoeder tot het mengsel verbleekt
  • klop de eiwiten met de suiker (2)
  • meng met een spatel wat geklopt eiwit onder het mengsel, herhaal dit tot alle eiwit gemengd is 
  • giet als laatste het koffie extract en de afgekoelde gesmolten boter erbij en schep alles goed ondereen
  • giet het biscuitbeslag in de vorm ( of verdeel het over de 2 kleine vormen)
  • laat 15 tot 20 minuten bakken of voor de 2 kleine vormen: 12 à 15 minuten
  • laat afkoelen op een rooster
  • als de biscuit gebakken is in één vorm snijd die dan horizontaal in twee




  • de cappuccino mousse:

  • laat de gelatine blaadjes weken in koud water
  • verwarm 120 g room in een kookpotje tot 50°C
  • laat de chocolade smelten en voeg deze samen met de poederkoffie toe aan de warme room
  • meng goed en laat rusten
  • giet suiker bij de eigelen 
  •  klop ze au bain-marie op tot 45°C
  • haal van het vuur en laat de uitgeknepen gelatine erin oplossen
  • klop met de mixer dit beslag tot het is afgekoeld
  • meng het beslag met een spatel onder het chocolade, koffie-room mengsel

Montage:
  • leg 1 biscuitschijf in het midden van de silicone vorm
  • giet de mousse erover tot de biscuit bedekt is
  • leg andere schijf op de mousse
  • vul de vorm verder met de mousse en strijk alles gelijk met de vormrand
  • zet de cappuccinovorm een nacht in de diepvriezer
  • haal de dag erna de diepgevroren vorm uit en ontvorm hem boven een taartschaal
  • klop de slagroom stevig op
  • steek een getand spuitmondje in een spuitzak, vul deze met slagroom en versier de bovenkant van het gebak
  • decoreer verder met chocolaadjes en chocolade eitjes