crea

zondag 28 november 2021

Appel-hazenotencake.

Met appels en hazelnoten in een gebak, breng je de herfst op je bord. Bovendien krijg je door het eten van deze smeuïge cake, een goed humeur. 

  



Dit heb je nodig:

Een springvorm van 20cm 

3 of 4 zure appels (bvb boscoop)

1 onbehandelde citroen

2 cl rum

175 zachte boter

100 g suiker 

2 el vanillesuiker

4 eieren 

Een mespunt zout

1 tl bakpoeder 

100g gemalen hazelnoten 

275 g bloem 

100 ml melk

Poedersuiker voor de afwerking

Vetstof en bloem voor de bakvorm 




Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C warme lucht 
Vet de springvorm in en bestuif hem met bloem 
Schil de appels, verwijder het klokhuis en sn ze in kleine blokjes 
Meng de appelblokjes met het citroensap en de rum
Klop de boter romig, roer er afwisselend de suiker, vanillesuiker en de eieren onder
Voeg het zout en en de citoenzeste toe
Meng de bloem, het bakpoeder en de gemalen hazelnoten 
Schep het noten-bloemmengsel samen met de melk onder het boter-eier beslag tot een glad geheel
Voeg er dan de appelstukjes bij en meng goed 
Giet het deeg in de bakvorm en bak ongeveer 60-65 minuten 
Controleer de gaarheid 
Laat de cake een 30 minuten in de vorm afkoelen afkoelen, haal hem uit de vorm en laat verder afkoelen op een rooster 
Bestuif de cake met poedersuiker 









Recept:

Herfst kuchen. Landidee

100 Recepte vorm Land zum Erntedankfest





maandag 8 november 2021

Kweeappelgelei

 Oudste zoon heeft in zijn tuin een kweeperenboom. Met die vruchten maakte ik al eerder gelei maar nu ruilde hij met een vriend de kweeperen voor diens kweeappels. In feite zijn het overeenkomende vruchten waarvan de bereiding hetzelfde is. 


kweeappels



kweepeer



Dit heb je nodig:
  • 1 kg kweeappels
  • 1 kg geleisuiker
  • sap van 1 citroen
  • 1 stokje kaneel 
  • 2 kruidnagels






Het recept vond ik bij Libelle Lekker

  • was de kweeapels grondig en snij ze in grove stukken
  • doe ze in een pan en voeg water toe tot ze net onder staan. Doe er het citroensap, de kruidnagels en de kaneel bij . Breng aan de kook en laat 3 uur zachtjes sudderen
  • zet een zeef boven een kom, daarin een vochtige kaasdoek of keukenhanddoek. Schenk er de vruchten in en laat goed uitlekken. Knijp dan het laatste sap uit.
  • laat het sap inkoken tot drie-vierde van het sap overblijft, meet 750 ml af en voeg de geleisuiker er bij. Laat 4 minuten borrelend doorkoken.
  • neem de pan van het vuur en schep het schuim eraf. Laat 10 min. rusten en schep de gelei in potjes, dek onmiddellijk af. Bewaar ze op een koele en donkere plaats.